Nova revetlla de Sant Joan marcada per la pandèmia

L'Ajuntament de Rubí recomana fer servir petards de nul o baix impacte sonor per respecte a persones amb algun transtorn mental, nadons i animals

Un jove encenent petards
Un jove encenent petards | Europa Press
Redacció
18 de juny del 2021
Actualitzat el 19 de juny del 2023 a les 11:00h
El pròxim dimecres, 23 de juny, Rubí celebrarà la tradicional revetlla de Sant Joan, novament en un context de pandèmia, amb la qual cosa a les habituals precaucions pel què fa a la pirotècnia s'hi han de sumar les relacionades amb la situació sanitària.

A més, Rubí va adoptar el compromís de fer una celebració que pugui ser compatible amb les persones que pateixen transtors de l'espectre autosta (TEA), Alzheimer, vertígens o altres malalties mentals, nadons i animals, i per això recomana a la població que utilitzi material que prioritzi la llum al so i, en cas dels petards sonors, procurar que siguin de baix impacte.

Els petards són una part essencial de la celebració de Sant Joan, i cal manipular-los amb cura i amb responsabilitat, també tenint en compte l'entorn on s'estan llençant.

A Rubí s'han habilitat diversos punts de venda autoritzats de petards: a l'avinguda de les Olimpíades, cantonada carrer de l’Handbol; al carrer d’Hipatia, nº1; al carrer de Marconi, cantonada carretera BP-1503; a la carretera de Molins de Rei, cantonada amb carrer de Vivaldi; al passeig de Les Torres, cantonada amb carrer del Doctor Ferran; a l'avinguda de les Flors, cantonada amb avinguda de Castellbisbal i a l'avinguda de Can Sucarrats, cantonada amb el carrer d’Atenes.

Consells per manipular petards correctament
Comprar els productes en establiments autoritzats. A més, cal seguir de manera estricta les instruccions de l'article, i sempre dur-los en una bossa, mai a la butxaca.

On llençar-los? Mai s'han de llençar prop de zones amb vegetació o material inflamable acumulat, ni als balcons (o des d'ells), ni en espais tancats com locals, pisos o entrades d'edificis; ni dins de papereres, contenidors d'escombraries... Tampoc s'han de llençar petards contra ningú ni en llocs on hi hagi aglomeracions de gent. També és important enretirar tot el material que pugui cremar fàcilment - fustes, plàstics, roba estesa, tendals... - de les terrasses, balcons o altres zones obertes dels edificis.

Petards i menors. No deixar fer ús de material pirotècnic a menors d'edat, i sempre sota vigilància. 

L'estat dels petards. No s'han de fer servir coets que tinguin la canya trencada, ni llençar-los agafats amb la mà. Tampoc s'han de posar dins de totxanes o ampolles, perquè en explotar fan metralla que pot fer molt mal.

Quines mesures de seguretat per la Covid s'han de seguir?
Per la situació sanitària, es recomana tenir en compte algunes qüestions: celebrar la festa de Sant Joan en grups reduïts de persones, evitant les fetes amb aglomeracions de gent; matenir les mesures de protecció i higiene, excepte el gel hidroalcohòlic si es fa ús de la pirotècnia, ja que són incompatibles; i fer servir mascaretes de cotó, en comptes de les quirúrgiques que són de paper i polipropilè - no adequats amb el magnesi de la pirotècnia.

Enguany no es farà la tradicional rebuda a la Flama del Canigó
La celebració de la revetlla de Sant Joan no comptarà, enguany, amb la tradicional rebuda de la Flama del Canigó que organitzen els Diables de Rubí, que l'any passat ja es va haver de celebrar en un format reduït i sense comptar amb l'Escardilarre ni la foguera de Sant Joan.

La colla explica que amb la incertesa del moment els ha estat molt difícil organitzar aquest acte, però que l'any que ve ja recuperaran totes les activitats de Sant Joan.
 

Els Diables de Rubí fan un raval de foc després de lliurar la Flama del Canigó Foto: Marta Casas