Arrenca la programació del Mes de la Salut de les Dones

Una desena de propostes reflexionaran al voltant de la cura de la salut de les dones

Ana María Martínez, Yolanda Ferrer i Marta Oliva presenten la programació del Mes de la Salut de les Dones
Ana María Martínez, Yolanda Ferrer i Marta Oliva presenten la programació del Mes de la Salut de les Dones | Localpres
Redacció
17 de maig del 2021
Rubí recupera enguany el Mes de la Salut de les Dones, una programació d’activitats en commemoració del Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones (28 de maig) que té com a objectiu sensibilitzar sobre la importància de la cura de la salut en les dones i incidir en la corresponsabilitat de tota la societat. 

Els serveis municipals de Salut Pública, Esports, Igualtat i Serveis Socials han col·laborat en l’organització d’una desena d'activitats, que arrenquen aquest mateix 17 de maig i s'allargaran fins al 2 de juny. Una commemoració que arriba després de més d'un any de pandèmia, i que ha marcat part de la programació.
 
Una desena d’activitats

Aquest dilluns, 17 de maig, hi haurà un taller de Txikung, una tècnica de relaxació que ajuda a millorar l'harmonia del cos. El taller l'organitza un grup de dones vinculat al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament, i tindrà lloc a la rambla del Ferrocarril (17 hores). També aquest dilluns s'inauguren dues exposicions a la biblioteca municipal Mestre Martí Tauler, un dels centres neuràlgics de la programació: El pit al descobert i Vulvart. La primera presenta el pit de la dona en tots els seus estats, edats i condicions, i la segona vol combatre els tabús al voltant dels òrgans genitals femenins divulgant-ne la diversitat.

L'activitat física és un dels pilars de la programació del Mes de la Salut de les Dones. Diferents centres esportius i entitats de la ciutat s’han sumat a la commemoració organitzant propostes per a les seves usuàries habituals. Dins el programa Esport per a Tothom i en col·laboració amb el C. E. Rubí Futbol Sala, es faran tallers de reforç de l'esquena i ergonomia, i de relaxació i emocions, entre el 24 i el 27 de maig. El Club Natació Rubí i Duet Rubí també faran activitats per a les seves sòcies el 28 de maig, coincidint amb el Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones.

El 25 de maig (17.30 hores), a la biblioteca, es projectarà la sèrie documental Dones en temps de crisi, que comptarà amb una xerrada posterior a càrrec de l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació. El documental compta amb la participació de dues dones de Rubí.

El 28 de maig (18 hores), s'ha organitzat a la Biblioteca la conferència Sexualitat madura, sexualitat sàvia, on s'abordarà la vivència del sexe en edats madures i, especialment, el paper que hi juga l'estat del sòl pelvià. La proposta inclourà una primera part teòrica i un taller al voltant de la temàtica.

El pròxim dilluns, 31 de maig (17.30 hores), està prevista a la Biblioteca una taula rodona per reflexionar sobre la relació que hi ha entre l'activitat física i la salut, a càrrec de responsables del programa Esport per a Tothom i representants del Consorci Sanitari de Terrassa i d'Oncolliga. En el marc d'aquesta taula rodona, s’atorgarà un reconeixement a dues persones que han tingut una llarga trajectòria dins el programa Esport per a Tothom i que representen a la perfecció aquesta estreta relació entre esport i salut.

La programació finalitzarà el 2 de juny (18 hores) amb una xerrada sobre la feminització de les cures i les seves conseqüències sobre la salut, a càrrec de dues psicòlogues de Creu Roja. Aquesta darrera activitat, prevista igualment a la Biblioteca, reflexionarà sobre la situació de les dones que han d’assumir la cura d’altres persones i brindarà estratègies per abordar-la.

Totes les activitats previstes són d’accés gratuït, però per tal de controlar-ne l’aforament caldrà inscriure-s'hi a través de les vies de contacte especificades a la web del Mes de la Salut de les Dones.

Un programa per incidir en una societat i un món més igualitaris

La regidora de Salut Pública i responsable del Pla de promoció de l’esport femení, Marta Oliva, ha incidit en el fet que “es tracta d’una programació transversal, organitzada per diversos serveis, en coherència amb aquesta dimensió múltiple que té la salut”.

Per la seva banda, l’alcaldessa, Ana María Martínez, ha remarcat que “la salut no és només física, sinó també emocional, sexual… i totes i cadascuna de les seves dimensions són importants". L'objectiu de les activitats programades, doncs, és "posar-hi èmfasi, de sensibilitzar la ciutadania i fer-la corresponsable”.

Martínez també ha vinculat el Mes de la Salut de les Dones al treball que s’està fent des de l’Ajuntament per tenir una societat i un món més igualitaris “partint sempre des del respecte per la diferència”.

Respecte a la vinculació de la Covid-19 amb la programació, l'alcaldessa ha explicat que la pandèmia "ha posat a prova moltes coses, entre aquestes els rols de gènere". "Al final, les cures depenen de les dones, tal com s’ha vist durant la pandèmia, i això representa sobrecàrregues que tenen conseqüències físiques i psicològiques”, ha afegit.