L’ACA comença les obres per ampliar i remodelar la depuradora de Rubí

La planta incrementarà en un 50% la seva capacitat de tractament

Lluís Ridao i Andrés Medrano a les instal·lacions de la depuradora
Lluís Ridao i Andrés Medrano a les instal·lacions de la depuradora | Ajuntament de Rubí
Redacció
24 de març del 2021
Actualitzat a les 17:55h
El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Lluís Ridao, i el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano, han visitat aquest dimecres les obres d'ampliació i remodelació de la depuradora de Rubí.

Els treballs suposaran una inversió de 7,1 milions d'euros i tindran una durada de 16 mesos i mig. Les obres aniran a càrrec de la UTE Ferrovial Agroman-Cadagua. La remodelació permetrà incrementar en un 50% la capacitat de la planta i consistiran, principalment, a construir una tercera línia de tractament biològic - un nou reactor i un decantador - amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aigua tractada.

La depuradora, doncs, disposarà de tres línies de tractament que treballaran en paral·lel. Les obres es duran a terme a la mateixa parcel·la de l'actual depuradora, i es garantirà en tot moment el correcte tractament de les aigües residuals.

L'ampliació de la depuradora està inclosa en la planificació hidrològica vigent (2016-2021) i servirà per millorar tant la capacitat de la planta com la qualitat de l'aigua tractada, així com contribuir a la millora mediambiental de la conca del riu Llobregat.

El director de l'ACA ha assegurat que aquests treballs permetran tractar i depurar les noves aportacions i aconseguiran "una aigua de millor qualitat per al medi i garantir altres usos com el reg".

La depuradora de Rubí va entrar en funcionament l'any 1994, i es va ampliar el 1999, amb una capacitat de tractament de 27.000 metres cúbics al dia, equivalents a una població de 135.000 habitants. Disposa d'una xarxa de col·lectors de prop de 13 quilòmetres, i saneja les aigües residuals de Rubí i Sant Cugat del Vallès.

Aquesta instal·lació s'inclou al Pla d'eficiència energètica de l'ACA, en el marc del qual es preveu incrementar la producció i ús de biogàs, reduint la petjada de carboni.

El regidor de Medi Ambient ha defensat que l'obra està "dins del marc de la transició ecològica", ja que permet la reducció de consum energètic i la millora de la qualitat de l'aigua de sortida de la planta, i a més redueix la producció de gasos d'efecte hivernacle amb la previsió d'ús del biogàs que produirà.

Actualment hi ha 530 depuradores actives a Catalunya, que garanteixen el sanejament de més del 97,1% de la població catalana. D'aquestes depuradores, 27 són al Vallès Occidental, que depuren les aigües residuals generades pel 99% de la població.