L'AUP impulsa una campanya territorial per denunciar el «Rubí trinxat»

La formació organitzarà dues sortides per donar a conèixer tots els conflictes mediambientals que afecten la ciutat

Un projecte d'extractiva de més de 40ha amenaça la zona de Can Riquer Vell
Un projecte d'extractiva de més de 40ha amenaça la zona de Can Riquer Vell | Marta Casas
06 de maig del 2021
Actualitzat a les 19:54h
L'Alternativa d'Unitat Popular engegarà aquesta setmana una campanya en defensa de la preservació del territori i el medi ambient, que han titulat Rubí trinxat, i que farà un repàs de tots aquells conflictes que afecten a la ciutat actualment o que ho poden fer en un futur més o menys pròxim. 

Per a l’AUP "la cura del territori on s'esdevé la vida sempre ha estat un element clau en la nostra tasca", i per això han presentat diverses mocions treballant el conflicte energètic, a més de precs, preguntes i denúncies sobre els abocadors, el camp de golf, els espais agraris, els torrents... 

A banda dels conflictes que ja existien a Rubí, l'AUP denuncia que "cada dia sumem noves amenaces": la voluntat de l’Incasòl de recuperar l’activitat al camp de golf, l’obertura de l’abocador de Can Balasc, el projecte de nova extractiva a la serra de Can Riquer - i que suposa un perill perquè podria suposar la unió dels dos grans abocadors, Can Carreras i Can Balasc - o el projecte de línia d’alta tensió entre el Segrià i Rubí.
 

La zona de Can Riquer, amb l'abocador al fons Foto: Marta Casas


La formació alternativa recorda que existeixen, a més, altres problemes mediambientals al mateix territori, com ara la manca de manteniment, canalització i abocaments il·legals als torrents de Rubí; les extractives que fa anys que funcionen sense llicència, la mala planificació del verd urbà, les línies d'alta tensió de Can Fatjó, unes infraestructures de mobilitat que generen contaminació acústica i atmosfèrica i que, a més fragmenten la ciutat - com encara ho fa la Riera de Rubí, per a la qual no existeix un projecte clar d’integració paisatgística i ambiental…

En un context d’emergència climàtica i crisi sanitària, "no entenem que aquestes qüestions no només no siguin absolutament prioritàries per al govern municipal, sinó que el govern de la Generalitat continuï avalant i aprovant aquest “trinxat” del territori a Rubí", lamenta l'AUP.
 
A més, considera que l'Ajuntament s'ha mostrat massa "passiu" i excessivament "prudent" davant de projectes que podrien ser imminents i que seran una realitat, tard o d’hora, "si no actuem amb convicció i fermesa per aturar-los".
 

El camp de golf de Can Sant Joan Foto: Marta Casas

Per tal de de donar a conèixer aquests conflictes amb profunditat, l'Alternativa d'Unitat Popular ha elaborat un mapa interactiu de totes aquestes qüestions, i també ha organitzat dues sortides de coneixença del territori.

Les sortides seran als entorns dels abocadors i les extractives (16 de maig, 9.30h, des del Rivo Rubeo) i pel camp de golf de Can Sant Joan i els torrents de Rubí (6 de juny, 9.30h, des de l’era de Ca n’Oriol). Per participar a les sortides - que es faran en estricte compliment de les mesures sanitàries derivades de la Covid-19 - cal inscriure's a través d'aquest formulari.



Xavi Pellicer, diputat de la CUP: "No podem permetre que els privats acabin decidint el model de destrucció del territori"

Aquest dimecres, el diputat de la CUP Xavier Pellicer ha acompanyat membres de l'AUP i també de la plataforma Rubí Sense Abocadors a visitar les zones afectades per abocadors i extractives a la ciutat, i també s'ha sumat a la campanya de l'AUP per denunciar aquest "trinxat" del territori, alertant de la "incompareixença absoluta de la Generalitat" en la definició del model de territori, energètic o de gestió de residus.

"Mentre s'omplen la boca de transició ecològica i energies renovables, el que estan fent és trinxar el territori, com passa aquí a Rubí i a tants altres punts", denuncia Pellicer.

La CUP ja ha demanat, d'acord amb la Plataforma Residu Zero - de la qual la plataforma Rubí Sense Abocadors en forma part - una aturada de tots aquests projectes que suposen agressions al territori i fer una planificació coherent amb la transició ecològica: una producció d'energia neta, equilibrada amb les necessitats de cada punt del territori...

"El que no ens podem trobar és que acabin essent els privats els que decideixin el model de destrucció del territori", ha conclòs Pellicer, que defensa que és l'administració pública qui ha de garantir la racionalització de tots aquests recursos.

La Plataforma Residu Zero explica que la moratòria de projectes que demanen, fins que entri en vigor la nova Llei de Residus, és precisament per evitar contradiccions entre els projectes ja executats i allò que defineixi la nova llei, que ha de ser més restrictiva que l'actual legislació.

Pel que fa als abocadors, la Plataforma Rubí Sense Abocadors insisteix que "Rubí ja ha superat amb escreix la capacitat del medi ambient" com per assumir un tercer abocador.