Així s'ha viscut la jornada de vaga feminista a Rubí

Multitudinària manifestació pels carrers de la ciutat

per Carla Serra / Marta Casas, 11 de març de 2019 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


El matí arrenca amb un esmorzar col·lectiu i un passacarrers reivindicatiu


A les 8h del matí, la Plataforma 8M ha organitzat un esmorzar col·lectiu a la plaça de l'estació, i a les 10h un grup de persones ha realitzat un passacarrers per informar dels motius de la vaga general feminista als diversos centres de treball.

A les 12h, el grup s'ha dirigit a la plaça de l'ajuntament, on estava prevista la lectura del manifest institucional en motiu del 8 de març per part dels diversos representants polítics.


Mentrestant, el CRAC i l'Ateneu La Hidra han servit de punts de suport a la vaga feminista, on s'han realitzat tasques de cures i els àpats del dia.

Sorollosa protesta davant de l'ajuntament mentre es llegia el manifest institucional pel 8 de març

Minuts abans de les 12h, la Plataforma 8M de Rubí ha arribat a l'ajuntament i ha desplegat una pancarta per reivindicar la jornada de vaga, i ha titllat l'acte de lectura del manifest de "postureo" i "un acte electoral més". La portaveu ha convidat als assistents a abandonar la plaça de l'ajuntament i anar cap al mercat per realitzar un acte alternatiu, però finalment han decidit quedar-se a la plaça.

Quan ha començat la lectura del manifest, no s'han deixat de sentir crits, xiulets i consignes com "l'Ajuntament és masclista" o "No és feminisme, és postureo"; una actitud que ha estat recriminada per algunes de les persones presents i fins i tot per l'alcaldessa, que va adreçar-se a les manifestants dient que "esteu fent una mica el ridícul" i que estaven fent un "flac favor" a totes les dones.

Per la seva banda, membres de CCOO de la plantilla municipal han desplegat les seves pancartes per criticar les polítiques del Servei de la Dona de l'Ajuntament i per tornar a reclamar que s'apliqui el Pla d'Igualtat, que porta caducat dos anys. També han denunciat que les polítiques d'igualtat no són efectives, que el servei de la Dona no està dotat amb prou personal públic i que la donació de la vaga del 8 de març de l'any passat, que s'havia compromès a Helia Dones, encara no s'ha fet efectiva.

Després d'aquest acte de protesta, la concentració s'ha dissolt i la Plataforma 8M ha anat cap al Mercat i els membres de CCOO, a la plaça de l'Estació.

Dinar i espai de trobada, un taller d'autodefensa feminista i multitudinària manifestació

El CRAC i La Hidra, a través de col·lectius d'homes, s'han habilitat com a espais per al dinar i les cures, i al centre cultural hi ha hagut, a les 16h, un taller d'autodefensa feminista. Alhora, un altre grup preparava els cartells per la manifestació de la tarda, que ha estat, com l'any passat, multitudinària.

La manifestació s’ha anat aturant al llarg de l’itinerari per assenyalar el capitalisme, la justícia i l’església com a pilars del patriarcat. El recorregut ha acabat a la plaça de Catalunya, on s’ha fet una foguera per cremar, entre d’altres, líders de l’extrema dreta, grans empresaris de multinacionals o els membres de “La Manada”.

 

Participació