medi ambient

L'Ajuntament planta 150 ceps d'esqueixos de la vinya de Cal Patilles als horts municipals

El conreu de la vinya ha tingut un pes important a Rubí des de l'època romana fins a la conversió en ciutat industrial

per RubiTV.cat, 9 de juny de 2021 a les 16:00 |
Un dels ceps plantats als horts de Cova Solera | Localpres
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Rubí ha plantat 150 ceps als horts de Cova Solera, a partir d'esqueixos de la vinya de Cal Patilles, amb l'objectiu d'acostar l'evolució de la vinya a la ciutadania. La plantació ha anat a càrrec dels alumnes del curs d'horticultura adreçat a joves que es va fer a l'equipament municipal l'any passat.

Com explica l'escriptora Núria Julià a La vinya a Rubí. Un passeig per la història, el conreu de la vinya ha tingut un pes important a la ciutat des de fa molts anys, ja des de l'època romana, i al llarg del segle XIX va superar per primer cop al del cereal - gairebé un 70% de la superfície conreada era vinya.


És una època on els vins locals comencen a tenir prestigi i a ser reconeguts en les exposicions universals que tenien com a finalitat donar a conèixer els productes de la terra.
La plaga de la fil·loxera, però, va arribar a Rubí, deixant ermes la gran majoria de vinyes. La constància i el treball de molts pagesos els va fer tornar a replantar vinyes noves i les collites van anar en augment, fins a tal punt, que alguns cellers familiars van quedar petits, motiu pel qual es va decidir construir el Celler Cooperatiu.


Segons Julià, durant gairebé cinc dècades es va anar produint vi de qualitat, però els efectes provocats per la rierada de 1962, la manca de relleu generacional dels pagesos i l’auge de la construcció i de la indústria van marcar el final de les vinyes al municipi.

Així, Rubí va passar de ser un poble agrícola a una ciutat industrial on actualment queden tres vinyes: la de Cal Patilles i la de Cal Muxí, cuidades per Josep Maria Carrera i situades a Ximelis; i la vinya de Can Feliu de l’heretat de Can Xercavins, coneguda popularment com la vinya de l’Òscar, conreada per Adrià Polonio i Enric Xercavins.
 
La vinya de Cal Patilles


Aquesta vinya té el seu origen a l’any 1889. Treballada per la família Carrera-Esteve, amb casa al carrer de Pau Claris, la seva extensió és de 2,5 ha. D’aquestes, dues estan dedicades als ceps, entre els quals n’hi ha alguns que són centenaris, com el “cep de les tres branques”.

S’hi cultiven les següents varietats de raïm: malvasia, xarel·lo, macabeu, picapoll, raset, sumoll, pansa i moscatell. Al setembre porten el raïm cap a la casa del carrer de Pau Claris, on elaboren el vi.

L’any 2004, la vinya va ser declarada element del Catàleg i Pla especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Natural de Rubí, amb l’objectiu de dotar al Consistori d’un instrument per a la protecció i rehabilitació del seu patrimoni.

 

Participació