religió

Una jove de Rubí denuncia un cas de discriminació laboral per dur el hijab, i l'empresa ho nega

Zeta Espacial S.A. ha assegurat a RubiTV.cat que la candidatura de la noia, que va arribar a través de l'Ajuntament de Rubí, "no va passar el procés de selecció"

per Marta Casas, 15 de juliol de 2021 a les 14:30 |
Concentració davant l'empresa Zeta Espacial per donar suport a la Dina | Marta Casas
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Dina és una jove de Rubí que, fa unes setmanes, es va presentar a un procés de selecció per treballar a una empresa de la ciutat, Zeta Espacial. Segons explica, quan ja li havien comunicat que havia passat el procés, que havia estat escollida per la plaça i els horaris que faria, la persona responsable de Recursos Humans va tornar a contactar amb ella per dir-li que, després de parlar amb la direcció, no podria accedir al lloc de treball amb el hijab, ja que es tracta d'una empresa "laica", una condició a la qual ella es va negar.

"No m'havia passat mai, en cap altre centre de treball", assegura la Dina, que explica que la persona que la va trucar per comunicar-li estava "avergonyida" de dir-li que no podia treballar amb el vel, i que intentaria parlar novament amb els directius. A partir d'aquí es va acabar la comunicació entre la Dina i l'empresa. "No em van tornar a trucar ni tampoc m'han respost als mails que he enviat", lamenta.


Ara, des de l'associació Stop als Fenòmens Islamòfobs (SAFI) estan mirant d'activar tots els recursos possibles per denunciar aquest cas de discriminació i vulneració de drets en l'àmbit laboral per motius religiosos.

"Em va xocar molt que, després de tota la trajectòria acadèmica i professional, em discriminessin pel que portes exteriorment, no per les meves capacitats", explica la jove. "Em va fer molta ràbia", admet.


Preguntada per la premsa, també aclareix que el motiu que li van donar per no contractar-la era simplement la "laïcitat" de l'empresa, no pas una qüestió de no dur una roba adequada en prevenció de riscos laborals o per haver d'estar de cara al públic, per exemple, ja que el lloc de treball era al departament comercial.

Mustapha Aoulad Salam, president de SAFI, explica que aquest és un motiu molt comú que donen les empreses a l'hora de no contractar persones musulmanes, i que des de l'entitat ja han tractat més d'un cas com el de la Dina, tant en l'àmbit acadèmic com en el laboral, arreu de Catalunya. En aquest cas, a més, també han contactat amb l'Ajuntament de Rubí, ja que l'afectada va accedir al procés de selecció de l'empresa a través d'un programa de formació del servei d'ocupació Rubí Forma.

L'empresa nega les acusacions i assegura que la candidatura no va passar el procés de selecció


L'empresa en qüestió, Zeta Espacial, ha assegurat a RubiTV.cat que "són absolutament incertes les acusacions d'islamofòbia", i que la companyia respecta la "dignitat, privacitat i drets personals de cada individu" independentment del seu sexe, edat, religió, nacionalitat, cultura o ètnia, seguint el seu codi ètic i de bona conducta.

De fet, afirmen que "més del 20% de l'equip humà de Zeta Espacial i les empreses del seu grup són homes i dones que provenen de diversos països", tant d'Europa, com de l'Àfrica com d'Amèrica.

Respecte al cas concret de la Dina, l'empresa explica que es tracta d'una candidatura enviada des de l'Ajuntament de Rubí dins d'un programa de desenvolupament de pràctiques en empreses per a un dels processos de cerca d'incorporació, i que "no va prosperar". "De fet, no va arribar a superar ni la meitat del procés perquè altres perfils es van considerar més adequats", afegeixen, i insisteixen que "en cap cas es va considerar el seu origen o la seva religió com a factors excloents".

Zeta Especial considera "lamentables" les declaracions que han aparegut al respecte, i "inexplicables" els suports amb què ha comptat.

L'Ajuntament de Rubí respondrà en les pròximes hores a la petició d'informació que ha adreçat aquest mitjà.

Hi haurà ampliació

 

Participació