«Treballem perquè hi hagi més efectius policials, i agents cívics i socials per fer front a la inseguretat»

Entrevistem el cap de l'Àrea Bàsica Policial de Rubí, Carlos Otamendi, amb motiu dels últims esdeveniments a la ciutat que han despertat una creixent sensació d'inseguretat

Carlos Otamendi, cap de l'Àrea Bàsica Policial de Rubí
Carlos Otamendi, cap de l'Àrea Bàsica Policial de Rubí | Marta Casas
15 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:34h
En les últimes setmanes, Rubí ha estat protagonista de diversos successos que han generat una percepció d'inseguretat entre els veïns i veïnes. Baralles multitudinàries, apunyalaments, tràfic de drogues, botellons, robatoris amb força, a domicilis i a l'interior de vehicles... Esdeveniments que han sortit a la llum de manera recent i en un temps molt acotat, i que se sumen a altres problemes que s'arrosseguen des de fa temps i pels quals encara no s'ha trobat una solució adequada, al parer d'un sector de la ciutadania, que fins i tot ha impulsat un col·lectiu per reclamar solucions.

Després de recollir diversos testimonis d'aquests conflictes, RubiTV.cat ha parlat amb el cap de l'Àrea Bàsica Policial de Rubí dels Mossos d'Esquadra, per conèixer el seu punt de vista i el treball que s'està efectuant des del cos policial per fer front a aquesta creixent sensació d'inseguretat que es viu a la ciutat.

- En les últimes setmanes s'han produït un seguit d'esdeveniments que han posat sobre la taula un problema, o sensació, d'inseguretat ciutadana.

- Sí, hi ha hagut diversos incidents en els quals hem hagut d'intervenir, tant nosaltres com la Policia Local. No és que hi hagi una ratxa de mals resultats, sinó que estem en un moment en què tot es torna a obrir després d'un confinament molt dur i de setmanes, i mesos, en què hem estat tancats a casa. Fa quatre dies teníem toc de queda a les 10 de la nit, ara comença a fer bon temps i la gent fa més vida al carrer, a les terrasses... I també comença a haver-hi alguns successos, com les baralles, que al 2019 hi eren i que al 2020 no hi ha hagut.

- En canvi, les dades indiquen que Rubí és una ciutat segura.

- Les dades s'han d'agafar amb pinces. Ja ho vam comentar a la Junta de Seguretat Local: les dades del 2021 les hauríem de comparar amb les del 2019, no pas amb les del 2020, perquè estan totalment condicionades per la pandèmia.

- Com ho aborden des de Mossos d'Esquadra? Per què hi ha aquesta sensació creixent d'inseguretat ciutadana - que ha fet sorgir, fins i tot, una plataforma veïnal i algunes mobilitzacions?

- Estem molt atents, tant nosaltres com la Policia Local, de com van avançant els fets per intentar fer polítiques quirúrgiques en cadascun dels problemes. Ara bé, no deixen de ser incidents aïllats que policialment es van resolent, un a un. La sensació de seguretat augmenta perquè hi ha més gent al carrer, hi ha més conductes incíviques, botellons...

- Aquestes incidències es produeixen més en llocs molt concrets?

- Sí, tenim zones concretes localitzades. La gent que porta aquí anys - Otamendi va assumir el càrrec fa només cinc mesos - i, sobretot la Policia Local, saben molt bé quines zones de Rubí han tingut, històricament, més afectació que la resta. Insisteixo: que hi torni a haver més vida al carrer implica que també hi hagi més incidències, i també, com he dit, són fets aïllats. Per exemple, el d'aquest dissabte - un apunyalament al barri de Les Torres, emmarcat en el context d'una baralla, que va acabar amb un ferit que encara es troba a l'Hospital i s'està investigant per part dels Mossos -, no volem pensar que hi hagi cap grup criminal organitzat al darrere.

- Quines solucions estan treballant, actualment?

- Amb la Policia Local, la regidora de Seguretat Ciutadana i l'alcaldessa hem mantingut reunions - les més recents, la setmana passada i fa tres setmanes - per tal d'identificar aquests llocs i fer més dispositius conjunts i més presència al carrer, però no només d'efectius policials, sinó també d'altres agents com els Serveis Socials, educadors cívics... I aquí insistirem.
 

Un cotxe de Mossos al barri de Les Torres Foto: Marta Casas


- Així, creu que hi ha una bona coordinació entre cossos policials i administració?

