ERC proposarà al ple l'elaboració d'un manual d'actuació i disseny de l'espai públic

Els republicans presenten una quinzena d'elements que s'han d'incorporar al Manual a l'hora de dissenyar la ciutat

Una vorera estreta i amb arbres que impedeix el pas d'alguns col·lectius
Una vorera estreta i amb arbres que impedeix el pas d'alguns col·lectius | Marta Casas
Redacció
25 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:57h
El grup municipal d'ERC presentarà al ple d'aquest dijous una moció per demanar l'elaboració d'un manual d'actuació i disseny de la via pública, i que hauria d'incorporar d'aspectes que, al parer dels republicans, ara no es donen a la ciutat fruit de l'evolució i el creixement de Rubí, i "d'accions polítiques antigues com actuals".

Així, ERC considera que hi ha un llistat d'elements que "han anat geenrant un reguitzell de formes i figures que van des de les més anodines i grises a algunes atapeïdes de colors", i mentre es conserven carrers que tenen la matexa fesonomia que tenien al segle XIX o XX, d'altres de creació més recent "van donar prioritat absoluta en el seu disseny als vehicles".

Alguns exemples que posa el grup municipal són els carrers amb voreres estretes - moltes d'elles en mal estat, com es constata en el Pla de Mobilitat Urbana -, amb pals de telèfon i enllumenat públic, amb arbres que impedeixen el pas, alguns amb bancs i d'altres sense... en definitiva, constaten una "dispersió de criteris apareguts en la realització de les obres que els han conformat", amb el resultat de tenir "un conglomerat similar a un catàleg d'ambients, formes, colors, textures i materials molt diversos", sense tenir en compte paràmetres com la perspectiva de gènere o la tercera edat.
 

Una vorera en mal estat a Rubí Foto: Marta Casas


Segons els republicans, cal posar en marxa l'elaboració d'un manual d'actuació i disseny de la via pública que contempli aspectes com la sostenibilitat, accessibilitat universal, la perspectiva de gènere, la infància, la gent gran, l'esperit de col·lectivitat, la sensació de seguretat, la il·luminació, el confort dels usuaris, el disseny global de l'espai, els complements necessaris a l'espai públic i el seu disseny, els elements verds, el pas dels diversos vehicles - motoritzats, bicicletes i altres vehicles de mobilitat personal - i les instal·lacions que van pel carrer.

Tot plegat amb la col·laboració i la participació d'associacions de veïns i ciutadania en general, i també artistes o creadors, sensibilitzats amb l'espai públic, perquè puguin fer propostes i valoracions.

Aquest Manual d'Actuació, Disseny i Estètica de la Via Pública de Rubí hauria d'estar elaborat en el termini màxim d'un any, segons demanen els acords de la moció.
 

Una vorera estreta amb arbres Foto: Marta Casas


Quins aspectes hauria de contemplar el Manual d'Actuació i Disseny que proposarà ERC al ple?

Els republicans proposen a la seva moció fins a quinze aspectes que s'haurien de tenir en compte a l'hora d'elaborar aquest manual.

Per exemple, la sostenibilitat: ERC creu que s'han d'utilitzar materials que s'allunyin del petroli i que el manteniment o substitució dels elements d'un carrer compleixin amb un mínim de sostenibilitat.

Pel que fa als col·lectius que fan ús de l'espai públic, el primer element és que sigui accessible universalment, és a dir que segueixin el criteri del disseny inclusiu. En aquest àmbit, també demanen que es tingui en compte la perspectiva de gènere, l'ús que fa la infància de l'espai públic - sense limitar-se a discutir sobre la mena de jocs dels parcs infantils, per exemple, garantint que puguin anar de manera segura a l'escola -; i la gent gran.

I també en aquesta línia, els republicans demanen que es contemplin els espais de col·lectivització, "recuperar els carrers i places com a lloc de trobada"; que el disseny dels carrers contribueixi a la sensació de seguretat - "augmenta en entorns rics amb activitats diverses i disminueix en carrers buits sense locals ni botigues" - amb elements com, per exemple, la instal·lació de càmeres de seguretat o la il·luminació; i també el confort de la ciutadania a totes les èpoques de l'any - ombres a l'estiu i sol a l'hivern.
 

Recuperar els carrers com a espai de trobada, un dels objectius del Manual Foto: Marta Casas


Pel que fa als aspectes de disseny, ERC afirma que cada espai s'ha de distribuir de forma clara, i tenir clars els criteris de disseny dels complements com els bancs, les papereres, les senyalitzacions, els endolls de càrrega de mòbils, els jocs infantils, fonts, quioscs d'informació o venda, tanques... i també els espais verds, que han de servir per proporcionar ombra, generar vistes enriquidores, millorar l'entorn d'on se situï el verd urbà...

En l'àmbit de la mobilitat, la proposta d'ERC, com diu el Pla de Mobilitat Urbana, és "jerarquitzar els carrers" per establir quins són de trànsit rodat i quins d'accés veïnal, i definir amb exactitud per on han de circular els vehicles de mobilitat personal - si s'estableixen carrils específics, si han de ser segregats...

Finalment, el Manual hauria d'anar acompanyat d'una ordenança que reguli les instal·lacions que van en façana i també les soterrades, per tal que les companyies de serveis sàpiguen com han de procedir.
 

El Manual proposarà uns criteris conjunts per a les companyies de serveis Foto: Marta Casas