mppd

Una seixantena de persones assenyala les entitats bancàries per les seves «pràctiques abusives»

La manifestació convocada pel Moviment per unes Pensions Dignes de Rubí també reclama la creació d'una banca pública "forta i potent"

per Marta Casas, 27 d'abril de 2021 a les 16:00 |
La manifestació ha recorregut l'illa de vianants des de l'Ajuntament fins a la Nova Estació | Marta Casas
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Moviment per unes Pensions Públiques Dignes de Rubí ha convocat aquest matí una manifestació per protestar contra "les pràctiques abusives" de les entitats bancàries, entre les quals han destacat el cobrament de comissions per diversos serveis, que consideren "un atac directe a la classe treballadora i als pensionistes", i la progressiva "deshumanització" dels serveis dels bancs, que cada vegada ofereixen menys atenció personal i individualitzada. 

La protesta, a més, també ha servit per denunciar els sous "estratosfèrics" que cobren els presidents d'aquestes entitats, amb alguns exemples de persones dirigents que arriben a cobrar "en un sol dia, el que nosaltres cobrem en un any". 


"La manifestació és contra els abusos dels bancs i els sous dels dirigents, no contra els empleats de la banca", han aclarit durant la marxa, que ha protestat davant les diverses seus bancàries al llarg del recorregut - Banco Santander, CaixaBank, BBVA, Deustche Bank, Bankia i Banc Sabadell.
 

Els pensionistes reclamen als bancs el retorn dels diners públics que es van fer servir per rescatar-los de la crisi Foto: Marta Casas


De l'assemblea prèvia a la manifestació n'han sortit dues propostes principals: la primera, l'exempció del cobrament de comissions a persones pensionistes - alguns assistents a la marxa han explicat als mitjans que els cobren fins a dos euros per treure diners a la finestreta - i la creació d'una banca pública, "forta i potent" per donar servei a tota la ciutadania. 

Una altra de les preocupacions que s'ha reiterat durant la trobada ha estat la "deshumanització" de l'atenció a persones grans, que de vegades no tenen habilitats tecnològiques suficients per fer servir caixers o aplicacions, i cada cop és més difícil que els atengui una persona.

La manifestació ha acabat a la plaça de la Nova Estació, on s'ha llegit el manifest que denuncia la "imposició recaptatòria" cada vegada major, que els pensionistes qualifiquen de "veritable robatori" a la gent gran i a la classe treballadora en general, i han denunciat la previsió de tancament d'oficines i d'acomiadament de milers de treballadors arreu de l'Estat espanyol.
 

Manifestació del Moviment per unes Pensions Dignes de Rubí contra els abusos dels bancs Foto: Marta Casas


El text també recorda l'històric de les "usures" comeses pels bancs en els últims anys, com ara les clàusules sòl, les preferents o els desnonaments, que deixen "amb l'aigua al coll" a les persones mentre les entitats "augmenten encara més els seus grans beneficis especulatius a costa de prestar menys serveis i cobrar més comissions". 

Per últim, han retret al govern del PSOE i Unides Podem que la creació d'una banca pública era un compromís del pacte de govern signat entre tots dos, i també han lamentat que no s'hagi reclamat a les entitats bancàries el retorn dels més de 60.000 milions d'euros públics que es van destinar al seu rescat, o si més no, que posessin fre a les polítiques "contra la classe treballadora".
 

La manifestació ha aplegat una seixantena de persones Foto: Marta Casas


 

Participació