zona metropolitana

​Les ciutats de l'Arc Metropolità reivindiquen influir en la planificació territorial «per evitar les desigualtats»

Representants de les ciutats han participat en un debat a Barcelona

per Redacció, 10 de juny de 2021 a les 19:00 |
Representants dels municipis de l'Arc Metropolità | Ajuntament de Granollers
Les ciutats que formen l'Arc Metropolità alerten: la majoria tenen menys autonomia financera, menys ingressos per càpita i menys capacitat fiscal que els municipis del seu entorn i, per contra, han de suportar una major despesa social que la mitjana.

Aquesta és una de les conclusions que es desprèn d'un estudi realitzat per l'Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona que s'ha presentat avui durant la jornada La metròpoli post-covid. La contribució i els recursos de les ciutats de l'Arc Metropolità.


L'estudi, encarregat per l'Ajuntament de Mataró, fa una radiografia de l'evolució de la demografia, les finances, la tributació i la despesa social de la capital del Maresme i, contextualitzant-la, analitza també la d'altres ciutats on s'observa una dinàmica similar: Terrassa, Sabadell, Vilanova, Granollers i Vilafranca.

Els màxims representants polítics d'aquests municipis - entre els quals l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez - han participat aquest migdia en un debat en el qual, segons ha destacat Martínez, han constatat que "aquesta pandèmia ens ha posat de manifest, més encara, que som globals, que els problemes i solucions poen ser comunes".


L'alcaldessa també ha comentat que s'obre un debat sobre la contribució a l'hora de prestar serveis a la ciutadania que comporti el benestar de la regió metropolitana, "eradicant la segregació urbana i les desigualtats municipals, per justícia social". "La corresponsabilitat i el fet d'escoltar altres ciutats comportarà una millor redistribució i creació d'oportunitats al territori".

Els directors de l'estudi, Oriol Nel·lo, i Ismael Blanco, han destacat que la segregació i les diferències intermunicipals "han saltat d'escala" i "han posat en valor la reclamació redistributiva dels alcaldes de l'arc metropolità amb el propòsit de fer una Catalunya més equitativa".

La jornada ha tingut lloc al centre d'innovació urbana Ca l'Alier, de Barcelona, i hi han assistit, a més dels alcaldes i alcaldesses, representants d'institucions i entitats interessats en el debat territorial com les entitats municipalistes (FMC I ACM) o el Pla estratègic Barcelona Demà. Els tinents d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i Jordi Martí, s'han encarregat de l'obertura i cloenda de la jornada, a la que s'han inscrit més de 80 persones que han pogut seguir-ho per Internet.

 

Participació