Rubí se suma a la demanda de protegir la Via Verda del Vallès

Aquest corredor natural inclou l'àmbit de Can Sant Joan, que entitats i ajuntaments de Rubí i Sant Cugat volen convertir en un parc interurbà

L'àmbit de Can Sant Joan quedaria inclòs a la Via Verda del Vallès
L'àmbit de Can Sant Joan quedaria inclòs a la Via Verda del Vallès | Marta Casas
Redacció
26 de maig del 2021
Actualitzat a les 14:19h
El ple municipal de Rubí d'aquest mes de maig aprovarà una moció d'impuls a la Via Verda del Vallès, que dona suport a l'acord del Consell Comarcal del 18 de març per reclamar a la Generalitat que doti d'eines i mecanismes els ens municipals i comarcal per identificar i protegir aquest corredor natural com a element patrimonial.

La regidora de govern Ànnia Garcia ha explicat que aquesta moció, que comptarà amb el suport de tots els grups municipals, és una demanda "va en la línia de tots els plantejaments de sostenibilitat ambiental que ens hem de fer en un moment com aquest".

El text demana a la Generalitat que defineixi els límits de la Via Verda, un corredor verd que unifica diferents municipis del territori, i sol·licita al Departament de Territori i Sostenibilitat - o el que n'assumeixi les competències, després de la reformulació de conselleries al Govern de la Generalitat - que redacti una figura de protecció específica i un Pla Director Urbanístic d'Espais Lliures (agraris, forestals i naturals), i tot plegat amb la col·laboració dels ajuntaments per on passa la Via Verda, és a dir, Rubí, Sant Cugat, Sant Quirze, Sabadell, Cerdanyola, Terrassa, Matadepera i Castellar del Vallès.
 

La Via Verda uniria Sant Llorenç amb Collserola Foto: UAB/UdG

 
La configuració de la Via Verda, com ha explicat el regidor Andrés Medrano, es va fer l'any 2006, i el 2020 es va incorporar el domini de Can Sant Joan - actualment ocupat per les antigues instal·lacions del camp de golf. Protegir aquest corredor com a espai lliure, doncs, permetria que una persona anés a peu des del parc de Ca n'Oriol de Rubí fins a la Mola o fins a Collserola.

"És una connexió d'un espai natural, que van escassos al Vallès, que hem de garantir", ha reivindicat Medrano, que ha alertat que si no es protegeix l'espai "se l'acabaran empassant" les infraestructures urbanes, de telecomunicacions...

En el cas de Rubí, a més, Medrano ha assegurat que, tot i que la proposta tècnica de la Via Verda no inclouria l'àmbit del Torrent i la bassa dels Alous, des de l'ajuntament "ho entenen com un tot", amb la qual cosa també es treballaria per protegir aquest àmbit.

"Estem en un moment fonamental, com sempre ho ha estat la gestió del territori", ha dit la regidora Ànnia Garcia, però també crear un espai de treball conjunt que pugui "alinear eines i posicionaments" entre els municipis i la Generalitat. "Els ajuntaments sols no podem protegir el territori, i per això necessitem comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya", ha recordat.

Sense novetats sobre la proposta de l'Incasòl a l'antic camp de golf

L'Ajuntament de Rubí encara no ha rebut cap document detallat amb la proposta de l'Incasòl als terrenys de l'antic camp de golf de Can Sant Joan, tot i que Andrés Medrano, regidor de Medi Ambient, sí que ha explicat que han tingut contactes verbals.

"Ara són dies complicats a la Generalitat perquè amb el nou Govern tothom s'està recol·locant, però entenem que això no afectarà el procés de treball que ja deuen haver engegat per fer-nos arribar la proposta, tant a nosaltres com a Sant Cugat", ha dit.