festa dels xatos

La Festa dels Xatos es trasllada a l'església de Sant Pere

Les entitats organitzadores han volgut que tornés a ser present al calendari festiu, amb la intenció de mantenir vives les tradicions i recuperar el protagonisme de la cultura popular i tradicional

per RubiTV.cat, 21 de maig de 2021 a les 11:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La tradició de l'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos tornarà enguany en un format adaptat a la situació de pandèmia: serà el pròxim dilluns 24 de maig a l'església de Sant Pere, i inclourà tres úniques activitats: la missa en honor de Sant Muç, el Ball d'Homenatge de l'Esbart Dansaire de Rubí i un concert de sardanes.

La celebració arrencarà a les 10 h amb l'habitual missa en honor de Sant Muç, a la qual es podrà accedir lliurament respectant les limitacions d'aforament establertes per als actes de culte. A les 11.30 h, com a novetat, l'Esbart Dansaire de Rubí oferirà el Ball d'Homenatge i, a continuació, tindrà lloc un concert de sardanes a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell, en substitució de l'habitual audició.


Per poder presenciar el ball de l'Esbart i el concert de sardanes, serà imprescindible inscriure's prèviament a través del correu [email protected] i presentar emplenada la corresponent declaració responsable.

La Festa dels Xatos és una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien en romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, armades amb culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants per retre homenatge a Sant Muç. Amb el pas dels anys, la celebració va caure en l'oblit fins que el 1986, coincidint amb la commemoració del mil·lenari de la ciutat, es va acabar recuperant.


L'Ajuntament, l'Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana i la Parròquia de Sant Pere col·laboren en l'organització d'aquesta celebració amb una programació d'actes que, any rere any, atrau un gran nombre de persones a l'esplanada de l'ermita de Sant Muç.

Tot i que el context actual de pandèmia impedeix celebrar la festa en el seu format habitual, les entitats organitzadores han volgut que tornés a ser present al calendari festiu, amb la intenció de mantenir vives les tradicions i recuperar el protagonisme de la cultura popular i tradicional.

 

Participació