El Rubí Brilla i la TCIR, exemples per al municipi sevillà d'Alcalá de Guadaíra

Una delegació del govern de la localitat andalusa ha visitat Rubí aquesta setmana

Trobada dels governs de Rubí i Alcalá de Guadaíra per compartir projectes
Trobada dels governs de Rubí i Alcalá de Guadaíra per compartir projectes | Localpres
Redacció
04 de juny del 2021
Aquest dimarts, una delegació del govern local d'Alcalá de Guadaíra (Sevilla) ha visitat Rubí per tal de conèixer alguns projectes que s'estan desenvolupant a la nostra ciutat, en concret el Rubí Brilla i la Taula de la Competitivitat Industrial (TCIR).

L'alcaldessa, Ana Isabel Jiménez; el regidor d'Urbanisme i Hisenda, Francisco Jesús Mora; i el coordinador general del govern municipal, Salvador Cuiñas, han compartit una reunió de treball a la Masia de Can Serra amb l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, el regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez, el regidor de Planificació Territorial i Serveis a les Empreses, Rafael Güeto, i el gerent en funcions, Jordi Núñez.

Durant la trobada, han conegut els diferents àmbits de treball de Rubí Brilla i com s'han ampliat des de la posada en marxa del projecte el 2011, fins a abastar tots aquells temes que tenen a veure amb l'energia: administració pública, indústria, comerç, sector domèstic, promoció i sensibilització, transferència tecnològica, rehabilitació energètica, mobilitat sostenible i autoconsum. Una de les iniciatives que han despertat major interès entre els i les representants d'Alcalá de Guadaíra ha estat el projecte 50/50, d'estalvi energètic a les escoles.

El projecte 50/50, que forma part de Rubí Brilla, la comunitat educativa treballa en equip per reduir el consum energètic i les emissions contaminants; així, els centres educatius es comprometen a rebaixar la seva despesa energètica mitjançant diverses accions, i el consistori retorna la meitat d'aquest estalvi en forma de subvenció directa. L'altre mitat dels diners, els inverteix en mesures d'eficiència energètica als centres, per tal de seguir augmentant l'estalvi en el futur.

Per altra banda, s'ha parlat d'altres propostes innovadores, com el Grup de Compra Agregada Local d'Energia que es va posar en marxa el 2018 per ajudar les empreses a reduir els seus costos en energia i afavorir-ne el consum 100% d'origen renovable.

Actualment, el grup està format per 80 punts de subministrament i 61 empreses, que han aconseguit un estalvi mitjà del 7% (en alguns casos, la reducció del cost ha estat de fins al 20%). També s'ha explicat el primer projecte d'autoconsum solar col·lectiu en la indústria Autoconsum 0/0, que es va implementar l'any passat al PAE de Can Jardí gràcies a la col·laboració público-privada. La instal·lació, de la qual se'n beneficien vuit empreses, permetrà un estalvi de 450 tones de CO2 a l'any.

Finalment, el govern d'Alcalá de Guadaríra s'ha interessat per la TCIR, una iniciativa de governança pionera i innovadora impulsada per l'Oficina de Serveis a l'Empresa (OSE) en el marc de la qual els diferents agents del territori, de l'empresa i del coneixement treballen conjuntament en la definició i implantació de polítiques de proximitat per al desenvolupament econòmic del municipi.

L'any passat, la Taula va ser inclosa al Banc de Bones Pràctiques dels Govern Locals de la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Pi i Sunyer. Actualment, lidera el Pla de Reactivació Econòmica i Social de Rubí.

Per a l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, "és una gran satisfacció" comprovar que projectes que es desenvolupen a la ciutat "amb molta convicció, i que ja formen part de la nostra manera de funcionar com a administració" són reconeguts fora del municipi com a "pràctiques innovadores i bons exemples de gestió".