olors

Veïns de Can Fatjó, farts de quatre anys de pudors a les clavegueres del barri

Segons creuen, l'origen és una empresa de fabricació de productes alimentaris propera a les seves cases

per RubiTV.cat, 24 de maig de 2021 a les 18:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un grup de veïns fa tres anys que viuen una situació "insuportable", com han explicat a RubiTV.cat després d'haver intentat posar-hi solució per totes les vies possibles: unes olors que noten de tant en tant, a diverses hores del dia o la nit, al barri de Can Fatjó.

Segons explica un dels veïns afectats, l'arribada d'una empresa de fabricació de productes alimentaris és l'origen de tota aquest malson. L'Ajuntament havia fet uns treballs d'ampliació al clavegueram al carrer Bages, i un cop finalitzades les obres i instal·lada l'empresa, "per les clavegueres de tota la urbanització surten unes olors brutals, no es pot respirar", diu.


Davant la situació, la setantena de famílies afectades comença a moure's per presentar queixes: trucades a la Policia Local, signatures per presentar escrits a l'Ajuntament, reunions amb l'empresa i personal municipal, presentar queixes a l'ACA i als Mossos... També ho han fet públic en diverses ocasions a través de les xarxes socials.
 

Com a solucions, alguns veïns "han de posar plàstics als desaigües de casa i tapar-los perquè no entrin les pudors a casa", diuen. Després, van tirar clor a les clavegueres, però va ser pitjor el remei que el problema, ja que això els causava molèsties a la gola i els ulls. "Era brutal sortir al carrer, i als patis és impossible aguantar-ho", lamenta un veí.

Els veïns també expliquen que l'empresa va obtenir permís per fer una depuradora nova, perquè la que tenen "no serveix per res". Aquesta depuradora s'havia de fer al carrer del darrere de la fàbrica, però "apareix la pandèmia, i aquí és on l'empresa ja no respecta res", lamenta aquest veí, que a més explica que les olors s'han arribat a sentir a Sant Jordi Parc i el pont dels FGC.

"En tots aquests anys, l'ajuntament no ha fet res?"

Un dels veïns va aconseguir posar-se en contacte amb la Policia Local, a través de l'Ajuntament de Rubí, que va demanar-li tot el recull de la informació per passar-li als serveis municipals encarregats de les Llicències i Disciplina d'Activitats. "És a dir, que Activitats no ha fet res al respecte amb aquest tema?", es pregunta el veí en un correu adreçat al cap del cos policial al març de 2020.

L'home també es queixa que, al mes de gener, va presentar una queixa a través de la web i encara no ha rebut cap resposta. "Ens ha passat el mateix amb tots els escrits", assegura.

"És lamentable que aquestes empreses quedin al marge de la llei amb tota impunitat", diu el veí, que afirma que entén que l'Ajuntament defensi la indústria, ja que li produeix beneficis, però "no a costa d'amargar la vida a 70 famílies que sempre hem actuat com a persones civilitzades". "No volem que tanqui la fàbrica, però sí que es posi una solució al problema".

Segons la informació que els veïns traslladen a la Policia Local, "les olors arriben fins al carrer Luxemburg o l'institut Duc de Montblanc, segons com bufa el vent". Les olors, però, no hi són sempre sinó que són en moments puntuals.

El veí també denuncia que la Policia, en aquests tres anys, només ha aparegut dos cops. Ara com ara, l'Ajuntament de Rubí no ha donat resposta a la petició d'informació d'aquest mitjà sobre aquest cas.

 

Participació