la veu de nació

Un salari mínim català?

«L'experiència comparada mostra que un salari mínim més elevat no només no fereix el mercat de treball, sinó millora l'economia per l'augment de la renda disponible»

per Germà Capdevila , 4 d'agost de 2019 a les 20:33 |
Un salari mínim català més elevat que a la resta de l'Estat. Aquesta és la proposta formulada fa pocs dies pel vicepresident Aragonès. No es tracta d'una iniciativa fàcil d'implementar, car requereix el consens de tots els sectors implicats: els treballadors, els patrons i l'administració.

D'antuvi, els arguments a favor semblen evidents. El cost de la vida a Catalunya és substancialment més elevat que a la resta d'Espanya. Per exemple, aquí hi ha més peatges, la universitat és més cara, hi ha més pressió impositiva, la inflació és més elevada, i un llarg etcètera.


També hi ha un argument macroeconòmic, més controvertit. L'ortodòxia ens dirà que una pujada del salari mínim provoca un augment de l'atur que acaba perjudicant l'economia del país. Tanmateix, hi ha indicadors que mostren exactament el contrari. 

Fa tres anys, Califòrnia va aprovar un augment esglaonat del salari mínim que acabarà amb 15 dòlars per hora l'any 2023. Ara és d'11 o 12 dòlars en funció de la mida de l'empresa. El salari mínim fixat pel govern dels EUA és de 7,25 dòlars per hora treballada. Lluny d'afectar la marxa de l'economia, les dades mostren que el mercat laboral ha millorat i l'economia domèstica ha crescut perquè les famílies disposen de més renda per gastar.


Segons dades compilades per l'agència Bloomberg, l'economia dels estats nord-americans que han decidit apujar el seu salari mínim per sobre del salari mínim presenten una salut més robusta i creixen per sobre de la resta, amb dades d'atur en mínims històrics. Creixen els ingressos dels treballadors, es generen nous llocs de treball i augmenta la despesa de les famílies, la qual cosa redunda en una millora de l'activitat empresarial.

Sembla ser, doncs, que un consens per crear un salari mínim català s'hauria d'assolir sense gaires dificultats. Els beneficis són clars per a totes les parts implicades. Ara bé: permetrà el govern del PSOE que una comunitat autònoma tingui un salari mínim diferenciat? Frenarà l'Estat –"el segon més descentralitzat del món", segons fa dir Pedro Sánchez al Congrés– una proposta que mitigaria la situació de desigualtat dels ciutadans de Catalunya, que han de fer front a un cost de vida més elevat? Aviat ho sabrem. Val la pena intentar-ho.

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
26/01/2020

Contra Torra, contra Sánchez

19/01/2020

Pressupostos i autodeterminació

12/01/2020

Diàleg a contracor

05/01/2020

L'abraçada del púgil

29/12/2019

2020: estabilitat o caos

24/12/2019

Festes lluny de casa

22/12/2019

Junqueras lliure

15/12/2019

La lupa sobre Escòcia

08/12/2019

Un còctel complicat

01/12/2019

I tanmateix, diàleg

Participació