Rubí oficialitza l'agermanament amb Villanueva de Córdoba

Una delegació del govern municipal, encapçalat per Ana María Martínez, ha viatjat aquest dimecres al municipi andalús

Rubí i Villanueva de Córdoba, municipis agermanats
Rubí i Villanueva de Córdoba, municipis agermanats | Ajuntament de Rubí
Redacció
08 d'abril de 2021, 17:00
Actualitzat: 12 d'abril, 9:39h
Aquest dimecres al migdia s'ha celebrat l'acte protocol·lari que ha oficialitzat l'agermanament entre els municipis de Rubí i Villanueva de Córdoba, que ha tingut lloc a la població andalusa i al qual ha assistit una delegació del govern de Rubí, encapçalada per l'alcaldessa, Ana María Martínez.

La celebració havia de tenir lloc l'any passat, coincidint amb el romiatge de la Virgen de la Luna, però la situació sanitària provocada per la Covid-19 va obligar a ajornar-lo.

Rubí i Villanueva de Córdoba han mantingut una estreta relació històricament, ja que hi ha un gruix significatiu de població procedent d'aquesta localitat andalusa i que mantenen la celebració, entre d'altres, del romiatge de la Virgen de Luna, que l'any 2019 va celebrar el seu 50è aniversari a la ciutat comptant amb la presència d'un dels seus ciutadans il·lustres, Justo Molinero.

A partir d'aquestes relacions, impulsades per la Hermandad Cofradía Virgen de Nuestra Señora de Luna, l'Ajuntament va considerar iniciar el procés d'agermanament per tal d'establir un marc de col·laboració mutu, i que es va aprovar per unanimitat al ple de l'octubre de 2020.

L'aliança està basada en tres eixos: intercanvis entre entitats i associacions, difusió de la memòria històrica d'ambdues poblacions, ja que Villanueva de Córdoba té un dels principals refugis antiaeris de la Guerra Civil, i relació entre organitzacions de caràcter polítics, cultural i de memòria històrica.

Aquesta aliança institucional es basarà inicialment en tres eixos d’actuació: intercanvis entre entitats i associacions; difusió de la memòria històrica d’ambdues poblacions ─Villanueva de Córdoba té un dels principals refugis antiaeris de la Guerra civil─, i relacions entre organitzacions polítiques, culturals i de memòria històrica.

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha destacat "la voluntat de trobada i d'incrementar les relacions socials que potenciïn el coneixement recíproc dels habitants dels dos municipis"; mentre que Dolores Sánchez, la primera edil de Villanueva de Córdoba, ha manifestat que l'agermanament "ens fa sentir més a prop d'aquells jarotes que van haver de marxar a Catalunya", i ha recordat que la celebració de la Virgen de Luna a la nostra ciutat és quelcom que "a part d'un símbol de devoció, és una forma de mantenir vives les arrels".

Suport a l'estació de tren a Los Pedroches

A més de fer oficial l'agermanament amb Villanueva de Córdoba, el viatge va servir també per mostrar el suport de l'alcaldessa de Rubí a la reivindicació de la seva homòloga Dolores Sánchez i els ciutadans de la comarca: la parada de l'AVE a Los Pedroches. Per ara, l'AVE té parada a les estacions de Córdoba i Puertollano, que són l'anterior i la posterior a la de Los Pedroches.

Martínez es va oferir a dur aquesta petició al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, tal com va publicar el Diario de Córdoba.