Ciutadans acusa de «passivitat» l'Ajuntament i la Generalitat en la qüestió dels abocadors a Rubí

El portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa; i el portaveu del grup municipal, Roberto Martín, han visitat aquest matí les instal·lacions del futur abocador de Can Balasc

Carrizosa i Martín es reuneixen amb la plataforma Rubí Sense Abocadors
Carrizosa i Martín es reuneixen amb la plataforma Rubí Sense Abocadors | Marta Casas
Redacció
19 d'abril del 2021
Carlos Carrizosa, portaveu del grup parlamentari de Ciutadans a Catalunya i Roberto Martín, portaveu del grup municipal de la formació a Rubí, han fet aquest matí una visita als terrenys on s'ha d'ubicar el futur abocador de Can Balasc, que ara com ara ja compta amb l'autorització per part de la Generalitat de Catalunya, tot i que l'Ajuntament insisteix que és necessari l'estudi d'impacte ambiental per poder obrir.

Carrizosa ha denunciat la "injustícia" que pateix Rubí en matèria d'abocadors: actualment, a Catalunya n'hi ha 100 abocadors, i tres són a la ciutat. "Ja coneixíem la problemàtica de l'institut J.V. Foix, que han patit la pestilència durant anys de l'abocador de Can Carreras", i ara hi ha un nou projecte d'abocador a Can Balasc, molt a prop de nuclis urbans i de l'escola Rivo Rubeo.

El portaveu de la formació taronja ha culpat d'aquest fet a la "passivitat" tant de la Generalitat de Catalunya com de l'Ajuntament, que estan "concentrant" abocadors a la ciutat. "Uns abocadors que, a més, no respecten el medi ambient i els drets dels veïns", ha recalcat.
 

Carlos Carrizosa i Roberto Martín visiten l'abocador de Can Balasc Foto: Cedida/Cs


Durant la passejada han pogut comprovar la gran afectació que suposen els treballs de construcció de l'Ajuntament, i creuen que és "incomprensible que el tàndem Generalitat-Ajuntament no estigui protegint la ciutadania de Rubí". "La gent sap que patirà les molèsties que generarà aquesta instal•lació: circulació de camions, pols, sorolls... I tot plegat a 200 metres de casa", ha afegit.

Carrizosa ha reafirmat el compromís del seu grup parlamentari i municipal, encapçalat per Roberto Martín, per combatre aquesta "injustícia" que pateixen alguns veïns de Rubí.

El portaveu parlamentari de Cs també ha reclamat un Ajuntament "fort" en la defensa dels drets dels seus veïns davant d'un seguit d'empreses que, tal com han pogut conèixer avui de primera mà, continuen obtenint llicències "que després tampoc s'executen en els termes acordats".

Al Parlament de Catalunya, ha assegurat que duran a terme les iniciatives necessàries perquè es regulin aquestes activitats i que compleixin la legalitat, buscant el suport de tot l'arc parlamentari. "Malgrat això, aquestes iniciatives quedaran paralitzades perquè estem patint un moment d'absoluta suspensió de l'activitat", ha lamentat.

Segons Carrizosa, els problemes que afecten directament els ciutadans de Catalunya no s'estan resolent ni debatent perquè els grups que governaven en l'anterior mandat estan més preocupats per arribar a acords sobre "el paper de Puigdemont en el procés" o el pes de cadascun dels partits en els "xiringuitos" independentistes, i descuiden temes de vital importància com la "fuga d'empreses" o la gestió dels fons europeus.

Per la seva banda, Roberto Martín, portaveu de Ciutadans a Rubí, ha reiterat el seu suport a la Plataforma Rubí Sense Abocadors, que és qui "lidera aquesta lluita des de fa dècades".

Martín considera que l'Ajuntament ha de fer una "fiscalització i control exhaustius" de tota l'activitat, les llicències... I a més, informar adequadament als grups municipals i a la mateixa Plataforma de tot allò que tingui a veure amb els abocadors, cosa que fins ara no ha estat així.