Els 9 grans absents de la Festa Major de Rubí 2021

Ajuntament i entitats han treballat de valent perquè la celebració compti amb tots els ingredients, però en alguns casos ha estat impossible per les limitacions de la pandèmia

Les Gitanes al Carrer de la Festa Major 2018
Les Gitanes al Carrer de la Festa Major 2018 | Ajuntament de Rubí
25 de juny del 2021
Actualitzat a les 11:25h
Rubí recuperarà la Festa Major per Sant Pere, com és tradicional, però encara ho farà en un format adaptat a la situació sanitària generada per la pandèmia del coronavirus. Aquest serà el segon any que la ciutat ha de renunciar a la celebració de la seva festa gran, tot i que enguany Ajuntament i entitats han treballat de valent perquè tingui tots els ingredients necessaris.

Malgrat aquests esforços, hi ha activitats que la ciutadania trobarà a faltar enguany, però que se celebraran amb més ganes que mai.

1. La Ballada de Gitanes al carrer

Les Gitanes al Carrer de la Festa Major 2018 Foto: Ajuntament de Rubí


L'Esbart Dansaire de Rubí ha mantingut l'espectacle que fa habitualment a l'amfiteatre del Parc del Castell, però la situació sanitària ha fet del tot impossible que es fes una de les activitats més multitudinàries de la Festa Major, la Ballada de Gitanes al carrer, que aplegava centenars de persones a l'Escardívol.

2. El Holi Dolly

Una de les activitats més esperades de la Festa Major és el IV Holi Dolly Rubí Festival Foto: Ajuntament de Rubí


Enguany s'hauria d'haver celebrat la V edició del Holi Dolly Rubí Festival, que també s'ha hagut de suspendre perquè implicava grans aglomeracions de gent. En els últims anys, grans i petits han gaudit d'aquesta festa que emula el Holi d'origen hindú, arribant a reunir milers de persones a la plaça de l'Escardívol.

3. La Diada Castellera

Pilar dels Castellers de Rubí durant la Diada castellera de la Festa Major Foto: Castellers de Rubí


Les colles castelleres, pel constant contacte físic que implica la seva activitat, són les últimes que podran reprendre les seves actuacions, tot i que ja s'han dut a terme proves pilot i les colles ja han tornat als assajos. La falta d'assaig i de forma física també pesa en els castellers, que enguany no podran fer les seves construccions en el marc de laque hauria d'haver estat la Diada Castellera de Festa Major de Rubí.

4. El correfoc

Imatge del raval de foc de Sant Joan 2019 Foto: Marta Casas


Tot i que les colles de Diables de Rubí - els Diables de la Riera, els Diables de Rubí i Rubeo Diablorum - faran un raval de foc estàtic, enguany els aficionats a la pirotècnia trobaran a faltar el tradicional Correfoc, que omplia de fum i de pòlvora els carrers de la ciutat, amb els diables rubinencs i les colles convidades.

5. El Correaigües amb el Bòjum

El correaigües ha estat un èxit de participació Foto: Carla Serra


Qui no sortirà aquesta Festa Major serà en Bòjum, la bèstia de l'entitat Les Anades d'Olla, que enguany ha celebrat el seu quart aniversari. Així, no passejarà amb les altres colles de diables en el Correfoc, ni tampoc refrescarà els més petits amb el Correaigües.

6. Andalusos, aragonesos i extremenys

Imatge de la celebració del Dia d'Andalusia del 2020, just abans de l'inici de la pandèmia Foto: Marta Casas


Les entitats de cultura popular de fora de Catalunya sempre tenien un espai a la Festa Major de Rubí, però enguany la programació no inclou cap mostra de cultura popular andalusa de la Coordinadora de Entidades Culturales Andaluzas de Rubí (CECAR) ni del Centro Aragonés de Rubí, ni tampoc es farà el repartiment del gaspatxo popular de la Unión Extremeña. Sí que hi haurà, però, una actuació de música i danses tradicionals gallegues a càrrec de la Irmandade Galega de Rubí.

7. La fira d'atraccions

Una fira d'atraccions


Sens dubte és un dels grans pols d'atracció d'infants i joves - i no tan joves -, però enguany no s'instal·larà la fira d'atraccions per la impossibilitat de controlar l'aforament i les aglomeracions que s'hi donaven.

8. La Nit Golfa

Un dels concerts del RRandom del 2018 Foto: Localpres


La nit de dissabte de Festa Major ja es coneixia com la Nit Golfa, amb concerts multitudinaris a l'Escardívol fins a la matinada - arribant a aplegar unes 20.000 persones -, les barraques de les entitats, artistes de renom i d'estils diversos... i una xocolatada per rematar la nit.

9. L'Espai Allende i el Tastet d'Estiu

Els Encefalika FM van tornar als escenaris pel PiñaRock el 2019 Foto: Marta Casas


En els últims anys, diverses entitats de Rubí - coordinades pel CRAC - i el servei Rubí Jove, havien fet de la plaça Salvador Allende un dels espais de festa major amb activitats de tota mena: concerts alternatius, vermuts musicals, parades de menjar, exhibicions de dansa i música... i en les darreres edicions, el concurs musical més esbojarrat, el Tastet d'Estiu. L'equipament cultural no ha pogut preparar cap programació, però oferirà vermuts i vespres amb música a l'equipament durant els dies de Festa Major.