1 de 10
pensions públiques

El Pacte de Toledo

per Josep Maria Pijuan, 4 de novembre de 2020 a les 13:00 |

«Sembla que les pensions siguin quelcom aliè al sistema general polític de la nostra societat, ningú polemitza que altres serveis hagin de ser finançats pels impostos»

Aquest article es va publicar originalment el 4 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El mes de febrer farà tres anys que un grup de ciutadans i ciutadanes de Rubí ens anem reunint tots els dimarts a les 10.30 h davant l’ajuntament de Rubí per reivindicar unes pensions públiques dignes i recordant que, governi qui governi les pensions es defensen. Al llarg d'aquesta trajectòria ens han acompanyat un conjunt d'homes i dones que han exigit una sanitat pública i digna.

Davant d’aquesta pandèmia de la Covid-19 es va decidir treballar conjuntament i ajudar-nos mútuament, pensions i sanitat, i així ho hem fet aquests darrers mesos. Un primer resultat d’aquest treball conjunt va ser fa pocs dies on en un període de vuit dies vàrem recollir més de 4.200 signatures i vam presentar una moció al ple de l’ajuntament de Rubí sobre la situació sanitari a la nostra ciutat. Moció que es va aprovar per unanimitat de totes les forces polítiques presents a l’ajuntament de Rubí el passat 29 d’octubre. Ara hem d’esperar que aquestes signatures i aquesta moció tinguin la direcció adequada davant el Govern de la Generalitat de Catalunya pel seu debat, acceptació i plasmació a la nostra ciutat, cas contrari haurem d’efectuar altres accions per obtenir-ho.

Tot i avançar en temes de Salut, no oblidem els nostres orígens que són les de la lluita per unes pensions públiques dignes i en aquest sentit el passat dia 27 d'octubre es va explicar al Congrés dels Diputats els acords sobre el Pacte de Toledo en el que es recullen un conjunt de vint-i-una propostes sobre com reformar i millorar les pensions a l’Estat espanyol.

En les setmanes vinents faré una consideració de cadascuna de les vint-i-una recomanacions i com això afectarà els futurs i les futures pensionistes i és en aquest punt que vull fer incidència. La nostra mobilització en aquests passats tres anys ha estat recuperar els aspectes aquells que ja teníem com a dret i que les polítiques dels governs del PSOE i del PP passats ens han anat usurpant, en aquest sentit podem dir que alguna recuperació de drets perduts hem obtingut, com per exemple l’increment de les pensions conforme a la revaloració anual de l’IPC real, un segon aspecte és el reconeixement, manteniment, millora i sostenibilitat del sistema públic de pensions, qüestió que no estava assegurada amb la reforma de les lleis de pensions del 2011 PSOE i 2013 PP, i que haurien de ser derogades i no ho estan amb aquesta proposta, així com el reconeixement que les pensions públiques són sostenibles malgrat la campanya d’intoxicació realitzada per la banca i en concret el mateix Banc d’Espanya i les companyies d’assegurances, en benefici dels seus productes dels fons de pensions privats, altament deficitaris.


Per acabar dues conclusions:

1.- Perquè les persones grans, els pensionistes no tenim el mateix tracte que els altres ciutadans? Sembla que les pensions siguin quelcom aliè al sistema general polític de la nostra societat, ningú polemitza que altres serveis hagin de ser finançats pels impostos que paguem els ciutadans, pensionistes inclosos... com per exemple l’exèrcit, la policia, les obres públiques o el sistema educatiu. Nosaltres ja paguem les cotitzacions durant l'època de treball, nosaltres som part de l’Estat, ciutadans de ple dret i el que no arribi per cotitzacions s’ha d’aportar dels imposts.

2.- El que hem estat defensant durant aquests tres anys ha tingut la seva solució positiva: l’increment de l’IPC, el reconeixement del sistema públic de pensions i el seu millorament. En tot, no en tenim prou i per això continuem al carrer, ara bé els que som pensionistes difícilment podrem ja gaudir de molts dels punts d’aquest nou Pacte de Toledo, ja que als que els hi afectarà de veritat seran als homes i dones que avui encara esteu treballant, haureu de ser vosaltres els que amb el vostre esforç pugueu arribar a tenir una pensió justa i digna i per això és més important que mai que sortiu al carrer a exigir els vostres drets, demanar que la política avui imperant no continuí retallant, que l’aplicació del Pacte de Toledo es faci en la mesura que no en sortiu perjudicats, ja que en els vint-i-un punts que hi ha, malgrat semblar que hi ha aspectes «positius i favorables» i hi ha molt parany. Us animem a seguir-nos i a participar en les assemblees del Moviment de pensionistes de Rubí i Rubí per la Sanitat tots els dimarts a les 10.30 h a la pl. de l’Ajuntament de Rubí.

Per assolir unes pensions públiques dignes, igual que una sanitat pública i digna cal anar-se'n al carrer, cal pensar a l’hora de posar el nostre vot en una urna, mostrar el nostre propòsit d'acció, per abastar les millores que tots volem i que són necessaris per una societat cada dia millor i més justa, en definitiva per demanar que es faci justícia amb la ciutadania.

 

Participació