LÍNIES D'ALTA TENSIÓ

L'Ajuntament desplaçarà la línia d'alta tensió de Can Fatjó el 2022

El consistori assumirà el cost del projecte i posteriorment reclamarà a la Generalitat que aboni el que el Govern català es va comprometre a pagar

per RubiTV.cat, 18 de desembre de 2018 a les 13:00 |
Línia elèctrica de Can Fatjó | Ajuntament de Rubí
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'Ajuntament de Rubí sufragarà inicialment el cost del projecte de desplaçament de la línia d'alta tensió de Can Fatjó, que s'han posat en data de cara a l'any 2022. D'aquesta manera, el consistori donarà sortida a una demanda històrica de la ciutat, el cost de la qual hauria d'assumir la Generalitat de Catalunya, en virtut d'un conveni signat l'any 2006.

La Generalitat, a instància del Parlament de Catalunya, va realitzar un estudi de les línies d'alta tensió al país que prestaven un major impacte, entre les quals hi havia la línia d'alta tensió de 220 kv que travessa l'avinguda de Can Fatjó (Foix - Can Jardí - Mas Figueres).Prenent com a referència aquest estudi, l’any 2006 l’Ajuntament de Rubí i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) van signar un conveni que contemplava el desplaçament d’aquesta línia. Concretament, s’establia que el consistori assumiria un 20% del cost d’execució del projecte (més les expropiacions i servituds) i l’ICAEN, el 80% restant. Paral·lelament, Red Eléctrica Española, titular de la línia, assumia el cost de la redacció del projecte.

Pels voltants de l’any 2010 aquest conveni va quedar aturat a causa dels efectes de la crisi econòmica. Així doncs, la Generalitat no va consignar cap partida en concepte de desplaçament de línies elèctriques, argumentant que havia d’atendre altres prioritats. Ara fa tres anys, l’ICAEN va denunciar aquest conveni. L’Ajuntament va recórrer la denúncia i ara s’està a l’espera de resolució per part de la Generalitat.


Per la seva banda, l’alcaldessa, Ana María Martínez, es va reunir amb els responsables de la Subdirecció General d’Energia Elèctrica per intentar desencallar aquesta situació. Des del Govern espanyol han traslladat les opcions que té l’Ajuntament: seguir esperant la resolució de la Generalitat i exigir-li, com a administració competent, que aporti la suma acordada, o bé coordinar el desenvolupament del projecte amb Red Eléctrica, assumir el cost de l’actuació i, a posteriori, reclamar a la Generalitat que pagui la part que li correspon.

Finalment, l'Ajuntament ha optat per assumir, de moment, el cost de l'actuació i tirar endavant el desplaçament de la línia d'alta tensió prevista l'any 2022.

El pròxim 7 de gener, el consistori convocarà la Comissió Municipal de l’Energia, en el marc de la qual s’explicarà als assistents el resultat de les reunions mantingudes aquesta passada setmana.

 

Participació