- Pel que fa a la coordinació policial, sempre hi ha àmbits de millora, és evident; però és prou bona: ens reunim setmanalment, hem establert, amb la regidora de Seguretat Ciutadana, que un cop al mes ens veurem per comentar tots els casos que vagin sortint i l'evolució dels fets... i tenim el compromís de l'Ajuntament que ajudaran en tot el que puguin per millorar la seguretat ciutadana.

- L'alcaldessa de Rubí ha fet pública una demanda de trobada amb el Departament d'Interior que demana, entre d'altres, més efectius dels Mossos d'Esquadra a Rubí. Creu que necessiten més efectius?

- Si em demanes si la plantilla dels Mossos d'Esquadra a Rubí és suficient per fer front als incidents que hi ha, la resposta és sí. Si em demanes si voldria tenir més efectius, la resposta també és sí. A tot comandament policial li agradaria tenir més efectius, però les prioritats són les que són. La plantilla de l'Àrea Bàsica Policial de Rubí és de 170 efectius, si fossim 300 tindria feina per a tots, segur. Està a punt de sortir una nova promoció de l'Escola de Mossos i agraïrem tenir més efectius, però amb els que tenim ara mateix anem fent.

Ara hem d'afrontar aquest repunt de fets que fins ara no hi havia a causa de la pandèmia, amb més coordinació amb la Policia Local, amb més actuacions quirúrgiques als llocs on es necessiti...

- Hi ha persones amb determinats discursos que identifiquen la delinqüència amb l'estrangeria. Què hi ha de cert, en això?

- Les dades van ser molt clares en la última Junta Local de Seguretat: la majoria dels detinguts són de nacionalitat espanyola. Si mirem el percentatge de detinguts d'altres procedències, era proporcional a l'augment de detencions; és a dir, si hi havia un augment d'un 3% dels detinguts d'origen estranger era perquè les detencions en general havien augmentat un 5%, no perquè hi hagués més estrangers detinguts. El que hem de fer nosaltres, doncs, és combatre aquests rumors amb dades, encara que algunes branques polítiques vulguin fer bandera d'això.

És difícil combatre aquests discursos, i em consta que des de l'àrea de Comunicació de Mossos d'Esquadra s'està fent un esforç, tant a nivell de notes de premsa com de xarxes socials, i que estan fent molt bona feina. Nosaltres, des de l'oficina de Relacions amb la Comunitat com amb els nostres grups de proximitat intentem també fer pedagogia en aquest sentit.
 

La comissaria dels Mossos d'Esquadra a Rubí Foto: Marta Casas


- Hi ha delictes que no s'arriben a denunciar? Són molts, o pocs?

- Volem pensar que són casos puntuals, però sempre hi ha el que en criminologia es diu la "xifra negra" - el nombre de casos que no s'arriben a denunciar -, i en determinades tipologies delictives és més fàcil que aquesta xifra sigui més gran, com per exemple les estafes - la gent, per vergonya, no vol explicar que l'han ensarronat davant d'un policia - o els petits furts; gent que no vol entrar en el món llarg i tediós de la justícia...

Nosaltres, però, fem allò impossible per intentar facilitar que la gent pugui denunciar. Un exemple és el servei que hem instaurat fa poc, de la cita prèvia, perquè la gent pugui concertar una cita i no haver d'esperar quan ve aquí a denunciar, ja que molts cops per volum de feina les esperes són llargues. Intentem que no sigui així, però sempre hi haurà un percentatge de gent que no voldrà denunciar, per un motiu o altre.

- Per últim, una de les preocupacions que hi ha a Rubí són les ocupacions d'habitatges, que en determinats casos són conflictives.

- Aquest és un món complicat. Per una banda, el nombre de delictes d'usurpació (que és el delicte que es comet quan s'ocupa un pis buit, sense tenir en compte els casos en què no arriba a ser delicte perquè hi ha temes civils o judicials al darrere) que tenim a Rubí és difícil de conèixer, perquè nosaltres rebem algunes denúncies i n'hi ha d'altres que van directament al jutjat; és a dir, que amb les dades policials és difícil d'arribar a saber quants habitatges ocupats hi ha.

Un dels projectes que vam iniciar a la meva arribada va ser intentar tenir una fotografia de les denúncies que entren, ocupacions que es fan efectives, intents d'ocupació - quan acaben desistint per la intervenció policial -, i les que acaben en un procediment judicial, que té el recorregut que té. Hi anem treballant, però la dada final és difícil de saber-la.