1 de 10
Història

FOTOS FGC prepara la tornada de l'espectacular «tren Granota» a les línies del Vallès

El comboi, fabricat fins a mitjans dels anys 70, tornarà a circular entre Les Planes i Terrassa 26 anys després de la seva retirada

El comboi tornarà de manera excepcional després d'haver circulat més de 50 anys, fins el 1995. | ACN
per RubiTV.cat, 6 d'abril de 2021 a les 09:30 |
Aquest article es va publicar originalment el 6 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) posarà novament en circulació l'històric "tren Granota", un comboi que va circular per les línies del Vallès entre els anys 40 i fins al 1995. Puntualment, oferirà trajectes entre Les Planes i Sabadell i Terrassa.

El tren Granota deu el seu nom al seu aspecte, per una carrosseria amb predomini del color verd i amb uns llums frontals i rodons a la part de dalt. Compta amb dos vagons de tercera classe, amb seients de fusta, mentre que el tercer és de segona classe, amb seients entapissats amb el vellut verd característic de la casa. Funciona amb electricitat i conserva tots els elements interiors: enfosquidors de finestres, cartells de destí o frens de mà d'emergència.


L'acció s'emmarca en la voluntat de la companyia de disposar d'un tren històric a cada una de les seves línies. En un retorn puntual del vehicle, els passatgers podran reservar el seu tiquet per a un viatge "entre la nostàlgia i el turisme", segons FGC. Es preveu que l'experiència comenci a l'estació de Les Planes, amb una visita del seu vestíbul modernista. No es dirigirà a Barcelona a causa del pendent, "per no forçar la tecnologia", segons FGC.
 

Un dels dos vagons de tercera classe que té el comboi. Foto: ACN


Tot i que encara no hi ha data pel seu retorn a les vies, s'espera que es produeixi a la tardor del 2021. Així, el tren tornarà a circular per les línies del Vallès, de manera excepcional i amb una finalitat divulgativa."No s'hi podrà pujar amb una T-10, caldrà fer-hi una reserva i pagar un preu simbòlic", destaca el president d'FGC, Ricard Font.
 

Els vagons contenen elements originals, com els cartells. Foto: ACN


Paral·lelament, aquest mes de març ha començat la construcció d'una nova nau de material històric a l'estació de Martorell – Central on s'exposaran alguns dels trens que han circulat al llarg dels anys a la línia Llobregat – Anoia. També n'hi ha a la Cotxera de Rubí, que recentment s'ha cobert per conservar-hi el "tren Granota" i un Automotor Brill 19 de l'any 1916, cedit per l'Associació d'Amics del Ferrocarril de Barcelona.

 

Participació