Joan Tardà defensa l'estratègia de la «via àmplia» d'ERC

L'exdiputat assegura estar "irritat" amb el "desvergonyiment" de Junts per Catalunya per la demora en l'acord per formar govern a Catalunya

La presentació del llibre es va fer als jardins de l'Ateneu
La presentació del llibre es va fer als jardins de l'Ateneu | Marta Casas
28 d'abril del 2021
Actualitzat a les 18:40h
Esquerra Republicana va organitzar ahir a la tarda la presentació del llibre En defensa pròpia, de Joan Tardà, exdiputat al Congrés per la formació republicana i un dels ferms defensors de la "via àmplia" com a camí per assolir la independència de Catalunya. L'acte, conduït per la regidora Montse Soler, va comptar amb la presència de l'historiador Andreu Pujol i una actuació del músic Pep Picas.

Aquesta estratègia, segons va explicar Tardà en un contacte amb la premsa, que va ser debatuda en el Congrés i la Conferència Nacional d'ERC dels últims anys, es basa en quatre idees bàsiques: en primer lloc, defensa que el que cal és "ser més dels que som i acumular forces", allò que també s'ha conegut com "eixamplar la base". 

En segon lloc, explica com "conquerir" un escenari de diàleg amb l'Estat espanyol. "Si es diu conquerir és perquè no serà pas un camí fàcil", reconeix Tardà. Després, deixa clar que s'ha de guanyar "democràticament", cosa que no vol dir renunciar a la "mobilització popular ni a la desobediència civil". Finalment, i sobre aquesta via àmplia, l'exdiputat explica que "ha de ser tan ample com perquè hi càpiga molta gent, però sobretot gent diferent".

De tot plegat se'n deriva la voluntat de conformar un govern de "front ampli" amb Junts per Catalunya, En Comú Podem i la CUP, i en el cas que no fos possible, que aquest front es desenvolupi "des de l'acció parlamentària", com va passar amb l'aprovació dels Pressupostos. 

Durant la presentació del llibre s'estava celebrant una reunió a Lledoners entre Junts per Catalunya i ERC per intentar arribar a un acord sobre la formació del Govern.

"Personalment estic molt irritat amb el desvergonyiment de Junts per Catalunya perquè crec que presumeixen de patriotes, però no en són gaire", va etzibar Tardà, que creu que la seva formació "no hauria esmerçat ni 24 hores a decidir la investidura del candidat de Junts per Catalunya si ells haguessin tingut més vots", i per això diu que "aquesta demora és incomprensible". 

Sobre la possibilitat de repetició d'eleccions, el republicà diu que seria "un desastre" i que els partits independentistes segurament no tornarien a tenir la majoria assolida després de les eleccions del 14 de febrer, perquè "la ciutadania no entendria que amb un escenari tan favorable - malgrat la repressió i les adversitats - fóssim tan irresponsables".
 

L'acte va ser presentat per Montse Soler i va comptar amb l'historiador Andreu Pujol i el músic Pep Picas Foto: Marta Casas