Els preus del lloguer a Rubí han augmentat un 44,28% en els últims sis anys

El ple municipal aprovarà la sol·licitud per declarar Rubí àrea amb mercat d’habitatge tens

Continuen els esforços del govern municipal per mobilitzar habitatges de lloguer
Continuen els esforços del govern municipal per mobilitzar habitatges de lloguer | Ajuntament de Rubí/Xavier Olmos
Redacció
21 de maig del 2021
El ple municipal d’aquest mes de maig aprovarà la sol·licitud perquè la Generalitat de Catalunya torni a declarar Rubí àrea amb mercat d’habitatge tens, que permetrà seguir aplicant les obligacions recollides a la Llei 11/2020 de moderació i contenció dels preus del lloguer: aplicar l'índex de preus de lloguer en els nous contractes i renovacions i ajustar els preus de les rendes a aaquest índex.

I és que, segons l'informe elaborat pel Servei d'Habitatge per tal de justificar la sol·licitud de renovació, la mitjana del preu del lloguer ha experimentat "un creixement sostingut clarament superior al de la mitjana del territori de Catalunya": un 44,28% en el període 2014-2020, per un 36,10% de la mitjana del país.

Aquest és el primer requisit que permet sol·licitar la declaració de municipi com a àrea amb mercat d'habitatge tens. El segon és que la càrrega del cost del lloguer de l'habitatge en el pressupost personal o familiar superi el 30% dels ingressos habituals o que la mitjana del preu dels lloguers superi el 30% de la renda mitjana dels menors de 25 anys. A Rubí, segons la Renda Bruta Familiar Disponible, el cost del lloguer representava el 46,64% dels ingressos.

El tercer requisit és que el preu dels lloguers d'habitatge hagi experimentat, en els cinc anys anteriors al moment de la declaració, un creixement interanual acumulat de com a mínim tres punts percentuals per sobre de la taxa interanual de l'índex de preus al consum de Catalunya. Aquest requisit també es compleix a Rubí: en els cinc anys anteriors a 2021, l'augment acumulat del preu del lloguer va ser d’un 33,76%, molt superior a l'augment acumulat de l'IPC a Catalunya (4,6%).

Amb tot, la renovació de la condició de municipi com a àrea de mercat d'habitatge tens, permetria seguir aplicant les obligacions recollides a la Llei 11/202, que també obliga a fer constar el preu de lloguer segons l'índex de preus de lloguer en tots els anuncis d'habitatge; de fet, Proursa ja ha iniciat 19 denúncies per l'incompliment d'aquestes obligacions a diversos anuncis.

D'aquestes 19 denúncies, quatre ja han estat admeses a tràmit per part de l'Agència Catalana de Consum.

L'acord que es portarà a ple representa l'inici del tràmit per a l'ampliació de la declaració d'àrea amb mercat d'habitatge tens per a un període de cinc anys, que se sumaria al de l'any de vigència. La declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens té una vigència d’un any des de la publicació de la Llei 11/2020 de moderació i contenció dels preus de lloguer, i els municipis que vulguin seguir aplicant la normativa hauran de sol·licitar la renovació d’aquesta consideració.
 

Ànnia Garcia, regidora d'Habitatge de Rubí Foto: Localpres


Ànnia Garcia, regidora d'Habitatge, ha explicat que en el primer trimestre de vigència de la Llei (el darrer trimestre de 2020) el preu mig del lloguer es va reduir un 1,89% respecte al mateix període de l'any anterior: s'ha passat de 702,26% a 689,02%.

La variació és petita, però la regidora considera que la tendència és bona: "amb el temps veurem quin efecte té per a les famílies, el que ja és segur és que la llei dona transparència al mercat d'habitatge", ja que obliga a incloure referències en les comunicacions que permeten que la ciutadania valori "si el preu és l'adequat o no".

Amb l'objectiu de mobilitzar més pisos de lloguer, Rubí s'ha acollit al programa Reallotgem.cat, impulsat per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, que facilita la incorporació d'habitatges al mercat de lloguer avançant el pagament de 18 mensualitats.