«Debat sense debat» al ple extraordinari sobre l'estat de la ciutat

L'oposició critica la gestió dels primers dos anys de mandat del govern en coalició de socialistes i comuns | El govern defensa els projectes que han pogut tirar endavant tot i la pandèmia

Tots els protagonistes del debat sobre l'estat de la ciutat de Rubí
Tots els protagonistes del debat sobre l'estat de la ciutat de Rubí
12 de juny del 2021
Actualitzat a les 16:05h
Aquest dissabte s'ha celebrat a Rubí el ple extraordinari de debat sobre l'estat de la ciutat, que ha començat a les 9 hores a la biblioteca Mestre Martí Tauler. Es tracta del primer ple presencial des del febrer de 2020, quan la pandèmia va obligar a fer-los en format telemàtic, tot i que no ha comptat amb la presència de públic.

L'alcaldessa ha obert el torn d'intervencions, i a continuació cada grup municipal ha fet la seva valoració sobre l'estat de la ciutat, inclosos els grups que formen part del govern - PSC i En Comú Podem.

Ana María Martínez desgrana els projectes que s'han desenvolupat en dos anys tot i la situació de pandèmia

L'alcaldessa de Rubí ha fet un repàs als projectes més importants que s'han desenvolupat durant aquests primers dos anys de mandat, marcats de manera inevitable per la crisi sanitària de la Covid-19, en un discurs de gairebé tres quarts d'hora que ha obert la sessió plenària extraordinària. "Res no serà com abans", ha pronunciat en els minuts inicials, que ha dedicat a recordar les accions que es van dur a terme per respondre a la situació de pandèmia "amb màxima celeritat i garantint la seguretat de la plantilla i la ciutadania".

La transformació digital de l'Ajuntament per garantir els serveis, l'atenció a les persones grans i la infància, i l'acord per signar un Pacte per a la recuperació econòmica i social de Rubí han estat els punts més destacats per l'alcaldessa en la primera part de la intervenció.
 

L'alcaldessa, Ana María Martínez, durant el ple de debat sobre l'estat de la ciutat


Més enllà de la pandèmia, Ana María Martínez ha posat l'èmfasi en les polítiques d'educació desenvolupades pel govern, com els casals d'estiu, el reforç de l'OME, la renovació dels tràmits per continuar essent una Ciutat Amiga de la Infància o l'impuls a la FP Dual - inclosa la contractació de deu persones provinents d'aquesta modalitat formativa a l'Ajuntament.

En matèria de salut, ha recordat que Rubí "és l'única ciutat catalana de 80.000 habitants que no compta amb un Hospital" i ha assegurat que el govern continuarà reclamant aquest equipament sanitari tan necessari a la ciutat; a més de promoure programes com el de salut alimentària o al Pla local de salut.

Martínez també ha reivindicat la tasca de les agents cíviques, un projecte al qual ha donat molta importància perquè, amb equips d'agents distribuïdes per barris, "s'ha generat una complicitat i una confiança a cada barri que ha aconseguit promoure el civisme i evitar conflictes". En aquest sentit també ha fet valdre el projecte Conviure a les comunitats de Les Torres, a més de les diverses guies com la de bon veïnatge, la Xarxa Antirumors o el Servei de Primera Acollida per a persones nouvingudes.

A més, i amb relació al manteniment de l'espai urbà, que "s'ha convertit en una obsessió per a aquest govern durant aquest mandat", ha explicat que es preveu una gran millora de la qualitat urbana amb diversos plans, com per exemple el d'asfaltatge i voreres, i amb un increment del manteniment a càrrec d'un "nou aliat", les brigades de la Finca Font del Ferro, que aniran ampliant els seus serveis després de la consolidació l'any 2019. En aquesta línia també ha recordat que Rubí compta, per primera vegada, amb una regidoria específica per Urbanitzacions.

Pel que fa a l'economia, Martínez ha enumerat algunes de les accions que s'han dut a terme i que estan previstes per donar un impuls a la recuperació del teixit empresarial i comercial: la campanya Rubí s'ho val i la proposta de creació d'un marketplace, l'actualització del Mercat Municipal, la instauració de la zona taronja, el Pla de Reactivació Socioeconòmica que s'està treballant en el marc de la TCIR i l'acompanyament de l'ajuntament en la consecució de fons europeus Next Generation, entre d'altres.

