El govern aprova en solitari el Pla local d'habitatge

L'oposició s'absté o hi vota en contra, i torna a aflorar la polèmica dels habitatges dotacionals a Sant Jordi Park

Rubí ja disposa d'un Pla local d'habitatge definitiu
Rubí ja disposa d'un Pla local d'habitatge definitiu | Xavier Olmos - Ajuntament de Rubí
22 de juny del 2021
Actualitzat el 23 de juny a les 6:08h
El ple municipal del mes de juny tenia com a punt destacat l'aprovació definitiva del Pla local d'habitatge, que s'ha acabat aprovant amb els únics vots favorables de l'equip de govern, format per PSC i En Comú Podem. L'AUP, que en l'aprovació inicial va fer un "sí crític" ha acabat abstenint-se, i també ha canviat el seu sentit del vot Esquerra Republicana, que ha passat de l'abstenció al no. Veïns per Rubí i Ciutadans han mantingut el sentit del vot inicial, una abstenció i un no respectivament.

Ànnia Garcia (ECP) ha explicat que el Pla ha incorporat algunes al·legacions - només estimades de manera parcial - d'Esquerra Republicana per l'elaboració del cens de solars buits edificables i el reglament d'inspecció de pisos buits, i que en canvi s'havien desestimat totes les de l'AUP, "més per una qüestió de forma que de contingut", ja que eren més aviat reflexions que ja s'han recollit com a estratègies per incrementar el parc públic d'habitatge en les polítiques globals que durà a terme la regidoria. També s'ha introduït una nova línia d'ajuts que la primera versió no incorporava.

La portaveu de l'AUP, Betlem Cañizar, ha argumentat l'abstenció del seu grup per les mancances que detecten al pla i que ja van expressar al ple de l'aprovació inicial, i ha expressat la seva preocupació pel projecte de construcció al Sector E, als terrenys de l'antiga Ficosa, a més de considerar "poc contundent" l'estratègia de negociació amb els propietaris per arribar al 15% de solidaritat urbana que marca la llei. També valora que hi ha poca contundència amb els habitatges buits, i en canvi massa aposta per la nova construcció.

Toni García, de Veïns per Rubí, també s'ha abstingut pels mateixos arguments esgrimits al ple de l'aprovació inicial, i ha reiterat la seva consideració de la "incapacitat" del govern per dur a terme allò que està plantejat sobre el paper, ja que al cap i a la fi el que s'acabarà duent a terme serà el que s'havia projectat l'any 2018 - una promoció d'habitatges al carrer Maria Aurèlia Campany i els del carrer Belchite. "Un balanç molt pobre", ha lamentat.
 

L'oposició no vota favorablement al Pla local d'habitatge Foto: Ajuntament de Rubí


En una llarga intervenció, el portaveu d'ERC, Xavier Corbera, ha agraït el detall en la resposta a les seve al·legacions, però ha continuat defensant que eren incorporables al pla, i ha atribuït el fet de la desestimació als "companys de viatge" de qui ostenta la regidoria d'Habitatge, ja que "en 15 anys de govern no han fet res" en aquest àmbit. Les seves al·legacions proposaven la constucció de més pisos en determinades zones, fer una auditoria externa de Proursa, tenir una fotografia dels solars buits o delimitar les zones de dret de tanteig i retracte de Rubí abans de disposar del POUM.

Corbera també ha revelat, en la seva intervenció, que els Serveis Socials no disposen de prou recursos i que, en alguns casos, han d'enviar a persones a la PAH o a compartir pis en condicions que no són les adequades. Per tot plegat, i per la "manca d'ambició" que es desprèn del Pla local d'habitatge, ERC ha optat per votar en contra del Pla.

Per la seva banda, Roberto Martín (Cs) ha tornat a votar en contra del Pla local d'habitatge, pels "múltiples punts de desacord" que té el seu grup municipal amb el document, entre les quals n'ha destacat el recàrrec del 50% de l'IBI a pisos buits, que podria afectar a particulars i no només a grans tenidors.

La regidora d'Habitatge ha lamentat que moltes de les intervencions s'hagin centrat en les polítiques d'habitatge en general i no en el Pla que s'aprovava, però ha defensat totes les accions que s'hi contemplen, entre les quals també ha volgut destacar que s'està negociant amb grans tenidors, s'està fent una prospecció de solars buits i s'està exercint el dret de tanteig i retracte, que de vegades és problemàtic perquè alguns dels pisos estan ocupats o bé la Generalitat, que té preferència, els adquireix abans.

Garcia, però, ha reconegut que cal una modificació estructural de les polítiques d'habitatge, i que des dels ajuntaments, amb plans com el que avui s'aprova, "el que estem buscant són oportunitats" per incidir en facilitar l'accés a aquest dret.

Torna a sorgir el debat al voltant dels habitatges dotacionals de Sant Jordi Park
Tots els portaveus han fet referència a la polèmica sorgida al voltant de la projecció de construcció d'habitatges dotacionals a Sant Jordi Park. Els diversos portaveus han expressat la seva preocupació per la gestió d'aquesta qüestió de "conflicte d'interessos", com ha dit Betlem Cañizar, que poden generar discursos que barregen "migració, delinqüència i devaluació" dels espais i els habitatges ja existents, com ja va passar amb el conflicte a l'Hotel Terranova.
 

La protesta veïnal de divendres 27 de maig a Sant Jordi Park Foto: Cedida/Pilar García


Corbera també ha assenyalat que el problema és la política de "ordeno y mando" que ha seguit el govern municipal en aquest cas, sense diàleg amb els veïns, i ha criticat que les pastilles on es volen ubicar aquests habitatges siguin d'equipaments i de zona verda, i que no s'han tingut en compte aspectes com la mobilitat generada o els recursos que ja s'han destinat a la zona per a la plantació d'arbres, per exemple.

Ànnia Garcia ha repetit el que ja va argumentar quan va esclatar la polèmica: "l'únic que s'ha fet és una modificació del planejament urbanístic, no hi ha cap projecte signat", i també ha reiterat que "totes les decisions es prendran al costat de les Associacions de Veïns, amb qui també he parlat com han fet vostès".

Veïns per Rubí i Ciutadans han recordat a la regidora d'Habitatge, que ha acusat l'oposició d'haver votat a favor de la modificació en el seu moment "sense haver llegit els documents o mirat els plànols" que l'aprovació es va fer en una Junta de Govern Local. Tots dos han fet referència a que les protestes dels veïns no són en contra dels habitatges dotacionals, sinó amb el projecte global que suposarà una pèrdua d'equipaments per al barri.