Rubí prova la primera xarxa d'autoconsum d'energia compartida basada en «blockchain»

Es tracta de la primera experiència d'autoconsum compartit a través de la xarxa entre dues instal·lacions de titularitat de la Generalitat, l'institut públic Torrent dels Alous i els jutjats de Rubí

Visita a les instal·lacions d'autoconsum a Rubí
Visita a les instal·lacions d'autoconsum a Rubí | Generalitat de Catalunya
Redacció
12 de març del 2021
Actualitzat a les 14:55h
El secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, i el director general d'Energia, Seguretat Industrial i Seguretat minera i director de l'ICAEN, Manel Torrent, han visitat avui a Rubí la prova pilot de la primera xarxa d'autoconsum d'energia compatida basada en blockchain (cadena de blocs), i que ha estat impulsada pel Departament de Polítiques digitals i l'ICAEN en el marc de l'Estratègia Blockchain de Catalunya, amb la implicació dels departaments de Justícia i Educació.

A la visita també hi havia Xavier Farriols, director general del negoci elèctric de l'empresa Factor Energia, i Henry Daunert, CEO de l'empresa FlexVPC. Són les empreses que han col·laborat com a comercialitzadora energètica i com a proveïdora de la plataforma tecnològica respectivament.

El Deprartament de Polítiques Digitals i l'ICAEN volen validar l'aplicabilitat de la tecnologia blockchain i la seva potencialitat en els projectes de transformació i transició energètica, tant dins com fora de l'administració pública.

Es tracta de la primera experiència d'autoconsum compartit a través de la xarxa entre dues instal·lacions de titularitat de la Generalitat, l'institut públic Torrent dels Alous i els jutjats de Rubí, i que permet interconnectar la xarxa elèctrica dels dos edificis amb usos públics i gestionar i compartir de manera intel·ligent l'energia generada per les plaques solars instal·lades a l'institut.

Amb això, s'habilita una nova forma de compartir l'energia que és més flexible que la contemplada amb la normativa actual, amb la qual cosa l'energia generada en la instal·lació fotovoltaica que no sigui consumida per l'institut es derivarà automàticament als jutjats, per exemple, els caps de setmana. Les dues instal·lacions (Institut i Jutjat) veuran reduïda la seva factura energètica.

Compartir l'energia generada en la instal·lació fotovoltaica de l'Institut és possible gràcies a la tecnologia blockchain, que actua com a garant del procés en les lectures de generació i consum per a cada partícip de la instal·lació. Aquesta tecnologia actua com un notari digital que certifica la generació i consum de l'energia generada (fotovoltaica, eòlica ...) certificant-ne l'origen d’energia verda, el volum produït, el lloc i la franja horària tarifària aplicable.

El blockchain permet digitalitzar l'energia, gestionar-ne els excedents - vendre'ls, cedir-los a un altre equipament de la Generalitat o altres entitats, a famílies amb dificultats... - amb la garantia del seu origen verd. A més, permet la traçabilitat des de la generació al consum, i genera un ingrés passiu als propietaris de les instal·lacions d'autoconsum.

Catalunya avança cap al nou model energètic que té l'autoproducció d'electricitat amb energia fotovoltaica com un dels eixos principals: actualment, segons dades de l'Observatori de l'Autoconsum Fotovoltaic ja hi ha 8.229 instal·lacions d'autoconsum, 5.829 de les quals es van posar en marxa l'any 2020. L'Estratègia Blockchain és l'estratègia de país impulsada pel Govern de la Generalitat per situar Catalunya com a país capdavanter en el desenvolupament de les tecnologies de cadena de blocs.