Famílies de Can Solà denuncien impediments per construir als seus terrenys

Els afectats creuen que es podria haver comès prevaricació, ja que altres afectats per un Pla Parcial de 1997 ja han pogut tirar endavant construccions a les seves parcel·les

El creixement ha de ser limitat i garantint el manteniment de zones verdes
El creixement ha de ser limitat i garantint el manteniment de zones verdes | Marta Casas
Redacció
31 de març del 2021
Actualitzat el 01 d'abril a les 9:05h
Un grup de veïns de Can Solà han adreçat un escrit a l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i que van fer extensiva als portaveus de tots els grups municipals, per demanar solucions a l'afectació que suposa el Pla Parcial d'Ordenació de Can Solà, aprovat el 1984 i modificat el 1997. 

És precisament aquesta modificació, com afirmen a la carta, que afecta tot el Camí de les Martines, en el qual queda eixamplada part de la carretera i, com a conseqüència, l'Ajuntament demana una cessió dels terrenys adjacents als seus propietaris perquè hi puguin construir.

Segons expliquen els veïns, "des del 1999 fins ara aquest pla aprovat per l'Ajuntament no s'ha respectat", però els tècnics municipals "han donat llicències d'obra per dur a terme construccions en aquests terrenys afectats, sense cedir cap part d'ells o cedint una part inferior a la que es reflecteix en el pla", afirmen. És a dir, que alguns veïns han pogut construir als seus terrenys "sense cap impediment de l'Ajuntament", cosa que fa pensar als membres de l'Associació de Veïns de Can Solà que l'ampliació del Camí de les Martines "no s'arribarà a fer mai, ja que no es poden expropiar les terres que ja estan construïdes". 

Els veïns també disposen de plànols, llicències i cèdules d'habitabilitat aprovades entre els anys 2000 i 2009, i testimonis d'arquitectes i veïns. Mentrestant, altres veïns veuen com se'ls deneguen les llicències d'obres que sol·liciten perquè els seus terrenys s'han de cedir per fer la carretera. 

Així, els afectats consideren que aquestes circumstàncies són "injustes" i lamenten que la regidoria d'Urbanisme no els dona "cap solució", més enllà de dir-los que s'esperin a l'aprovació del nou POUM, ja que la zona quedarà desafectada. El ple del mes de març tot just va aprovar la contractació de l'equip redactor del nou Pla d'Ordenació, que es podria allargar més de cinc anys. Els veïns asseguren que "no podem esperar tant de temps". 

 
I és que algunes famílies estan vivint "en condicions inadmissibles" perquè han hagut de col·locar mòduls i caravanes a les seves parcel·les per poder-hi viure, i per això han començat a contactar amb advocats per aclarir la situació i saber per quins motius alguns veïns han pogut construir i altres no, quan tots estaven afectats pel mateix Pla Parcial.  "Aquesta problemàtica podria ser el resultat d'una suposada prevaricació", alerten.

"Lluitarem pel que és nostre, ja que no podem i no volem esperar tot aquest temps i menys tenint coneixença que el Pla s'ha incomplert en molts altres casos", diuen els veïns a la carta adreçada a l'alcaldessa. A més, lamenten que la ciutat de Rubí hagi passat tants anys "sense un pla que reguli i permeti el creixement" i que encara hi hagi urbanitzacions "en condicions tan lamentables com Can Solà". 

A més de les accions legals, els veïns estan disposats a començar les mobilitzacions per tal de donar a conèixer una situació "precària i injusta" per tal de "fer-se escoltar".