Altres qüestions que ha tocat l'alcaldessa en el seu discurs han estat el suport a la cultura, la promoció de l'esport amb inversions als diversos equipaments, la participació de Rubí en la fundació de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, i el paquet d'inversions que faran de Rubí "una ciutat plena d'oportunitats", destacant la del Casino, que preveu que estigui rehabilitat de manera integral i disponible per al seu ús l'any 2023.

Finalment, l'alcaldessa s'ha referit a una de les qüestions que estan més sobre la taula últimament: la seguretat ciutadana. "Rubí no és una ciutat insegura", ha dit, tal com demostren les dades de les últimes Juntes de Seguretat Local; i ha anunciat que la setmana que ve s'aprovarà la convocatòria d'onze noves places d'agents de Policia Local que permetran, de cara a l'any vinent, crear una nova Unitat de Proximitat d'aquest cos.

Betlem Cañizar: "La crisi la tenim al damunt i és palpable, i Rubí no està preparada per afrontar-la"
 

Betlem Cañizar qüestiona la priorització de projectes del govern municipal


La portaveu de l'AUP ha començat la seva intervenció amb una crítica contundent al format del ple, que considera que "no és un debat", ja que no hi haurà "cap mena d'intercanvi entre nosaltres ni amb el govern, i sense cap participació de la ciutadania o les entitats". També ha lamentat el "blanqueig" d'En Comú Podem, actual soci de govern del PSC, a aquesta manera de fer política que abans criticaven.

Pel que fa als dos anys de mandat, Cañizar ha estat especialment crítica amb l'atenció a les persones, abans i durant la pandèmia: "A quines persones es refereixen quan diuen que posen les persones al centre? Perquè nosaltres no ho estem veient", ha lamentat Cañizar, que ha acusat el govern de fer "política d'aparador" i de no tenir en compte la veu de la ciutadania, de les persones afectades per les seves polítiques, de no fer un treball conjunt amb el veïnat - com s'ha demostrat en el cas de Sant Jordi Park - i de no comptar amb l'oposició.

Per a l'AUP, els Serveis Socials necessiten més recursos: "el govern ens ha mentit diverses vegades dient que cobreixen les necessitats de tota la ciutadania". I és que les partides d'acció social només augmenten un 2,5% quan la demanda és d'un 40%, i la manca de recursos es demostra amb la proliferació del barraquisme, els desnonaments que no s'aturen o la gent sense sostre. "Però per túnels de llums, carrers de colors i festivals com Los40 Principales i el Rrandom, que no en falti", ha lamentat. "La crisi la tenim al damunt i és palpable, i Rubí no està preparada per afrontar-la", ha afegit.

Cañizar també ha recordat que el territori de Rubí està "trinxat" per múltiples projectes amb afectació directa en el medi ambient, i que s'hauran de revertir si es creu fermament en el fre a l'emergència climàtica: els abocadors i les extractives, les línies d'alta tensió, el camp de golf, la manca de verd urbà...

La portaveu de l'AUP també ha tingut un reconeixement per aquelles coses que el seu grup considera positives, com les "passes endavant, tot i que tímides" en matèria d'Igualtat, la construcció d'habitatge públic - també, a parer seu, menys ambicioses del que seria desitjable -, o l'adhesió a l'Aliança de l'Educació 360º.

"Quan nosaltres hi som, passen coses", ha dit Cañizar per tancar el seu discurs, citant un dels lemes de la CUP. "L'oposició som molt més que les persones que ens han votat", i per això l'Alternativa d'Unitat Popular ha fet arribar desenes de propostes per contribuir a la millora de la ciutat: propostes per reduir la contaminació i millorar la mobilitat sostenible, garantir l'accés equitatiu a la cultura, una proposta per reduir els salaris dels càrrecs electes, aprofundir en polítiques feministes, fiscalitzar l'acció de govern... "i continuarem així, sense defallir".

