Aquests seran els projectes d'inversions de Rubí per als pròxims anys

El ple municipal va aprovar demanar un crèdit per 12,5 milions d'euros dijous passat

Es destinaran més de 4 milions d'euros a projectes d'habitatge
Es destinaran més de 4 milions d'euros a projectes d'habitatge | Marta Casas
Redacció
05 de maig del 2021
El ple municipal del mes d'abril va aprovar la demanda d'un crèdit per 12,6 milions d'euros que permetran posar en marxa tot un seguit de projectes, que el govern municipal va presentar el passat 30 de novembre i que es finançaran mitjançant préstecs, per un total de 18,5 milions. Aquest dimecres el govern ha presentat el pla de finançament dels primers projectes, a l'espera d'aconseguir el finançament restant - de sis milions - amb altres préstecs en funció de les condicions que ofereixin les entitats bancàries.

L'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, i la segona tinenta d'alcaldia, Ànnia Garcia, van destacar que servirien per resoldre "demandes històriques de la ciutat", amb una important injecció de diners a l'habitatge (4,1 milions d'euros), el desplaçament de les línies d'alta tensió de Can Fatjó (1,8 milions d'euros) o la millora de l'estadi de futbol i l'espai adjacent, incloent un centre cívic, al 25 de setembre (3 milions d'euros).

Martínez ha subratllat que el pla suposarà "una millora general de la ciutat en diferents àmbits", mentre que Garcia ha volgut posar l'èmfasi en que les accions són "obligades perquè són deutes pendents que tenim amb la ciutat". S'espera que l'aprovació d'aquest crèdit per part del ple suposarà que la seva execució sigui "imminent". 

Quins són els projectes més destacats del Pla d'Inversions?

La quantitat més important de les inversions aniran a parar a l'àrea d'Habitatge: es construiran sis habitatges destinats al lloguer per a població jove al carrer Maria Aurèlia Capmany; entre 20 i 24 allotjaments dotacionals en sòl públic qualificat com a equipament - tal com preveu el Decret 17/2019 de la Generalitat de Catalunya - a l'avinguda de Castellbisbal, a més d'entre 50 i 60 habitatges a la mateixa avinguda però en una altra parcel·la; s'adequarà un local als baixos de l'edifici del carrer Belchite per a allotjament temporal d'emergència i, per últim, es preveuen més de 750.000 euros per a l'adquisició d'habitatges per dret de tanteig i retracte i per a rehabilitació.

Tres milions d'euros són els que s'han reservat per a l'execució de les obres i la direcció facultativa de l'estadi de futbol del barri del 25 de setembre, que com ja va explicar l'alcaldessa en roda de premsa, no inclouria només la dotació dels elements necessaris al camp, sinó també la construcció d'un centre cívic associat. 

Segons el programa de necessitats que proposa el servei d'Esports de l'Ajuntament es preveuen tres activitats que conviuran en aquest nou edifici: l'administrativa i de serveis del club, la d'esportistes i la del bar, i la de l'Associació de Veïns. 

Es preveuen 3 nivells diferenciats per tal d’allotjar l’equipament establert a l’avantprojecte de l’equipament.
 

Projecte de millora al camp de futbol del 25 de setembre Foto: Marta Casas


Una altra de les demandes històriques que es durà a terme gràcies a aquest pla d'inversions és el desplaçament de les línies d'alta tensió de Can Fatjó a una nova ubicació que garantirà "un subministrament adequat i suficient d'energia elèctrica" a la població de Rubí, però "en trànsit per zones no residencials, dins el propi terme municipal, perseguint un menor impacte ambiental, visual, paisatgístic que l'actual traçat". 

El projecte tindrà un cost de 3,8 milions d'euros i actualment es troba en fase d'estudi preliminar del desplaçament.

A la restauració de la zona coneguda com "la Bombonera", al parc de Ca n'Oriol, associades a l'execució de les obres d'un tram de l'avinguda de l'Estatut, s'hi destinaran 1,5 milions d'euros. 

El projecte contempla l’arranjament i millora de diferents zones del Parc de Ca n’Oriol mirant de recuperar el seu valor històric, patrimonial i paisatgístic, responent al procés participatiu que es va dur a terme al mateix parc entre el 2018 i el 2019.
 

La zona coneguda com La Bombonera, a Ca n'Oriol Foto: Marta Casas


També es destinaran 1,9 milions d'euros i 1 milió, respectivament, a la primera fase d'execució d'obres del nou equipament a la Superson - la compra del qual va suposar un cost d'1,2 milions d'euros - i a l'adequació i millora de la plaça del Doctor Pearson.

Finalment, hi ha inversions per a un pla d'asfaltatge i voreres; un total de 1,3 milions d'euros que es distribuiran entre el casc urbà (600.000), les urbanitzacions (500.000) i els Polígons d'Activitat Econòmica (PAE) (200.000).

D'entre les inversions que quedaven per conèixer amb més detalls hi ha l'Edifici Zero, un edifici certificat com a Passivhaus Premium (el primer de l'estat amb aquesta certificació) i que s'ubicarà a la zona verda davant de l'edifici Rubí Forma.

Els espais acolliran diversos usos: aules per a cicles formatius vinculats a la rehabilitació i eficiència energètica i energies renovables, una zona administrativa per a l'Oficina de Drets Energètics i el Centre d'Energia del barri de Les Torres, i una sala d'ús polivalent per a formacions, esdeveniments de ciutat i actes vinculats al Centre d'Energia.

A la construcció d'aquest edifici, que es lligarà amb les pràctiques dels diferents cicles formatius del Rubí Forma i per al qual es preveuen aportacions importants de materials innovadors per part de diverses empreses, s'hi destinaran 515.000 euros.

Per sota del milió, es destinaran 400.000 euros a la redacció del projecte executiu de la zona esportiva de Can Mir, 250.000 a un pla de millora de l'eficiència energètica d'equipaments municipals, 250.000 a la segona fase del Pla d'arbrat municipal, i 200.000 a la construcció de l'Escola del Bosc; mateixa quantitat que s'aportarà per a l'adequació i millora de l'avinguda de les Flors.