L'AUP proposa una bateria de mesures per garantir l'equitat en l'accés a espectacles culturals

La formació alternativa també demana un límit a les invitacions a càrrecs electes i familiars

El teatre municipal La Sala és un dels equipaments on hom s'ha d'inscriure prèviament
El teatre municipal La Sala és un dels equipaments on hom s'ha d'inscriure prèviament | Marta Casas
Redacció
25 de maig del 2021
Actualitzat a les 16:53h
L'Alternativa d'Unitat Popular presentarà al ple d'aquest dijous, corresponent al mes de maig, una moció amb una sèrie de mesures per tal de garantir l'equitat en l'accés als diversos espectacles culturals que se celebren a la ciutat, després que aquests s'hagin hagut d'adaptar a les circumstàncies derivades de la Covid-19, amb aforaments limitats i necessitat de fer una reserva prèvia.

El grup municipal denuncia que "en bona part dels esdeveniments les entrades queden esgotades en un termini relativament breu de temps", i que això genera "desigualtats l'accés a la cultura" per diversos motius: els horaris d'inici de les inscripcions, les dificultats de certs col·lectius per accedir als sistemes d'inscripció - ja sigui pel grau de competència digital o perquè no accedeixen a les xarxes socials a través de les quals se solen anunciar aquests esdeveniments - o la rapidesa amb la qual s'han de fer les reserves, ja que algunes persones s'inscriuen sense saber segur si hi podran assistir per por a perdre la plaça si no s'inscriuen a temps.

Alguns exemples que posa l'AUP són la rebuda dels Reis Mags - que ja va generar certa polèmica per com s'havien repartit les places reservades a alumnes de la ciutat - o un concert d'Amaral a La Sala, el novembre de 2019. També hi ha actuacions d'estiu o concerts a l'Ateneu en què les entrades no s'exhaureixen tan ràpid, però s'esgoten igualment i hi ha gent que en queda fora.

L'AUP també alerta que, en determinats espectacles, es reserva una quantitat d'entrades "que pot arribar a ser important" per a càrrecs electes i familiars, i per això demanaran que es limitin aquestes entrades: "entenem que part dels actes requereixin la representació de la institució, però que aquest paper és el que té atorgat Alcaldia o en qui aquesta delegui, i no tota la resta de membres del ple municipal", diuen.

Amb tot, l'AUP proposarà al ple que les entrades per a espectacles culturals es reparteixin per sorteig, i no per odre d'inscripció, i que es puguin fer inscripcions de grup perquè les famílies i amistats puguin anar juntes - sempre amb un nombre màxim de persones inscrites en grup.

Això suposaria que els terminis d'inscripció durin com a mínim una setmana, i que no es tanquin quan s'exhaureixin, perquè les persones es puguin inscriure en horaris diferents i donar més marge de temps per a la bona difusió dels espectacles.

Pel que fa a les invitacions, la moció també demanen que es limiten a les persones i una o dues acompanyants "que siguin indispensables pel seu càrrec", com pot ser la representació de la ciutat a través de l'Alcaldia.

Finalment, l'AUP proposa que, quan les entrades siguin de pagament, no es puguin comprar per diversos espectacles a la vegada, en els casos en què es preveu molta demanda.