Toni García: "El govern demostra novament la seva incapacitat i manca de planificació"
 

Toni García critica la «incapacitat i mala gestió» del govern municipal

 
El grup municipal de Veïns per Rubí, que també ha criticat el format del "debat" que s'havia de produir aquest matí, ha basat la seva intervenció en el que considera una "mala gestió" que s'arrossega des de fa anys amb els successius governs socialistes. Per començar, ha destacat la "incapacitat" de redacció d'un nou POUM - l'últim pla aprovat definitivament és de l'any 1987 - i dels molts projectes pendents en matèria d'espai urbà, com la passera sobre la Riera, l'arranjament dels Nius o la plaça Pearson, "sense oblidar les obres que s'han iniciat i que les mateixes empreses no han acabat". En aquesta mateixa línia ha recordat el gran nombre d'arbres i espais verds que s'han perdut a la ciutat, tot esperant que el Pla Director del Verd Urbà tingui una bona implementació.

Aquesta "mala planificació" també manté la ciutat amb contractes caducats, com el de manteniment de les zones verdes, i sense un Pla d'Equipaments; alhora, la "improvisació" ha fet que es generi una polèmica al barri de Sant Jordi Park, on es volen instal·lar habitatges dotacionals que podrien tenir una millor ubicació que "un barri ja consolidat urbanísticament" i que té "una mancança important d'equipaments".

Pel que fa a l'àmbit industrial, García ha dit que als Polígons d'Activitat Econòmica se succeeixen les queixes pel manteniment, que necessita moltes millores per tal que es puguin generar espais per atraure noves empreses - també amb una política de modificacions fiscals - i en el comercial, ha retret que es rebutgés una proposta de la seva formació al ple per incloure una línia d'ajuts directes que complementés la primera engegada pel govern i que va ser "totalment insuficient".

En el terreny de l'atenció a les persones, Veïns per Rubí no creu que la ciutat hagi respost de manera adequada a la crisi de la Covid-19, ja que "no és admissible que quan les persones necessitades s'adrecen als Serveis Socials se'ls derivi a entitats solidàries que estan desbordades", ha dit. A més, ha recordat que les entitats locals també han patit el cop de la pandèmia, i ha demanat que se les torni a escoltar: "el nostre model sempre serà posar al centre les entitats locals, i no el model Los40 Principales", ha etzibat.

García també ha fet esment a la qüestió de la inseguretat ciutadana, "cada vegada més preocupant", i ha demanat "tolerància zero a la delinqüència i l'incivisme", tot demanant més efectius dels Mossos d'Esquadra i també de Policia Local per poder garantir la presència policial als carrers.

El portaveu de Veïns per Rubí ha lamentat que el govern "minimitzés" tots els problemes que té Rubí i que no hagi estat capaç de fer cap autocrítica; i també ha denunciat que En Comú Podem hagi passat de "criticar el sistema per passar a formar-ne part" quan, en determinades ocasions, semblen "irrellevants" dins del govern de majoria socialista.

Roberto Martín: "Creia que el govern havia entès que serem més forts com més units estem"
 

Roberto Martín acusa el govern de fer-se seva una proposta de Cs que ells mateixos van rebutjar al ple


El portaveu de Cs també ha estat crític amb el format del ple i de la inexistència del debat, ja que ha considerat que "forma part del mateix circ" que el que s'ha vist en els últims dies a través dels actes de balanç de la primera meitat del mandat o les entrevistes, entre les quals la publicada per RubiTV.cat aquest divendres, on l'alcaldessa afirma que "el govern treballa per tota la ciutadania, no per l'oposició".

Martín ha volgut recordar a l'alcaldessa que l'oposició representa milers de ciutadans, i que de vegades també fan aportacions valuoses com la de la zona taronja: una proposta que Cs va portar al ple en forma de moció, després d'haver parlat amb les associacions de comerciants, i que va ser rebutjada pel govern. Després, però, la zona taronja s'ha acabat implementant i l'alcaldessa "en va presumint i la va passejant pels municipis", fins i tot dient que hi havia comerciants "reticents" que l'havien acabat felicitant.

Per a Ciutadans, l'alcaldessa "té raó quan diu que la gestió de la pandèmia no va ser fàcil" i per això van fer cas a la seva petició, a l'hora de votar el Pacte per a la recuperació econòmica i social, de ser "lleials" a la institució. Roberto Martín reconeix que va pensar que el govern "per fi havia entès que serem més forts com més units estem i més aliances teixim", però allò va ser un "miragte": de seguida es va passar a no tornar a escoltar l'oposició. "Li importa un rave", ha dit.

