violència contra les dones

Menys denúncies però més trucades a la línia d'atenció a la violència masclista el 2020

Una mica més de la meitat de les ordres de protecció són denegades

per NacióSabadell, 19 d'abril de 2021 a les 09:00 |
El 25-N a Sabadell | Juanma Peláez
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 2020 es van notificar menys denúncies per violència de gènere, però, a la vegada, van registrar-se més trucades a la línia 900 900 120 d’atenció a la violència masclista. Es van presentar 1.989 denúncies als jutjats dels partits judicials del Vallès Occidental, 138 menys que l’any anterior, -una rebaixa del 6,5%-, segons recull l’informe anual Dades de Violència contra les Dones del 2020 elaborat per l‘Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC).

Per altra banda, es van elevar les trucades: es va passar de les 859 l’any 2019 a les 1.269 el 2020, un 47,7% més. Unes dades que van en la línia del que han recollit diferents informes i estudis que han abordat l’impacte de la pandèmia en aquesta problemàtica, ja que el confinament ha dificultat l’accés de les dones als serveis de suport, com ara els centres de salut, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i a l’administració de justícia.


La consellera de Drets Socials del CCVOC, Míriam Casaramona, ha assegurat que “aquestes xifres fan palesa la situació de vulnerabilitat de les dones que pateixen violència masclista, que es va veure agreujada pel confinament i per la convivència contínua de les víctimes amb els agressors".


A partir de la tercera setmana 

La crescuda de les trucades va arribar a partir de la tercera setmana de març, un cop es va decretar l'estat d'alarma i el confinament de la població. Comparat amb la mitjana de trucades del període 2013-2019, l’increment va arribar a ser del 137% en el confinament i del 167% durant la desescalada.

També van augmentar les atencions a les dones en situació de violència masclista als SIAD en un 15,9% respecte a l'any anterior. D'altra banda, nou de cada deu denúncies que es van presentar per atestats policials amb denúncia de la mateixa víctima i prop del 73 dels delictes van ser tipificats com a lesions lleus.

En el cas que aquestes van acabar derivant en judici, el 86,8% de les sentències per violència de gènere de 2020 van acabar sent condemnatòries. En total se'n van dictar 197. Tot i així, el sobreseïment provisional i l’elevació a l’òrgan competent són les formes  de resolució judicial més habituals.


Denegació d'ordres de protecció

L'any passat es van iniciar 369 ordres de protecció als jutjats dels partits judicials de la comarca, un 20% menys que el 2019. Més de la meitat, el 50,9%, van ser denegades, una proporció lleugerament superior a la catalana (50,4%) però molt més elevada que l’espanyola (28,8%). Es van adoptar 599 mesures judicials i les principals mesures adoptades als partits judicials de la comarca van ser la prohibició de comunicació (29,7%) i l’allunyament (29,7%) -com a mesures penals- i la prestació d’aliments (10,2%) i l’atribució de l’habitatge (6,3%) -com a mesures civils-.

 

Participació