Rubí ofereix tallers de recerca d'habitatge a persones en risc d'exclusió residencial

El projecte vol donar resposta a un context de precarietat que no garanteix el dret a l'habitatge, amb un parc públic insuficient i un mercat provat que exclou part de la ciutadania

Redacció
07 de juliol del 2021
Actualitzat a les 15:19h
Els Serveis Socials de Rubí s'ubiquen al carrer Prim
Els Serveis Socials de Rubí s'ubiquen al carrer Prim | Marta Casas
Els Serveis Socials de Rubí han començat a oferir un taller formatiu per ajudar a la cerca d'habitatge a persones i famílies que es trobin en una situació d'exclusió - o de risc d'exclusió - residencial, per tal de donar-los eines i recursos per fer una cerca activa d'habitatge i detectar les ofertes que s'adapten millor a les seves circumstàncies, acompanyar-les en els casos que sigui necessari i generar una xarxa de suport entre els usuaris del servei.

Es tracta d'un projecte que vol respondre a un context de "precarietat" en què el dret a l'habitatge no està grantit, com diu l'Ajuntament, que també reconeix que el parc públic és insuficient actualment, i on el mercat privat exclou part de la ciutadania. Una exclusió que es dona per raons econòmiques, laborals, socials, comunitàries o per raons d'origen o d'edat.

Els destinataris d'aquest taller són persones derivades dels Serveis Socials Bàsics que es troben sense llar o en risc de pèrdua del seu habitatge, que viuen en condicions d'habitabilitat deficitàries o infrahabitatges, o bé en situació de risc social o convivència. Aquestes persones, a més, tenen dificultats afegides per a la cerca d'habitatgem ja sigui per manca de competències lingüístiques, tecnològiques o habilitats socials o sanitàries.

També s'inclouen perfils de difícil intervenció com ara problemes de salut física o mental, situacions de dependència, persones en situació administrativa irregular sense ingressos - o amb ingresoss insuficients o no acreditables -, en situació precària i sense avals...

Aquest taller s'organitza en tres sessions grupals on es presenten les diverses aplicacions i portals web per a la cerca d'habitatge, i es donen eines i recursos per afrontar les entrevistes associades al procés, a més de sessions pràctiques associades al contingut teòric.

Ja s'han dut a terme tallers per a persones soles, parelles i famílies en risc de pèrdua de la seva llar, i la setmana que ve es començarà a treballar amb famílies reallotjades en establiments d'emergència. Totes les sessions de la formació es fan a la biblioteca municipal Mestre Martí Tauler.

Segons la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer, aquest taller vol acompanyar les persones més vulnerables en l'accés a una alternativa d'habitatge "adequada i digna, i que la puguin sostenir en el temps", fent els usuaris "protagonistes" del seu procés de cerca d'habitatge per "incentivar la seva autonomia".