La plataforma Reconvertim el camp de golf fa pública la seva proposta de parc interurbà

El projecte dissenyat pels membres de la plataforma inclouria quatre ambients d'ús fluvial, forestal, agrícola i social, cívic, esportiu i cultural

La manifestació contra el camp de golf de Can Sant Joan, a principis de desembre
La manifestació contra el camp de golf de Can Sant Joan, a principis de desembre | Marta Casas
04 de maig del 2021
Actualitzat a les 20:30h
Les entitats impulsores de la Plataforma Reconvertim el Camp de Golf, entre Rubí i Sant Cugat, han presentat aquesta tarda el projecte que han elaborat per al parc de Can Sant Joan, i que substituiria l'actual camp de golf per un parc interurbà de gestió comuna entre els ajuntaments dels dos municipis.

Mireia Gascon, de Rubí d'Arrel, ha defensat que aquesta és una proposta que vol "preservar la biodiversitat, que també té beneficis per a l'ésser humà i més especialment a una zona urbanitzable com Can Sant Joan i en el context d'una comarca industrial com el Vallès Occidental".

L'avantprojecte de reconversió del camp de golf, com ha explicat Cesc Gordó, membre de l'Assemblea pel Clima de Sant Cugat, també té un component de lluita contra la privatització dels espais i que pot fer "una valuosa aportació a la lluita contra el canvi climàtic, tenint en compte que els dos consistoris implicats s'han adherit a l'Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible". A més, la proposta de la plataforma també contempla l'activitat agrària i social, en la línia de la sobirania alimentària i el consum de proximitat, i és un element que s'inclouria a la Xarxa de Custòdia del Territori, ha afegit Gordó.

La plataforma recorda que aquest és un espai "que la ciutadania ha reclamat, i que es contraposa a un projecte de camp de golf que no respon ni a una demanda social i a cap criteri ecosostenible".

Quatre ambients per a diversos usos
 

L'avanç del projecte que han presentat públicament avui, en forma de Pla Especial Urbanístic - una figura que permetria la participació de la ciutadania i les administracions en la definició de l'ordenació definitiva - contemplaria quatre àmbits de diversos usos, i que superarien així la contradicció actual d'aquestes 85 hectàrees de terreny: "Un mateix camp de golf presentava diversos usos i activitats", ha explicat Joan Carles Sallas, president de l'Adenc.

I és que mentre les 23,47 hectàrees de Rubí estan classificades com a espais lliures, les 51,08 de Sant Cugat tenen un ús d'equipaments. La proposta de la plataforma planteja, doncs, que es creïn quatre ambients - fluvial i de gestió de ribera, forestal, agrícola i de funcions cíviques, socials, culturals i esportives - creant el que seria l'Àmbit del Parc del Torrent dels Alous-Can Sant Joan. Sallas ha recordat, també, que l'espai de l'actual camp de golf s'emmarca en una de les Vies Verdes del Vallès, entre Sant Llorenç i Collserola, que probablement és el segon més dens i més proper a grans nuclis urbans de la comarca. 

El president de l'Adenc també ha detallat que s'inclourien quatre punts d'accés des d'ambdós municipis, i que s'aprofitarien les instal·lacions existents per adequar-hi instal·lacions esportives o culturals i també una Escola de Natura. A més, el fet que hi hagi uns camins construïts amb ciment permetria que, amb una correcció dels pendents, també fossin accessibles a les persones amb diversitat funcional.

"Tenim entre mans una eina molt potent que posa 85 hectàrees a disposició de l'acció climàtica, tan necessària en aquest moment, i de la societat en general", ha conclòs Sallas.

Diversos ritmes dels Ajuntaments de Rubí i Sant Cugat

La plataforma Reconvertim el camp de golf es va reunir la setmana passada amb els Ajuntaments de Rubí i Sant Cugat: segons expliquen, l'Ajuntament de Rubí es va mostrar més predisposat a estudiar la proposta amb detall i donar suport al "no" al camp de golf, però a Sant Cugat no es va expressar tanta "contundència", a l'espera del pronunciament definitiu i oficial de l'Incasòl.

Una de les qüestions que preocupava als governs era la viabilitat del manteniment del parc interurbà, però la plataforma també ha elaborat una proposta econòmica que implicaria unes despeses d'uns 5.000 euros anuals - un o dos euros per habitant. 

Si més no, la plataforma recorda, per una banda, que el camp de golf no ha estat mai una proposta viable econòmicament ni ecològica -  de fet, dubten que l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental aprovaria molt abans un parc interurbà que no pas un nou camp de golf -, i que els dos Ajuntaments han aprovat mocions per canviar el planejament que afecta els terrenys de Can Sant Joan. "Si les administracions locals defensen un projecte concret i ben treballat, creiem que resta possibilitat a la instauració d'un nou camp de golf", conclouen.