salut

Salut investiga l'origen de tres brots de legionel·losi al Vallès Occidental, un d'ells a Rubí

El Departament no descarta que puguin aparèixer més afectats en els propers dies

per RubiTV.cat, 16 d'abril de 2021 a les 14:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sant Cugat és una de les tres ciutats on s'ha registrat un brot de legionel·losi, tal com avançava NacióSantCugat aquest dijous al vespre. El Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidenta i l'Agència de Salut Pública està investigant l'origen de tres brots a la comarca que afecten 13 persones entre Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal.

Segons informa el departament de Salut, a Rubí s’han notificat cinc malalts que havien iniciat símptomes entre el 27 i el 30 de març; 4 van requerir ingrés hospitalari i, a data d’avui només un cas està hospitalitzat. Els afectats són tres homes i dues dones d’entre 44 i 88 anys.


No es pot descartar, a data d’avui, que puguin aparèixer més afectats en els propers dies atès que el període d’incubació de la malaltia pot ser fins a catorze dies, si bé fa més d’una setmana que no es detecta cap malalt relacionat amb aquests municipis.

Tant la investigació epidemiològica com la investigació ambiental recullen la informació clínica i epidemiològica necessària per delimitar on han pogut contagiar-se i duent a terme  inspeccions a les instal·lacions de risc, com ara instal·lacions industrials de torres de refrigeració d’aigua, i altres, i recollida de mostres d’aigua d’aquestes instal·lacions per analitzar. De moments els resultats disponibles són negatius, si bé en queden de pendents.


A Sant Cugat s’han detectat tres afectats, que havien iniciat símptomes entre el 30 de març i l’1 d’abril. Tots han requerit hospitalització i ja han estat donats d’alta a domicili. Els malalts eren dos homes i u dona, d’entre 69 i 87 anys.

A Castellbisbal també s’han detectat cinc malalts de legionel·losis, que havien iniciat símptomes entre el 10 de març i l’1 d’abril. Tots han requerit hospitalització i ja han estat donats d’alta a domicili. Són tres homes i dues dones, d’entre 55 i 98 anys.

Com a mesura cautelar, des del mateix moment d’inici de les inspeccions s’ha ordenat la neteja i desinfecció de xoc de tots els circuits implicats en la investigació dels quals s’ha recollit les mostres, tot esperant que es tinguin els resultats analítics pendents que orientin sobre l’origen del brot.

Què és la legionel·la? 

La legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. La legionel·losi no es transmet de persona a persona sinó que es contrau en inhalar vapor d'aigua o aerosols (dispersió d'un líquid o un sòlid en l'aire o en un gas).

Té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que és lleu i presenta símptomes semblants als de la grip, com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, caracteritzada per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar la mort.

 

Participació