La CUP reclama que les empreses que acomiadin treballadors, com Ficosa, no puguin rebre fons europeus

Alberto López, president del Comitè d'Empresa: "Si la gent no s'adona que ens estan acomiadant i estan tancant la indústria, i no s'està fent res, tenim un problema"

Diputats de la CUP i membres de l'AUP s'han reunit aquest dimecres amb treballadors de Ficosa
Diputats de la CUP i membres de l'AUP s'han reunit aquest dimecres amb treballadors de Ficosa | Marta Casas
06 de maig del 2021
Diputats de la CUP, acompanyats de membres de l'Alternativa d'Unitat Popular, han visitat aquest dimecres la ciutat de Rubí per tal de conèixer la problemàtica que afecta els treballadors de l'antiga fàbrica Ficosa.

Eulàlia Reguant i Xavier Pellicer van conversar amb una trentena de treballadors que es van reunir davant de la planta de l'avinguda Josep Pujol, i van explicar que havien volgut acompanyar-los en un moment en què han de "resistir l'ofensiva de les grans empreses que busquen destruir llocs de feina a base de deslocalitzar i abaratir els costos de producció", com ja va passar fa uns anys.

En aquell moment, el de trasllat de la producció a altres indrets, "la Generalitat va demostrar la seva política erràtica, per no dir inexistent" en matèria d'indústria en aquest país, ha dit Reguant, ja que va adquirir accions de l'empresa i després es va treure la responsabilitat de sobre, abocant Ficosa a una gran multinacional (Panasonic).

"Ara, els treballadors estan a les portes d'una amenaça d'un ERO d'extinció i pateixen un xantatge per part de la propietat, que vol que una part dels treballadors renunciïn a certs drets laborals a canvi de reduir el nombre d'acomiadaments", denuncia Reguant. Uns acomiadaments que, de fet, "no té cap mena de sentit que es produeixin, perquè mentre volen acomiadar treballadors en subcontracten d'altres a través d'empreses de treball temporal", la qual cosa demostra que no és un problema de manca de producció sinó de la voluntat de l'empresa de subrogar treballadors i rebaixar els seus drets laborals.

Amb tot, la CUP reclama, a més de l'aturada immediata d'aquest ERO, que els governs de l'Estat i la Generalitat "davant d'aquest manà que caurà del cel que són els fons europeus" posi condicions a les empreses: Ficosa serà una de les empreses que formarà part d'aquest projecte liderat per Seat per la fabricació de bateries elèctriques, i "si l'administració pública els dona fons, el que ha de fer és garantir els llocs de feina", ha dit Eulàlia Reguant.

La diputada també ha advertit que "quan la indústria de components comença a caure, vol dir que la crisi que vivim és molt profunda", i per això cal un "replantejament" de la política industrial del país amb un Pla Nacional d'Indústria "autocentrat, que aposti per l'economia circular i ecologista, que tingui en compte l'entorn i que es garanteixin els llocs de treball".
 

Eulàlia Reguant i Betlem Cañizar conversen amb els treballadors de Ficosa Foto: Marta Casas


Un dels treballadors afectats és Juan Sánchez, delegat de CCOO de FicoTranspar, l'empresa amenaçada per l'ERO.

"En plena crisi, el que vol fer és desmantellar per complet els llocs de treball, a base de xantatges i rebaixes de condicions laborals, i acomiadant 22 companys", explica. El que demanen els treballadors és que la Generalitat "doni la cara" i que Panasonic - que té un 69% dels actius de l'empresa - no permeti l'acomiadament de ningú.

Actualment, dels 51 treballadors de FicoTranspar que van començar a treballar a Rubí i després es van traslladar a Viladecavalls - per tant, són els més antics de l'empresa - pràcticament la meitat són de Rubí.

El president del Comitè d'Empresa, Alberto López, ha fet un repàs a l'històric de l'empresa, que ja va traslladar la seva producció de Rubí a Viladecavalls i "ja es va perdre gent pel camí", a més de veure retallats els drets laborals dels que van conservar el seu lloc de feina. "És una vergonya, perquè tots els que venim de Rubí, que som els originals de l'empresa, no ens volen", lamenta López, que diu que l'empresa aposta per "ETT, subcontractes i feines escombraries".
 

Una de les plantes de Ficosa a Rubí Foto: Marta Casas


Els treballadors també han agraït les paraules de Reguant, ja que "a diferència d'altres polítics, creuen que les subvencions no han d'estar lligades". "Si la gent no s'adona que ens estan acomiadant i estan tancant la indústria, i no s'està fent res, tenim un problema", ha afegit López.

El president del Comitè també ha acusat Ficosa d'haver-se acollit a ERTOs de manera "il·legal", ja que afectava a gent d'ETT, i lamenta que "cap autoritat ni institució pública ha donat la cara".

Els treballadors fan una crida a les administracions públiques i també a la ciutadania que els donin suport per impedir l'acomiadament de 22 persones - que seran més, més endavant - perquè es troben "indefensos" davant d'una multinacional que comet aquestes "agressions directes als drets dels treballadors".