Les noies de 4t d'ESO de Rubí han fumat o begut alcohol més que els nois, segons un estudi

Entre d'altres, l'estudi també revela que un 19,1% de les noies no han fet servir cap mètode anticonceptiu quan tenen relacions sexuals

Joves reunits en una plaça
Joves reunits en una plaça | Lakov Filominov
Redacció
31 de maig del 2021
Actualitzat a les 16:32h
Aquest dijous s'han conegut els resultats de l'enquesta Hàbits relacionats amb la salut de l'alumnat de 4t d'ESO de Rubí 2019, elaborada per la Diputació de Barcelona i que recull dades anònimes de 350 nois i noies de la ciutat sobre els hàbits alimentaris, de lleure, de consum de substàncies, de sexualitat...

Pel que fa al consum de substàncies, les són les que admeten haver fumat algun cop (47,9%), més que els nois (34,3%); i han begut alcohol puntualment (un 74,6% de noies per un 68% dels nois).

Entre les dades referents al lleure, destaca el fet que els i les joves de Rubí estan per sota de la mitjana de la província pel que fa a la pràctica d'esport i activitat física. Fora de l'horari escolar, un 10,5% de nois i 21,% de noies no fan mai esport ni activitat física. Quant a l'oci nocturn, l'estudi mostra que els joves de Rubí tornen més d'hora a casa quan surten: més de la meitat ho fan abans de les 2 h i un 18,1% no han sortit mai de nit.

Entre d'altres, l'estudi revela que l'edat mitjana de la primera relació són els 14 anys, i que un 19,1% de les noies no han fet servir cap mètode anticonceptiu quan tenen relacions sexuals, davant d'un 8,1% dels nois.

Pel que fa als hàbits alimentaris, l'estudi revela que els joves de 4t d'ESO de Rubí mengen menys snacks, pastes i embotits que la mitjana provincial, i que un 40,8% de les noies han fet dieta per aprimar-se alguna vegada - pel que fa als nois, n'han fet un 27,3%.

Finalment, l'estudi també mostra que les noies rubinenques mostren més interès que la mitjana de la província en referència a qüestions com el masclisme, les relacions sexuals i els efectes del consum de tabac, alcohol i drogues sobre la salut.
 

La Diptació destina més d'1,5 milions a polítiques locals de joventut Foto: Lakov Filominov


Un estudi que ajudarà a promoure la salut en el col·lectiu jove

L'estudi de la Diputació, segons ha explicat la regidora de Salut Pública, Marta Oliva, facilitarà a l'Ajuntament "treballar en la promoció de la salut en el col·lectiu de joves", ja que aporta informació concreta i és "un punt de partida sòlid per planificar les nostres polítiques".

A més, el treball sobre aquestes dades - que són d'alumnes del Duc de Montblanc, JV Foix, L'Estatut, Torrent dels Alous, La Serreta, Maristes, Escolas Ribas, Nostra Senyora de Montserrat, Balmes i Regina Carmeli - han suposat "la reactivació de la Taula de Salut Jove", en una primera trobada que "ens ha permès identificar necessitat i prioritzar línies d'acció que podrem seguir definint en properes reunions", ha explicat la regidora de Joventut, Annabel Cuesta.

La Taula de Salut Jove és un espai de treball transversal liderat pels serveis municipals de Salut Pública i Joventut i que compta amb la participació de diversos agents del territori, entre els quals hi ha professionals dels centres d'atenció sanitària i sociosanitària. El seu objectiu és abordar la salut dels i de les joves de la ciutat des de diferents perspectives, en coherència amb el que marquen el Consell de Salut de Rubí i el Pla local de joventut.