1 de 10
nomenaments

Joan Ridao, nomenat director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern

El Govern avança en l'estructura d'alts càrrecs i situa Ramentol, fins ara número dos de Salut, a Presidència. L'alcalde de Solsona dirigirà la relació amb les administracions locals

Joan Ridao en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
per Ferran Casas / Bernat Surroca, Barcelona | 8 de juny de 2021 a les 15:00 |
Cascada de nomenaments al Govern d'aquest dimarts. La conselleria de la Presidència ha nomenat el rubinenc Joan Ridao com a director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern.

Ridao, que va ser secretari general d'ERC i portaveu dels republicans a Madrid, va deixar la primera línia política fa més de deu anys després d'una llarga trajectòria i va dedicar-se a la docència i a preparar les oposicions per ser lletrat del Parlament. La passada legislatura el van nomenar lletrat major, càrrec que va deixar fa uns mesos. A l'IEA, dedicat a fomentar el debat sobre els avenços en l'autogovern, el jurista substitueix el politòleg Ferran Requejo.


Per altra banda, també s'ha nomenat Ester Capella, exconsellera de Justícia, com a delegada del govern a Madrid. Capella, que abans de ser consellera va ser senadora i diputada a Madrid, tindrà l'encàrrec de Pere Aragonès de greixar les relacions entre governs. Feia dies que, tal com va avançar NacióDigital, Capella tenia l'oferiment d'anar a Madrid damunt la taula.

L'estructura de la conselleria de Presidència està pràcticament al complet amb altres nomenaments importants. Anna Caula, fins ara diputada i que serà substituïda a la mesa del Parlament per l'exconsellera Alba Vergés, ha estat nomenada secretaria general de l'Esport; el periodista Oriol Duran, que ha ocupat diverses responsabilitats a l'estructura de comunicació del partit, es converteix en secretari de Comunicació i Mitjans; i l'alcalde de Solsona David Rodríguez serà secretari d'Administracions Locals i relacions amb l'Aran. Com a directora general, Rodríguez hi tindrà Montserrat Fornells, fins ara secretària general d'ERC a Lleida i que havia estat alcaldessa de Vilanova de l'Aguda.


Com a director del Consell Català de l'Esport s'ha nomenat Aleix Villatoro, un dels imputats al jutjat 13 i fins ara secretari d'Exteriors, i Ismel Peña-López com a director de l'Escola d'Administració Pública. Fins ara havia estat director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals.

El darrer dels nomenaments a Presidència és el de Marc Ramentol, que serà director general de Coordinació Interdepartamental amb la missió de fer més eficaços els engranatges interns de l'executiu de coalició. Ramentol, metge de professió i militant d'ERC, havia estat secretari general de Salut quan la consellera era Alba Vergés.

Als altres departaments també hi ha nomenaments importants. A Empresa i Treball es nomena Maria Assumpta Farran com a directora general d’Energia, Seguretat
Industrial i Seguretat Minera. A Economia hi ha un nomenament rellevant. Es tracta de la nova secretària d'Economia. La tortosina Maria Matilde Villarroya, que va ser regidora de CiU a l'ajuntament, serà la segona de Jaume Giró.  

Figueras, d'Esports a Exteriors


A Acció Exterior s'ha nomenat Albert Latorre director general de Participació Ciutadana i Albert Cañigueral director general de Transparència i Dades Obertes. Tots dos venen del sector privat. Com a secretari d'Acció Exterior, en canvi, es promou un dirigent de Junts amb llarga trajectòria ja. Es tracta de Gerard Figueras, que havia estat líder de la JNC, diputat i fins ara secretari general de l'Esport. Figueras té investigacions obertes per irregularitats en la gestió de subvencions.

A Educació el Govern ha nomenat Raquel Garcia Sevilla directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, provinent del sector educatiu. A Acció Climàtica Antoni Ferran serà director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

Al departament de Salut s'han formalitzat els nomenaments de l'exconsellera Meritxell Budó com a secretària d'Atenció Sanitària i d'Aina Plaza com a directora de Planificació. A Interior es confirmen els nomenaments que es van avançar dilluns com ara Ramon Lamiel a Trànsit, Mercè Salvat a Protecció Civil, el veterà Joan Delort a Bombers i Sònia Andolz a Administració de Seguretat.  

Veterans de Junts a l'administració a Drets Socials


A Drets Socials, el manresà Alexis Serra, fins ara al capdavant de l'oficina per la reforma horària, es converteix en secretari d'Infància, Adolescència i Joventut. Per sota seu tindrà el regidor de Granollers Àlex Sastre a director de Joventut i Núria Ramon com a directora de l'Agència de Joventut. Montserrat Vilella serà directora general de l’Autonomia Personal i
la Discapacitat. Cesca Domènech serà directora general d’Acció Cívica i Comunitària. Al seu torn Anna Figueras serà secretària d’Afers Socials i Famílies.

Un ex d'Unió a Memòria


A Justícia Laura Martínez ha estat nomenada directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, l'exdirectora de Política Lingüística Yvonne Griley serà directora d'Afers Religiosos, l'exdirigent d'Unió Toni Font director general de Memòria Democràtica i el fins ara diputat per Tarragona Eusebi Campdepadrós secretari de relacions amb l'Administració de Justícia.  

 

Participació