Cs considera que "la ciutat fa anys que es troba en un estat d'absoluta decadència" i per això es van comprometre, al ple d'investidura, a estendre la mà per desenvolupar projectes històrics de ciutat, "un munt d'oportunitats que havien quedat en un calaix", cosa que continua demanant a tots els partits del ple, i que el govern escolti més tant els grups de l'oposició com les entitats de tots els caràcters.

Ànnia Garcia: "Posem el focus en allò que s'ha fet, no en allò que queda per fer"
 

Ànnia Garcia (ECP) posa en valor els projectes en matèria de sostenibilitat, cohesió i memòria


La portaveu d'En Comú Podem, i també segona tinenta d'alcaldia, ha començat la seva intervenció amb un "tot depèn des del vidre a través del qual es mira", en al·lusió a les crítiques dels diversos partits de l'oposició. Tot i que ha reconegut que coincideix amb algunes de les qüestions que han plantejat, ha assegurat que el seu grup va decidir entrar al govern per aprofitar l'oportunitat d'incidir en la transformació de la ciutat i que "des de dins" es veuen moltes més coses que des de fora, així que "no posarem el focus en allò que està per fer sinó en allò que s'ha fet".

Ànnia Garcia ha estructurat la seva intervenció en tres grans línies: la sostenibilitat, la cohesió i la memòria; les grans àrees d'actuació municipal que han assumit els regidors del seu grup municipal - Habitatge, Medi Ambient, Ciutadania i Memòria Històrica, entre d'altres.

Garcia ha defensat les moltes accions que s'han posat en marxa des del municipi per contribuir a la sostenibilitat, "l'única via per tenir un món habitable". Així, ha destacat la facilitació d'instal·lació de plaques fotovoltaiques, el projecte de compra d'energia compartida als polígons, el Pla d'Arbrat, el Pla d'eficiència energètica, el Pla local de residus... en aquest sentit, a més, ha afirmat que el govern abordarà amb tota la contundència la qüestió dels abocadors, i "lluitarem perquè els criteris ambientals prevalguin davant dels interessos empresarials".

Pel que fa a la cohesió, i més concretament amb relació a les polítiques d'habitatge, Garcia ha recordat que Rubí està immersa en una dinàmica que és "de tot el país", no només municipal, però que des de l'Ajuntament s'han impulsat plans i accions diverses per tal de donar-hi resposta tot i el "context d'incertesa jurídica". Així, a banda d'un ambiciós Pla local d'habitatge, s'estan treballant en opcions de compra, de mediació amb grans tenidors i altres entitats; s'ha aprovat el programa d'inspecció de pisos buits, es proposarà un nou funcionament de la Mesa del Dret a l'Habitatge perquè recuperi el pes que tenia en la definició de polítiques...

En una altra línia, la portaveu d'En Comú Podem s'ha referit a la millora de la transparència i l'accés a la informació: ara, la ciutadania té accés a les cartes de servei i hi pot fer consultes i aportacions, s'han recuperat els Pressupostos participatius, s'ha obert una Oficina de Governança de Dades perquè aquestes siguin "de qualitat, accessibles i comprensibles"...

Finalment, i pel que fa a la Memòria, Ànnia Garcia ha posat d'exemple el barri del 25 de setembre, que "a través d'una tragèdia ens explica una història de superació", i ha destacat la importància de mantenir viva aquesta memòria mitjançant accions com la instal·lació de les stolpersteine, el canvi de nom de la plaça Neus Català - inici, per altra banda, d'un procés de feminització del nomenclàtor de Rubí - o la retirada de la nomenclatura o simbologia franquista que encara queda a la ciutat.

Xavier Corbera: "Sembla que no vivim a la mateixa ciutat"
 

Xavier Corbera creu que cal un canvi de govern a la ciutat


El portaveu d'Esquerra Republicana ha començat la seva intervenció valorant que, després d'escoltar les intervencions que l'han precedit, "sembla que no vivim a la mateixa ciutat", i s'ha referit a l'acte del balanç dels dos anys de mandat del passat dimarts assegurant que li faltava un adjectiu al títol: "Rubí, ciutat d'oportunitats... perdudes".

Corbera, que va presentar la setmana passada el projecte d'ERC per "reiniciar Rubí", ha afirmat que la ciutat havia de ser "molt més ambiciosa i valenta", perquè calen canvis "estructurals" en matèries tan diverses com la mobilitat, l'habitatge, la seguretat, la transformació dels espais urbans... i ha lamentat que "després de vint anys de govern socialista" hi hagi qüestions de ciutat que encara no s'hagin resolt: l'Hospital, la segona estació de FGC, el parc de Ca n'Oriol, els preus dels lloguers, la seguretat, el planejament urbanístic...

