L'alcaldessa fa balanç dels primers dos anys de mandat

L'atenció a les persones durant i després de la pandèmia, la recuperació econòmica, el manteniment de la ciutat i les grans inversions, els punts més destacats per Ana María Martínez en el seu discurs

«Rubí és una ciutat d'oportunitats i que comença a projectar-se a Europa, mirall de projectes estratègics, i socialment cohesionada i rica»
«Rubí és una ciutat d'oportunitats i que comença a projectar-se a Europa, mirall de projectes estratègics, i socialment cohesionada i rica» | Localpres
Redacció
10 de juny del 2021
L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha fet balanç dels primers dos anys de mandat en un acte al Celler, acompanyada de representants polítics, responsables d'empreses, i presidents d'entitats locals. Uns primers dos anys que han estat inevitablement marcats per la pandèmia, però que també han permès millores a la ciutat en diversos àmbits, i que vindran seguits per un futur "més lluminós".

"Avui, Rubí és una ciutat d'oportunitats i que comença a projectar-se a Europa, mirall de projectes estratègics, i socialment cohesionada i rica", ha manifestat l'alcaldessa. "Una ciutat plena de COLOR", ha afegit.

Martínez ha definit Rubí com una "ciutat d'oportunitats" i ha assegurat que "ens queden dos anys il·lusionants per endavant que rubricaran una gran feina.


Dos anys marcats per la pandèmia, però que han permès desenvolupar la vessant més social de les polítiques del govern

Ana María Martínez ha destacat la resposta, especialment tecnològica, per continuar permetre seguir oferint serveis a la ciutadania, a més de diverses mesures com l'augment del fons de contingència fins als 250.000 euros o l'ajornament d'alguns impostos municipals; els 600.0000 euros que es van destinar per ajuts al comerç local i els nou milions d'euros del Pacte per a la recuperació econòmica i social de Rubí post-Covid-19, o les accions directes d'atenció als col·lectius més afectats per la crisi: repartiment de mascaretes a nens i gent gran, la campanya solidària Gràcies Rubí, mesures de mobilitat...

L'impacte de la Covid-19 s'ha notat especialment en l'àmbit a l'atenció de les persones, amb un increment en el nombre de persones ateses i també de les quanties destinades a emergència social. Durant aquests dos anys, els Serveis Socials municipals han atès 38.198 persones: se n’han distribuït aliments a 3.191, 1.117 han estat ateses per situacions de pobresa energètica, 59 nuclis familiars han estat reallotjats d’urgència, s’han concedit més de 81.000 euros en ajudes per mantenir l’habitatge habitual, 1.481 persones s’han beneficiat de la Renda Garantida de Ciutadania i s’ha atès 2.259 menors de 17 anys en situació de risc.

En paral·lel a la pandèmia, l'alcaldessa ha destacat alguns projectes adreçat a col·lectius objecte d'especial atenció: la creació de l'Oficina d'Atenció a la Gent Gran i altres recursos digitals, la Xarxa Educació 360 pel que fa als infants, o el projecte Rubí Jove als Barris, quant a la joventut.
 

Una dona respon a l'enquesta del Pla Local de Salut de Rubí Foto: Localpres


I encara en aquest àmbit, Martínez ha repassat alguns projectes als barris, com l'actualització d'equipaments veïnals o iniciatives com Conviure a les comunitats de veïns de Les Torres, les actuacions de les agents pel civisme - prop de 15.000 entre 2020 i 2021 -, iniciatives com el Pla Local de Salut o l'Aula de Salut Virtual o l'atenció a esportistes durant la pandèmia.

Impuls a les polítiques d'igualtat, "un compromís ferm i que ve de lluny"

En aquesta primera meitat del mandat, l'Ajuntament de Rubí ha reforçat les seves polítiques d'Igualtat, un "compromís ferm i que ve de lluny", com ha explicat l'alcaldessa. Així, s'ha aprovat un Protocol per a l'abordatge de la violència masclista i es continua el treball de prevenció de violències en les celebracions populars.

A més, s'ha aprovat el II Pla d'Igualtat de Gènere per a la ciutadania de Rubí, i en un futur es preveu l'aprovació d'un Protocol de prevenció de la mutilació genital femenina.

La recuperació econòmica després de la Covid-19

D'entre les mesures per a la recuperació econòmica després de la pandèmia, l'alcaldessa ha destacat iniciatives com la campanya de vals de compra Rubí s'ho val, una injecció econòmica de 400.000 euros en benefici dels comerços de la ciutat; la posada al dia del Mercat Municipal i el futur projecte de l'Escola d'Hostaleria o la implantació de la zona taronja a diversos punts de la ciutat.

