donació de plasma

Nova jornada de donació de plasma a Rubí, aquest dimecres

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses

Una campanya de donació de plasma | Localpres
per Marta Casas, Rubí | 10 d'agost de 2021 a les 14:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La biblioteca municipal Mestre Martí Tauler acollirà aquest dimecres, 11 d'agost, una nova jornada de donació de plasma, en el marc del programa de donació iniciat pel Banc de Sang i Teixits també a Rubí, el passat 22 de juny.

Les persones interessades a participar-hi ja s’hi poden inscriure en línia a través de la web del Banc de Sang i Teixits, en les franges horàries que queden disponibles, de 9.30 a 14 i de 16.15 a 20.30 hores.


Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses.

A Catalunya no hi ha prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i cal importar-lo d’altres països, bàsicament els Estats Units.


Tots els detalls sobre la donació de plasma


Quan es pot donar plasma?

Es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l'any.

Quins són els requisits?

Els mateixos que per ser donant de sang: tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i no estar embarassada.

Com és el procediment per donar plasma?

La donació només de plasma o plasmafèresi dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

Donacions de plasma de persones que hagin superat la Covid-19

Les persones malaltes que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i s’ha evidenciat que, si s’administra plasma d’una persona que prèviament ha superat la COVID-19 a un malalt en fase inicial de la infecció, pot millorar la progressió de la malaltia.

Quins requisits cal complir per ser donant havent superat la Covid-19?

Ser home, tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia, tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos, no haver estat transfós i haver superat la malaltia fa més de 28 dies. Recentment s'ha afegit un nou criteri: haver estat vacunat. Les persones vacunades tenen el títol d'anticossos més alt, i per tant, més adequat per als malalts.

Els interessats en donar plasma Covid-19 s'han d'inscriure a través d'un altre formulari a la web del Banc de Sang i Teixits, i un equip mèdic contactarà amb ells per concertar una entrevista i establir una data per fer la donació.

 

Participació