la veu de nació

L'exindepe

«És un ésser mitològic que, desencantat amb la marxa del procés independentista, ha abandonat la causa per tornar a abraçar una unió duradora i estable amb Espanya»

per Germà Capdevila , 15 de setembre de 2019 a les 20:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Existeix l'exindepe? L'exindepe és un ésser mitològic que, desencantat amb la marxa del procés independentista, ha abandonat la causa per tornar a abraçar una unió duradora i estable amb Espanya​​. N'hi ha d'haver algun. És més, n'hi hauria d'haver a cabassos. Diuen els analistes seriosos que després del desencís pel desenllaç dels fets d'octubre de 2017 i, sobretot, després de la deriva partidista i fratricida dels partits, la ciutadania n'hauria pres consciència, de la presa de pèl, i hauria començat a baixar del tren. 

He cercat en pels partits sobiranistes i en les entitats. Segur que han de patir desercions en massa. Només cal fer un tomb per Twitter. No he tingut sort, però. Hi he trobat molts militants emprenyats amb l'estat de la qüestió, cremats per l'abast de la repressió, desil·lusionats amb la no compareixença de l'Estat a la taula de negociació, enfadats amb les declaracions d'alguns dirigents, ofesos per les acusacions dels altres partits sobiranistes, preocupats per la duresa de les sentències i la situació de presos i exiliats. 


Tanmateix, no hi he trobat cap exindepe. No he pogut identificar ni un català que hagi decidit que la lluita per la independència no val la pena i que és millor apostar per la unitat d'Espanya. Hi ha, certament, visions diferents sobre el millor camí cap a un nou embat democràtic amb l'Estat. Fins i tot hi ha una lluita entre els partits independentistes per l'hegemonia dins l'espai sobiranista, amb estratègies i tàctiques diverses. El que no hi ha és exindependentistes. 

Una de les conclusions de la Diada és que l'independentisme continua sent l'opció més sòlida i transversat de tot el panorama polític català. No hi ha cap altra idea, proposta o programa que pugui oferir un nivell de suport i de mobilització semblant. Les propostes de nous estatuts, millores en el finançament o "blindatges" gairebé fan riure, perquè no les compra ningú, ni els indepes que volen el pa sencer, ni els unionistes que adoren "la Transición que nos dimos entre todos".


Les discusions i diferències en el moviment –que hi són, fóra ridícul negar-les– no són sobre l'objectiu, sobre la meta a assolir, sinó sobre la forma d'aconseguir-lo, les estratègies i les tàctiques. És un detall no menor. La demografia juga a favor i a cada convocatòria electoral l'independentisme creix. És un fet estadísticament incontestable. La independència, doncs, és qüestió de temps.

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
28/06/2020

Estem millor o pitjor?

21/06/2020

Diàleg i ambició

15/06/2020

Cuyàs o l'ofici del periodista

14/06/2020

Torna l'Assemblea?

07/06/2020

Normalitat vigilada

01/06/2020

El virus de l'autoritarisme

24/05/2020

Xantatge amb els morts

17/05/2020

L'estat d'alarma serà permanent

10/05/2020

La cogovernança i altres faules

03/05/2020

L'oest llunyà

Participació