Contractes i projectes d'obres, aprovats amb discrepàncies entre govern i oposició

L'oficina del POUM, font de crítiques pel seu elevat preu

Rubí
Rubí | Ajuntament
23 de juliol del 2021
Actualitzat a les 12:59h
Una part dels punts de la part resolutiva del ple municipal del mes de juliol, l'últim abans de les vacances, estava dedicada a diversos contractes de serveis, la redacció del contracte del POUM i també a modificacions de projectes d'inversions; uns punts que van generar diversos debats entre el govern i l'oposició, que es va abstenir o fins i tot votar en contra d'alguns d'ells.

El més polèmic, en què tots els grups van intervenir per retreure al govern la seva actuació, va ser l'ordre de segona continuïtat del servei de gestió de les escoles bressol municipals Lluna i Sol Solet fins al setembre de 2022, la nova licitació del qual ha estat al centre del debat en les últimes setmanes. I és que les treballadores acusen el govern de "no complir les seves promeses" pel que fa al nou plec de condicions, i van arribar a convocar una protesta el passat dijous. El procediment de contractació es troba actualment suspès, a l'espera que el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic resolgui els recursos presentats per la representació de les treballadores i també per la Patronal del Tercer Sector.

En les intervencions de l'oposició, Betlem Cañizar (AUP) va evitar entrar en el contingut dels plecs de condicions, ja que la seva aposta seria la municipalització de les dues escoles bressol, "l'única manera de no precaritzar les treballadores", tal com va dir. La portaveu de l'Alternativa va reconèixer que les mateixes respostes de l'Ajuntament a les reclamacions de les treballadores "fan posar els pèls de punta", ja que reconeixen la precarietat i han acabat fent "malabarismes jurídics" per evitar les millores de les condicions. Cañizar també va demanar tenir en compte el cost dels quatre anys que s'ha estat treballant en la licitació, amb consultes i assessors externs.

Per la seva banda, Toni Garcia (VR) va insistir que la gestió d'aquest contracte és "un nou exemple de mala pràctica" del govern municipal, i va remarcar que en aquest cas, a més, les treballadores ja han fet un acte de protesta per denunciar totes les promeses incomplertes per part del govern. A més, Garcia va recordar que "els mateixos que van presentar la moció per estudiar la municipalització - Podem, el 2017 - ara són al govern i tot segueix exactament igual". 
 

La protesta de les treballadores de les escoles bressol Lluna i Sol Solet Foto: Cedida/Maria TP


Roberto Martín (Cs), en una breu intervenció, va demanar a l'Ajuntament que treballi "d'una vegada per totes" per millorar les condicions laborals de les treballadores amb les de l'escola bressol Bruna, de gestió directa, ja que seria "de justícia divina".

Finalment, Xavier Corbera (ERC) va acusar el govern "d'enganyar" pel que fa a les promeses de millora a les treballadores, ja que en plens anteriors es va assegurar que els nous plecs contemplaven aquestes demandes "i ara són elles mateixes que ho neguen". "Tot plegat continua formant part d'aquest desgavell en la planificació per part d'aquest govern", va lamentar.

El regidor d'Educació, Víctor García, va expressar que el govern està "al costat" de les treballadores, amb qui mantenen una comunicació "directa i fluïda", però també va reconèixer que l'Ajuntament "té uns límits" a l'hora d'incorporar algunes qüestions, com la millora salarial a la qual s'havien compromès. "El plec de condicions tècnicament és molt bo, però hem arribat allà on els límits legals i jurídics ens han permès", va dir.

Respecte a la municipalització, García va manifestar que és "un altre debat", que es farà "de manera rigorosa" atès que respon a un compromís polític i que haurà de tenir en compte la proposta d'universalització de l'educació 0-3 "que està per venir".

S'aprova definitivament el projecte d'adaptació de més de 300.000 euros per adaptar un local a oficina del POUM
Un dels punts que va despertar més polèmica va ser l'aprovació definitiva del projecte d'adaptació de local comercial a oficina administrativa per acollir la futura oficina del POUM, que ja va ser objecte de debat al gener, durant l'aprovació inicial, ja que diversos grups van expressar els seus dubtes sobre l'elevat cost que suposaria aquesta oficina. 
 

Rubí encara un nou planejament urbanístic Foto: Ajuntament de Rubí


Així, Betlem Cañizar (AUP) va manifestar la decepció del seu grup en veure que no s'havia fet cap revisió, tal com s'havia compromès el regidor Rafael Güeto (PSC) al gener, i va qüestionar que fos necessària una despesa tan elevada en mobiliari - que inclou, entre d'altres, un taulell de 2.700 euros o butaques i cadires de 600 euros cada peça, i el preu total del mobiliari s'enfila fins als 46.000 euros - "en un moment de crisi i austeritat" com el que estem vivint.

En una intervenció molt més dura, Xavier Cots (ERC) va criticar que el govern hagués fet un informe "que sembla fet a mida" per justificar els preus: segons va explicar, en l'informe s'agafen exemples de preus molt elevats i molt barats i col·loquen els que ha escollit el govern enmig dels dos. 

Pel que fa al preu per metre quadrat, que està fixat en 1.645 euros - descomptant el mobiliari, ja que comptant-lo s'enfila fins als 2.108 euros - Cots va insistir que és un preu que correspondria a una rehabilitació integral, i no a una adaptació. Aquests dos termes, com va destacar, es barregen en l'informe encarregat per l'Ajuntament per justificar els preus.

Amb tot, el regidor de Planejament, Rafael Güeto (PSC) va explicar que a l'informe es constata que els preus són els de mercat, i el del mobiliari és d'oficina "mitja", amb la qual cosa el govern no ha trobat convenient fer cap canvi al projecte respecte a l'aprovació inicial.

Tota l'oposició va votar en contra de l'aprovació definitiva del projecte, que va tirar endavant amb els vots del govern.

Amb relació al POUM, també es van declarar deserts dos dels lots de la licitació de la redacció del nou contracte, un fet que Güeto va assegurar que "no comportaria cap endarreriment en la gestió d'aquest contracte". 

El pressupost del projecte de la Supersond es repartirà entre tres altres projectes aprovats
Al ple també es van aprovar la modificació pressupostària corresponent a projectes de l'annex d'inversions; en aquest cas, es traslladaven els diners previstos pel nou equipament juvenil que ha d'acollir l'antiga nau de la Supersond (1,9 milions d'euros), un projecte que no estava "prou madur" per a executar-lo aquest any 2021, a tres altres projectes "molt importants per Rubí i que estaven sense finançament", com va explicar la regidora d'Hisenda, Mª Carmen Cebrián. Es tracta de la urbanització d'Els Nius - que s'ha hagut de licitar de nou perquè l'empresa va desistir de l'obra -, el carrer Cadmo i la plaça de Celso Emilio Ferreiro.

Dos portaveus de l'oposició van manifestar el seu acord amb la modificació, però també van demanar, per una banda, saber el calendari real de la rehabilitació de la Supersond, tot desitjant "que no passi com amb altres equipaments, que ja hem comprat i que s'estan degradant amb el temps", com va dir Betlem Cañizar (AUP); i per l'altra, assenyalar aquesta modificació com una nova mostra de "mala planificació i improvisació" del govern, com va expressar Robert Masalias (ERC).
 

La nau de l'antiga Superson a Rubí Foto: Ajuntament de Rubí