Rubí acollirà la primera jornada de la campanya de donació de plasma

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses

Una campanya de donació de plasma
Una campanya de donació de plasma | Localpres
Redacció
16 de juny del 2021
El Banc de Sang i Teixits posarà en marxa aquest mes de juny el programa de donació de plasma, la primera jornada del qual serà el pròxim dimarts, 22 de juny, a la biblioteca Mestre Martí Tauler, de 9.30 a 14 hores i de 16.15 a 20 hores.

Les persones interessades a participar-hi ja s’hi poden inscriure en línia a través de la web del Banc de Sang i Teixits.

Rubí es converteix així en el tercer municipi de la comarca de Vallès Occidental, després de Sabadell i Montcada i Reixac, que coordina una jornada de donació exclusiva de plasma i que, d’aquesta manera, se suma al projecte que es comença a implantar al territori aquest any per poder avançar cap a l’autosuficiència.

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no hi ha prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i cal importar-lo d’altres països, bàsicament els Estats Units.

Quan es pot donar plasma?

Es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l'any.

Quins són els requisits?

Els mateixos que per ser donant de sang: tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i no estar embarassada.

Com és el procediment per donar plasma?

La donació només de plasma o plasmafèresi dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

Donacions de plasma de persones que hagin superat la Covid-19

Les persones malaltes que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i s’ha evidenciat que, si s’administra plasma d’una persona que prèviament ha superat la COVID-19 a un malalt en fase inicial de la infecció, pot millorar la progressió de la malaltia.

Quins requisits cal complir per ser donant havent superat la Covid-19?

Ser home, tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia, tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos, no haver estat transfós i haver superat la malaltia fa més de 28 dies. Recentment s'ha afegit un nou criteri: haver estat vacunat. Les persones vacunades tenen el títol d'anticossos més alt, i per tant, més adequat per als malalts.

Els interessats en donar plasma Covid-19 s'han d'inscriure a través d'un altre formulari a la web del Banc de Sang i Teixits, i un equip mèdic contactarà amb ells per concertar una entrevista i establir una data per fer la donació.