En què es gastaran 2,8 milions d'euros del romanent de l'Ajuntament de Rubí?

L'oposició critica la "priorització" dels projectes que ha escollit el govern i s'absté

L'enllumenat de Nadal s'endurà 280.000 euros
L'enllumenat de Nadal s'endurà 280.000 euros | Lali Puig - Ajuntament de Rubí
03 de maig del 2021
Actualitzat a les 16:29h
El ple municipal del mes d'abril va aprovar, amb els vots favorables de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició, una modificació de crèdit de 2.757.448,84 euros que permetran aprofitar el romanent de l'any 2020 i que s'invertiran en diversos projectes.

El destí d'aquests 2,8 milions d'euros seran més de 90 accions de diverses àrees, tal com va explicar la regidora d'Hisenda, Mª Carmen Cebrián, que també les va enumerar al ple.

En l'àmbit cultural, hi ha 44.000 euros que es destinaran a la liquidació del contracte de l'arxiu Roset, el seu tractament arxivístic i la compra de material per a la conservació.

En manteniment i reparacions d'equipaments, es destinaran 45.000 euros a equipaments d'educació infantil i primària i les escoles bressol, 33.000 euros al local de Josep Tarradellas, el pavelló de La Llana i la pista d'atletisme.

El Servei del Cicle de l'Aigua s'endurà 15.000 euros que es destinaran al tancament d'inversions, seguiment d'obres i l'elaboració de Plans Directors.

Pel que fa Comerç, s'han previst 10.000 euros pel projecte Umbrella Sky com a dinamitzador de l'eix comercial - una instal·lació que es va haver d'enretirar a principis de setembre per un fort aiguat que va fer caure part dels paraigües - i també es destinaran 100.000 euros a una nova campanya de vals de compra com les que s'han dut a terme per Nadal i per les rebaixes.
 

El govern destinarà més de 100.000 euros a la dinamització comercial Foto: Marta Casas

En l'àmbit de la Cooperació, es destinaran 18.900 euros que permetran assolir el 0,7% de reserva del Pressupost al qual es compromet anualment l'Ajuntament de Rubí.

Una altra partida serà per millorar l'atenció ciutadana a la diversitat funcional, amb 25.000 euros que serviran per instal·lar bucles magnètics de traducció del llenguatge de signes a les instal·lacions d'atenció a la ciutadania. A més, es destinaran 54.000 euros al desenvolupament de l'aplicació per a persones amb diversitat funcional, la proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius de l'any 2018.

El Servei d'Esports disposarà de 126.000 euros: 10.000 per instal·lar una zona de calistènia i una altra de pakour, amb la mateixa dotació; 20.000 euros en la insonorització de la Pista Francesc Calvo, la construcció d'una pista de volei platja a Can Rosés (18.000 euros), nou mobiliari per als parcs de salut de la ciutat (8.000) i una subvenció de reequilibri de la concessió del CN Rubí (60.000 euros).

El romanent també permetrà finançar diverses actuacions en l'àmbit de la transformació digital, amb una dotació de 65.000 euros. El Servei d'Informàtica també disposarà de 206.000 euros per a la compra d'ordinadors i reposició de material.

En matèria d'Habitatge s'han reservat 54.000 euros per a noves línies d'ajuts i també 2.000 per contractar una nova plataforma digital de licitació.

Al Servei d'Igualtat es destinaran un total de 100.000 euros per donar impuls al nou Pla d'Igualtat municipal.

Una de les partides més elevades del romanent es destinarà a l'enllumenat de Nadal, que permetran recuperar els elements extraordinaris que es van instal·lar l'any 2019 - el túnel de llum, entre d'altres - i que l'any 2020 no s'han posat a causa de la crisi sanitària.
 

L’Illa de la Llum, el protagonista de l’enllumenat nadalenc de Rubí al 2018 Foto: Lali Puig


Pel que fa a la gestió del territori, el Servei de Medi Natural disposarà de 25.000 euros per al manteniment de diverses franges perimetrals, i es faran inversions per valor de més de 190.000 euros en matèria de mobilitat. També es destinaran gairebé 40.000 euros al tancament de diversos projectes d'obra pública, com ara el del carrer Unió, l'arranjament del camí de Can Tiraïres, el carrer Avellaners o la urbanització de l'entrada de l'institut Torrent dels Alous. En matèria d'obra pública també s'inclouen 19.000 euros que faltaven per la licitació de l'ampliació del Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol i la nova licitació de la reparació de la xemeneia de l'Escardívol.

A les urbanitzacions, es destinaran 200.000 euros al desbrossament i neteja, un encàrrec que es farà a la Finca Font del Ferro; i dins del mateix servei de Parcs i Jardins s'inclou una partida de 60.000 euros per a manteniment i reparacions de diversos parcs infantils de la ciutat.

El Servei de Participació Ciutadana tindrà 30.000 euros per a diverses activitats, a més de 50.000 euros per al procés de Pressupostos Participatius destinat a infants i joves i uns altres 15.000 per al procés participatiu del nou equipament de la Superson. També es destinaran 15.000 euros a la redacció de l'estudi de la xarxa de centres cívics de Rubí.

L'Ajuntament també invertirà 43.000 euros en la compra de dues pantalles informatives - una a l'Escardívol i una altra a la plaça Pearson -, i 27.000 euros més en diversos projectes del Servei de Projecció de la Ciutat: millores al Mercat Municipal, el projecte de mitgeres i jardineres per al pont del carrer Sant Joan i pel carrer de Cal Príncep.

Per a infraestructures de les festes populars, com ara la Festa Major, s'han reservat 350.000 euros.
 

Per últim, es contractaran 19 Plans d'Ocupació municipal per tal de contribuir a la recuperació econòmica de la ciutat, amb una durada de sis mesos: deu peons jardiners, sis agents cívics, un administratiu d'Habitatge i un responsable energètic. La partida està dotada amb prop de 237.000 euros.

L'oposició critica la priorització de projectes del govern

Com ja va fer en el punt d'aprovació del préstec de 12,5 milions per finançar el Pla d'Inversions, l'oposició en bloc es va mostrar crítica amb les accions a les quals el govern destinarà aquests 2,8 milions d'euros del romanent, tot i que tots els grups es van abstenir perquè sí que estan d'acord amb alguns dels projectes.

En general, tots els grups van coincidir en assenyalar la manca de despesa social que inclouen les accions del Pressupost, l'elevada despesa en l'enllumentat de Nadal, alguns projectes com l'Umbrella Sky, o el fet que no es compleixi la despesa d'un 15% destinada a urbanitzacions, com va acordar el ple l'any 2017.

A més, també van acusar el govern municipal de manca de diàleg i de transparència a l'hora d'elaborar aquest llistat de projectes als quals es destinarà el romanent.