transparència

Rubí es dota d'un Pla estratègic de Govern obert

Es basa en tres eixos: l'impuls de la transparència, l'ètica i la integritat, l'aprofundiment de la participació ciutadana i el foment del treball en xarxa

per Marta Casas, Rubí, Catalunya | 25 de juny de 2021 a les 12:00 |
El ple municipal del mes de juny va aprovar el Pla Estratègic de Govern obert de l'Ajuntament de Rubí, un document que és un compromís de compliment d'allò establert en la Llei de transparència, accés a la informació i bon govern l'any 2014 i dona continuïtat a algunes accions que ja s'han desenvolupat en aquest àmbit, com el portal de dades obertes, el portal de transparència o el tràmit telemàtic de dret accés a la informació.

L'any 2020 també es va crear la Uniat de Govern Obert, que agrupa els serveis de Transparència i Participació, sota la responsabilitat política de Pau Navarro (En Comú Podem), que creu que el nou pla "ha de servir per obrir i apropar el dia a dia del funcionament de la institució, en el seu conjunt, a la ciutadania".


El Pla es basa en tres eixos: l'impuls de la transparència, l'ètica i la integritat, l'aprofundiment de la participació ciutadana i el foment del treball en xarxa. Les accions que es desenvoluparan en cadascun dels eixos de treball volen, entre d'altres, fomentar el rendiment de coptes, la cultura participativa en diferents àmbits del municipi o fer accions per compartir els usos de les dades obertes i fer pedagogia i formació.
 

El portal de transparència de Rubí Foto: Marta Casas


El ple telemàtic s'obrirà a la participació ciutadana


Precisament, al ple de juny es va donar resposta a una pregunta formulada per l'AUP a l'anterior ple, que demanava que es permetés la participació ciutadana als plens que són telemàtics des del mes de maig de 2020.

Segons la resposta de l'Ajuntament, la participació ciutadana "es preveu obrir per mitjà d'un espai participaciu a la plataforma Participa Rubí", on es podran incorporar precs i preguntes al Ple. Al ple, es farà lectura de les qüestions més significatives, per raons d'actualitat, notorietat o vinculació amb els assumptes del ple, i la resta es respondran de forma personalitzada.

El consistori també preveu reprendre les sessions presencials tan aviat com la situació sanitària ho permeti, d'acord amb l'evolució de la vacunació per edats. Els plens presencials podrien tornar aquest mateix 2021.

 

Participació