L'AUP creu que el Pla d'Igualtat és una «nova passa» però «modesta» en l'aplicació de polítiques feministes

El document s'aprovarà aquesta setmana al ple municipal

Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP
Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP | Marta Casas
Redacció
22 de març del 2021
Actualitzat a les 8:58h
Al ple del mes de març s'aprovarà el II Pla d'Igualtat, per a un període de 3 anys (2021 - 2024). El nou pla es va començar a elaborar al mes de juny de 2020, i fa unes setmanes es va fer una sessió participativa per compartir els resultats de la primera fase de diagnosi i recollir propostes de les dones de Rubí, i on també hi han pogut participar els grups municipals.

L'Alternativa d'Unitat Popular - que lamenta que el procés participatiu es limités a una sessió d'una hora i mitja, i "amb poc dinamisme" - ha fet arribar fins a 32 propostes a la regidora responsable del Pla, algunes d'elles, accions concretes i altres, propostes encaminades a "millorar el planejament global" d'aquest document estratègic, ja que el consideren "una acció necessària i esperada", tot i que encara "molt inicial". De les seves propostes, una part són accions concretes i altres, "propostes encaminades a millorar el planejament global del Pla". 

I és que l'AUP considera que l'aprovació d'aquest pla és "una nova i modesta passa, que arriba amb anys de retard", en paraules de la portaveu Betlem Cañizar, tot i que el document no passa de ser "un recull de les accions i objectius de les àrees que actualment estan més sensibilitzades amb el treball per la igualtat", que en canvi no incorpora cap acció de les àrees amb més pes en l'acció municipal - territori, sostenibilitat, medi ambient, urbanisme o hisenda. "Un altre àmbit fonamental, el de la participació i la relació amb les entitats o el suport als col·lectius feministes, ni tan sols s'estima", lamenta l'AUP.

Les propostes de l'AUP al Pla, doncs, tenien l'objectiu que fos un document que recollís "una visió global de totes les polítiques de l'Ajuntament" i superar aquesta "manca de visió global" que creuen que hauria de tenir.

Amb tot, la formació considera que "després de dècades de polítiques d'igualtat a les institucions", el Pla serveixi per avançar en l'assoliment d'una societat més equitatives, que requereix de "passes decidides que, a més d'aplicar la perspectiva de gènere, assumeixin polítiques feministes que transformin les relacions de poder basades en el sexe i el gènere".