Rubí s'adherirà a la declaració per una recuperació econòmica sostenible

El plenari tornarà a mostrar la seva solidaritat als pobles que pateixen conflictes i guerres

Rubí vol una recuperació econòmica verda i socialment justa
Rubí vol una recuperació econòmica verda i socialment justa | Marta Casas
27 de maig del 2021
Actualitzat a les 9:40h
El govern municipal presentarà aquesta tarda una moció demanar l'adhesió de Rubí a la Declaració de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat per una recuperació verda i socialment justa. El text s'aprovarà amb els vots dels dos partits del govern, el PSC i En Comú Podem, però esperen que rebi el suport de tota la resta de grups municipals.

Segons va explicar el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, la moció s'emmarca en el context de la crisi sanitària i planteja sortir-ne amb un model de creixement econòmic que tingui en compte un seguit d'elements com són la qualitat de l'aire, la mobilitat sostenible o la salut ambiental.

"La proposta lliga amb altres elements que ja s'estan duent a terme, com l'aprovació del Pla de millora de la qualitat de l'aire del Vallès Occidental o la Llei de Canvi Climàtic en l'àmbit estatal", va argumentar Medrano.

De fet, moltes de les accions que proposa aquesta moció ja s'estan duent a terme: ajustar les accions municipals als Objectius de Desenvolupament Sostenible, fomentar l'autoconsum de les energies renovables, una fiscalitat verda, donar suport als horts socials i ecològics... "Encara n'hi ha d'altres que encara són una àrea d'oportunitat important", diu Medrano, i aquest és l'objectiu de la presentació d'aquesta moció.

"Són uns principis rectors que ens han de permetre no repetir certs errors que hem comès en el passat", va concloure Medrano, que considera que la única manera de "desfer" aquests errors és "canviar de model de societat", i poder contribuir-hi des de l'àmbit municipal.

La Declaració de la Xarxa de ciutats sostenibles són incorporar la recuperació verda i socialment justa a les polítiques de reactivació, reforçar els objectius del Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia, potenciar l'economia circular, preservar la biodiversitat, donar suport a un sistema alimentari sostenible i just i reprensar l'educació ambiental com a eina essencial de resposta a la crisi.

Suport als pobles que estan patint conflictes i repressió
 

Concentració de suport als pobles de Palestina i Colòmbia Foto: Marta Casas


En Comú Podem presentarà una tercera moció amb els seus socis de govern: una declaració de suport als pobles que estan patint conflictes i repressió, com són els casos de Palestina i Colòmbia. És una moció "molt senzilla, genèrica i simbòlica", com ha explicat el regidor de Ciutadania, Pau Navarro.

El text vol renovar el compromís de la institució en la defensa dels drets humans, prevenir actituds racistes i feixistes i instar les administracions que tinguin competències a establir vies segures, que es posin en marxa dinàmiques per resoldre conflictes, com per exemple complir la prohibició de venda d'armament a països en guerra.