Pel que fa a les empreses - Rubí en va perdre un 7,3% durant la crisi de la Covid-19 - Martínez ha fet referència al Pla de Reactivació Econòmica i Social que s'està treballant en el marc de la Taula per a la Competitivitat Industrial de Rubí, a més de mesures concretes com la flexibilització fiscal, fons d'ajuts per a autònoms, comerços i pimes que rebreà 250.000 euros i un Pla de dinamització de l'activitat econòmica, dotat amb 300.000 euros. També s'està treballant en la consecució dels fons europeus Next Generation i altres línies d'ajudes estatals.

Ara com ara, la recuperació comença a ser palpable, i és que durant el primer trimestre de 2021 s'han creat deu noves emreses, les mateixes que durant el primer trimestre del 2020.

El manteniment, una prioritat

Respecte al dia a dia de la ciutat, l'alcaldessa ha assenyalat que el manteniment de l'espai públic serà una prioritat per al govern, i s'ha mostrat convençuda que "es nota un canvi important a la fesomia de la ciutat" després de diverses millores efectuades a l'espai públic i que ara es consolidaran: actuacions en l'enllumenat, el manteniment de zones verdes a càrrec de la Font del Ferro, i una gran inversió prevista en asfaltat i voreres que es durà a terme en les pròximes setmanes.

Amb relació a la neteja i la recollida de residus, Martínez ha argumentat que les millores es poden notar gràcies a l'augment de la neteja viària, s'ha iniciat un projecte de sanejament i s'ha aprovat un Pla Local de Residus que té l'horitzó en els objectius de reciclatge del 60%, tal com marca la Comissió Europea per al 2025.

L'alcaldessa també ha anunciat que s'està treballanet en una prova pilot de la recollida de residus porta a porta, que arrencarà pròximament al teixit comercial.
 

La Font del Ferro assumeix tasques de manteniment a les urbanitzacions Foto: Localpres


Grans inversions de futur que permetran resoldre demandes històriques
    
El pressupost de l’Ajuntament per al 2021 contempla un annex d’inversions d’uns 22 milions d’euros, uns diners que "es posaran a disposició de la millora global del municipi", com ha dit l'alcaldessa.

Algunes obres ja s'han executat - la primera fase de remodelació del pont de Sant Joan, la pista poliesportiva de Ximelis, el canvi de gespa de Can Rosés, el nou skatepark, el canvi de lluminàries als polígons, el cobriment de les pistes de petanca de Cova Solera o la instal·lació de vídeocàmeres a les urbanitzacions i al Pinar -, i està en marxa la rehabilitació del Casino, "una de les coses que més il·lusió em fan com a alcaldessa" i que era un projecte "llargament reivindicat per bona part de la ciutadania", ha declarat Martínez.

La llista de projectes previstos és llarga: el Pla d’asfaltage i voreres, intervencions molt demandades pel veïnat com la urbanització del carrer de Sabadell entre Sant Gaietà i Sant Muç, la segona fase del pont de Sant Joan ─amb millores als accessos per a vianants─, i la col·locació d’una pèrgola a la plaça de Salvador Allende; la reforma de l'estadi del 25 de setembre, la transformació urbana de l’avinguda de l’Estatut, de la transformació de l’antiga seu de la Supersond en un centre de referència per a la joventut, de la construcció d’habitatge públic, de la nova Escola del Bosc ─que ha de dur a terme la Generalitat─ i del desviament de la línia d’alta tensió de Can Fatjó.

La nova ordenació urbanística, el verd urbà i les urbanitzacions, altres punts destacats dels primers dos anys de mandat

Entre altres qüestions, Martínez ha recordat que el govern municipal ja treballa per reprendre els treballs del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), i que mentre no arribi s'impulsaran modificacions puntuals de l'actual Pla general per permetre, entre d'altres, l'ampliació del CAP Anton de Borja o l'increment de l'habitatge dotacional a diverses zones, entre les quals el carrer Belchite de Ca n'Oriol i el barri de Sant Jordi Park.

L'alcaldessa també ha subratllat que Rubí disposarà aviat d'un Pla del verd urbà, un recurs facilitat per la Diputació de Barcelona i que permetrà "estructurar, distribuir i gestionar" el verd urbà de la ciutat perquè rubí pugui "respirar molt més verd".
 

Una plantació d'arbres a Sant Jordi Park, el desembre de 2020 Foto: Marta Casas


Finalment, Ana María Martínez ha posat en valor la creació d'una regidoria específica d'Urbanitzacions, ateses les característiques específiques d'aquesta zona de la ciutat, i que se centrarà en la millora de la qualitat de vida de les persones que hi viuen, una de les quals ja s'ha notat: el manteniment. "Es fan tres desbrossaments anuals a totes les urbanitzacions, i també hem impulsat la lluita contra l'incivisme", ha explicat.