La pandèmia marca la reducció d'algunes tipologies de delictes a Rubí

La ràtio de criminalitat a Rubí és inferior al de la Regió Policial Metropolitana Nord i al de Catalunya

Ana María Martínez amb els caps de la Policia Local, Oriol Sànchez, i dels Mossos d'Esquadra de Rubí, Carlos Otamendi
Ana María Martínez amb els caps de la Policia Local, Oriol Sànchez, i dels Mossos d'Esquadra de Rubí, Carlos Otamendi | Localpres
Redacció
29 de març del 2021

Aquesta setmana, els cossos policials que operen a Rubí han presentat les dades delinqüencials a la ciutat de Rubí durant l'any 2020 i els primers mesos de 2021. Un període en què s'han registrat 3.600 delictes menys que l'any 2019, una reducció del 4% que trenca la tendència a l'alça que s'havia seguit fins aleshores.

L'índex de delinqüència ha estat marcat per la pandèmia, però també per l'increment de l'activitat policial, amb un 10,5% més de detencions.

La ràtio de criminalitat a Rubí - el nombre de delictes per cada 1.000 habitants - és de 43,85 fets, i per tant inferior al de la Regió Policial Metropolitana Nord (en 2,24 punts) i al de Catalunya (en 9,27). 

Pel que fa a la tipologia penal, la més comuna (79%) són els delictes contra el patrimoni: entre el febrer de 2020 i el gener de 2021 se'n van produir 2.836, un 6,6% menys que entre el febrer de 2019 i el gener de 2020 (3.036). Tota la resta de tipologies han augmentat lleugerament: els delictes contra les persones, en un 3,1% (de 511 a 527); contra la seguretat viària, en un 0,8% (125, només un més que en el període anterior), contra l'ordre públic, un 87,5% (se n'han registrat 30, per 16 del període anterior) i contra la salut pública, un 90% (10 delictes, cinc més que l'any anterior). Pel que fa a la resta de delictes, se n'han registrat 63, 10 (18,9%) més que en el període anterior.

Dins dels delictes contra el patrimoni, han baixat molt significativament els robatoris amb violència i/o intimidació: durant el període de febrer de 2019 al gener de 2020, se'n van registrar 213, mentre que en el període actual n'hi ha hagut 123, un 38% menys. La reducció més important es troba en les estrebades (70%), seguida dels robatoris amb violència i intimidació a domicilis (33,3%) i a l'espai públic (30,1%). En canvi els robatoris a establiments han crescut (40,9%).

Robatoris amb violència i/o intimidació Foto: Mossos d'Esquadra

Un altre tipus de robatori són els robatoris amb força, que també s'han reduït en un 9,3% en global, però amb un augment molt significatiu (55,8%) en una de les tipologies concretes, que és el robatori a l'interior de vehicle: dels 197 que es van registrar el 2019, s'ha passat als 307 durant el 2020. La resta de les tipologies s'han reduït: els robatoris amb força a domicilis en un 47,9%, a establiments, un 18,6% i a empreses, un 34,3%.

En total, hi ha hagut 606 robatoris amb força de totes les tipologies, per 668 que es van registrar en el període anterior.

El cos de Mossos d'Esquadra ha creat grups de treball específics amb la Policia Local de Rubí per encarar aquesta tipologia delinqüencial, per tal de mantenir la corba a la baixa. En aquest sentit, els Mossos organitzen diverses xerrades al llarg de l'any amb l'objectiu de prevenir els fets delictius.

 

Robatoris amb força Foto: Mossos d'Esquadra



Un any de pandèmia que marca les actuacions delictives i policials

L'any 2020 ha estat marcat especialment pel control de les mesures relacionades amb la pandèmia en cada moment, una feina que, segons van explicar els cossos policials a la Junta de Seguretat "ha estat dura i ha implicat un desgast important per una càrrega de treball i en l'àmbit emocional" per als professionals.

Totes les dades, doncs, s'han d'analitzar tenint en compte aquest context i els efectes de les mesures que limitaven la presència de la ciutadania al carrer i la mobilitat, és a dir que els descensos en algunes tipologies delinqüencials s'han de prendre "amb cautela". 

2.500 serveis més que el 2019 per part de la Policia Local

L'increment de serveis duts a terme per la Policia Local respecte al 2019 ha estat de 2.500, malgrat que el nombre de demandes ciutadanes s'ha reduït. D'aquests serveis, un 23% responen a peticions de la ciutadania i relacionats amb la pandèmia. 

Pel que fa a la tipologia de serveis, la Policia destaca que s'han reduït els accidents (27%) i els atropellaments (55%), però en canvi les molèsties als habitatges han augmentat en un 45% i les denúncies per infraccions en les normes de convivència, un 115%. Les detencions per part de la Policia Local han augmentat un 11% respecte al 2019. Per últim, el cos local ha destacat un augment dels delictes d'estafa, sobretot relacionades amb les compres en línia.

Oriol Sànchez, inspector en cap de la Policia Local de Rubí, ha destacat que la part positiva de les dades es troba en la disminució d'atropellaments, accidents i accidents amb ferits lleus, tot i que "sabem que és difícil que aquestes xifres es mantinguin", ja que han tingut molt a veure amb el confinament per la pandèmia. 

Carlos Otamendi, intendent en cap de l'Àrea Bàsica Policial: "Rubí és una ciutat segura"

L'intendent en cap de l'Àrea Bàsica Policial de Rubí dels Mossos d'Esquadra, Carlos Otamendi, va afirmar en la roda de premsa posterior a la Junta de Seguretat que "amb les dades que hem exposat, podem dir que Rubí és una ciutat segura", ja que es troba per sota de la mitjana catalana i de la Regió Metropolitana Nord pel que fa a la mitjana delinqüencial.

L'alcaldessa, Ana María Martínez, va destacar en la roda de premsa posterior a la Junta de Seguretat on es van exposar aquestes dades "la bona relació i coordinació entre els Mossos d'Esquadra i la Policia Local", i va agrair també la tasca de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Bombers de la Generalitat de Catalunya.