En definitiva, el portaveu republicà creu que "no hem evolucionat en els grans projectes de ciutat, no ha avançat en el seu conjunt". Per això creu que les grans inversions de les quals el govern fa bandera siguin, en alguns casos, tan poc "ambiciosos", i ha retret que no s'hagi tingut en compte l'oposició per aprovar "milions d'euros que afectaran la ciutat durant els pròxims deu anys". "Hauria estat bé conèixer per què prioritzen la compra de la SuperSound o l'antiga seu d'una entitat bancària quan tenen altres edificis buits i en desús", ha afegit

I no només amb l'oposició: Corbera també ha demanat al govern que s'acabi la "persecució" a treballadors, o algunes entitats, que "no es dediquen a fer-los copets a l'esquena" i que, de vegades, es mostren crítics amb aspectes de la seva gestió. També, amb relació al Govern de la Generalitat, ha dit que de vegades "ploren" perquè no reben resposta a les seves demandes, o no els reben o no ens escolten, però no passa el mateix en altres ciutats amb governs de colors diferents.

"És normal que després de 20 anys governant ja no tinguin la il·lusió o l'energia per tirar endavant la ciutat, però qui ho pateix és la ciutadania", ha afegit.

Finalment, Corbera també s'ha referit a la qüestió de la seguretat: "Una ciutat que no ofereix oportunitats a la seva gent és una ciutat insegura", ha dit. Per això els republicans creuen que s'han de desenvolupar accions per facilitar l'accés a l'habitatge, revertir l'elevat índex d'atur, oferir més activitats a tota la ciutadania i donar molts més recursos als Serveis Socials, entre d'altres.

Moisés Rodríguez: "Voler apagar la llum del que brilla no farà il·luminar la vostra"
 

Moisés Rodríguez (PSC) retreu a l'oposició que s'hagin dedicat a fer «mítings»


El portaveu dels socialistes ha estat el darrer a intervenir al ple, amb un discurs molt més breu que el dels seus predecessors i que ha començat lamentant que "s'aprofiti un debat sobre l'estat de la ciutat per fer mítings amb la vista posada en el 2023". "Sembla que alguns ja pensen que la seva aportació en el que queda de mandat ja no serà necessària", ha etzibat.

Rodríguez ha defensat la gestió del govern municipal en aquests primers dos anys, i ha assegurat que Rubí "serà la ciutat que volem que sigui": formadora, emprenedora, educadora, metropolitana, cultural... i que això es podria fer amb la col·laboració de tota l'oposició, que en el debat d'investidura va tenir discursos molt diferents dels d'avui i va parlar de "mà estesa, responsabilitat, consens, diàleg o construcció. Reflexionem", ha dit Moisés Rodríguez, que ha lamentat que des d'aleshores hagin caigut en la crítica "pesada (cansina) i innòcua".

En definitiva, el portaveu dels socialistes ha argumentat que tot i que les prioritats s'han vist "sacsejades" per la crisi sanitària de la Covid-19, el govern ha estat capaç de tirar endavant molts projectes, i ha destacat que en les parts resolutives dels plens municipals "gairebé mai no hi ha vots negatius", malgrat les observacions que puguin fer alguns grups municipals.

Per això ha advertit als grups municipals que "voler apagar la llum del que brilla no farà pas il·luminar la vostra", i que el govern continuarà el mandat treballant com fins ara fins al final del mandat.

Breu rèplica de l'alcaldessa: "Gràcies per no reconèixer tot el que s'ha fet"

Ana Maria Martínez, que s'ha encarregat de cloure el debat, ha replicat irònicament: "Gràcies per no reconèixer tot el que s'ha fet", i ha lamentat "no haver trobat ningú per ajudar, ni a l'Ajuntament ni per telèfon" durant els 90 dies de confinament per la pandèmia.

També ha admès que, després de sentir els discursos dels portaveus de l'oposició "sembla que no vivim en la mateixa ciutat", i ha lamentat no haver sentit cap crítica "constructiva". "El 2023 en tornarem a parlar, al cap i a la fi és la ciutadania qui decidirà", ha conclòs.