OPINIÓ

De nou, una oportunitat perduda

"Les llistes separades no només no han aconseguit prou vots per guanyar, sinó que la dispersió ha reduït el nombre de regidors. S’ha perdut la capacitat d’influir decisivament en el nou consistori"

per Albert Sorrosal , 11 de juny de 2019 a les 15:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquesta és una primavera agredolça per a l’independentisme en la interminable letargia de l’espera d’unes sentències als nostres presos, amb la qual el Regne d’Espanya pretén desgastar-nos i que ens donem per escarmentats.

En l’àmbit no-electoral, hem tingut 3 grans victòries: el creixement espectacular del sindicalisme republicà, la presa de control de les cambres de comerç per posar-les al servei del país i la resolució del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU. També hi ha hagut una derrota al Tribunal Europeu dels Drets Humans, de la qual cal aprendre.


En l’àmbit electoral, hem tingut una victòria importantíssima a les eleccions europees, on per primer cop hi ha més vots per la independència que tots els altres sumats, federalistes i unionistes. Malauradament, aquesta victòria ve acompanyada d’una derrota (o victòria pírrica) a les eleccions al parlament espanyol on hem perdut la minoria de bloqueig, encara que ERC sigui la força més votada a Catalunya.

A nivell local, l’independentisme ha errat clarament l’estratègia, sobretot a l’entorn metropolità de Barcelona, on hi ha hagut molt vot dual: Comuns/PSC a les municipals i Puigdemont/Junqueras a les europees. El PSC ha sabut aprofitar molt bé l’estratègia guanyadora de Pedro Sánchez i la davallada de Ciudadanos per recuperar posicions. A Rubí, el fracàs de les decisions dels grans partits ha estat molt sonor: tenim menys regidors i el PSC ha sortit reforçat, aprofitant també una actuació amb el centre de menors de Can Rosés propera al populisme basat en prejudicis. De què ha servit que ERC concentri el vot i millori resultats, si l’AUP perd 2 regidors i Junts per Rubí queda fora del consistori?


Hem perdut per segona legislatura consecutiva l’oportunitat de tenir un alcalde republicà, amb l’agreujant que s’acosten mesos i anys clau per a assolir els nostres anhels de llibertat. Per tant, és l’hora de l’autocrítica per part de tots els actors polítics que a Rubí volíem un canvi a l’alcaldia, en aquest sentit i en el de que alguns també volíem un ajuntament compromès amb la independència. Les llistes separades no només no han aconseguit prou vots per guanyar, sinó que la dispersió ha reduït el nombre de regidors respecte a si tots haguéssim concorregut junts en una única candidatura. S’ha perdut la capacitat d’influir decisivament en el nou consistori. Cap partit pot estar content amb els resultats.

Rubí Republicana – Primàries Catalunya es va veure obligada a presentar una quarta candidatura independentista per a poder tenir veu. No hem aconseguit l’objectiu d’obtenir regidors, com a  d’altres poblacions. A nivell nacional, Primàries Catalunya ha obtingut uns 50.000 vots, 50 regidors, sent la força més votada a 4 poblacions, una d’elles amb majoria absoluta. Tot i així, el nostre projecte no aspirava a consolidar un quart espai republicà, aspirava a promoure la unitat. Ara que s’ha demostrat que aquesta era l’estratègia guanyadora, seguirem treballant incansablement per aconseguir-la. 

Ha estat una experiència magnífica on hem constatat que els rubinencs amb qui hem pogut parlar compartien molts dels nostres plantejaments. La polarització de la campanya i la incomprensió dels votants per la manca d’unitat han deixat dues forces independentistes fora del consistori.

Tot i així, els bons resultats obtinguts a nivell nacional ens obliguen a treballar perquè hi hagi una majoria, en les properes eleccions al Parlament, que aixequi la suspensió de la declaració de la independència, fent que Rubí contribueixi decisivament en el necessari desbordament democràtic i obtenint, de retruc, l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats. Hem nascut per a defensar el mandat de l’1-O des del carrer i les institucions. En aquest sentit, properament Primàries Catalunya proposarà públicament la via política a seguir durant els propers mesos.

Durant la campanya hem dit que estàvem COMPROMESOS amb els valors de la República i la independència, amb la democràcia activa i participativa, i amb la ciutat. Mantenim aquest triple compromís i seguirem treballant amb empenta i il·lusió en tots els àmbits. Primàries Catalunya ha nascut per a quedar-se i per a impulsar la unitat dels partits republicans.

Tothom és necessari per a assolir la independència: votants de tots els partits, ANC, Òmnium, els CDR, etc... 

Un agraïment immens a totes les persones que ens heu escoltat, ens hàgiu votat o no. Un agraïment a l’ANC per haver-nos donat suport inicialment i al CRAC, que duu a terme una gran tasca. Un agraïment també als altres partits independentistes per haver encetat un diàleg que segur que podrem continuar. 

Un reconeixement merescut als quatre mitjans de comunicació de Rubí (Diari de Rubí, Ràdio Rubí, Rubi TV i Tot Rubí), que ens han fet un seguiment molt professional durant aquests primers mesos de trajectòria política.

Finalment, un agraïment molt especial a tots els voluntaris i candidats de Rubí Republicana – Primàries Catalunya. Del no-res hem aconseguit organitzar-nos com un equip fantàstic on tots hem aportat el millor de nosaltres. Hem sembrat una potent llavor que donarà fruit.

SEGUIM!

 

Participació