1 de 10
seguretat ciutadana

Rubí, ciutat (in)segura

per Xavier Corbera, 19 de maig de 2021 a les 15:00 |

«La sensació d’inseguretat dels veïns és directament proporcional a la sensació d’impunitat de qui té aquest tipus de comportament»

No vull veure com a la meva ciutat es repeteixen notícies i imatges que podríem evitar. No es pot ni és bo defugir de les realitats. Les situacions més complexes s’han d’afrontar de cara i a Rubí hi ha una tossuda realitat des de fa força temps. La ciutat és un pol de conflictes i de sensació d’inseguretat. Reiniciem Rubí en tots els seus vessants, en termes de seguretat també.

He llegit, escoltat i vist vídeos que ens han passat els nostres veïns i veïnes de baralles al carrer, narco cases a les urbanitzacions amb assassinat relacionat, curses als polígons industrials, ocupacions problemàtiques, incendi de Cal Met Lleó, preocupació a Ca n’Alzamora amb les Torres Salduba amb xeringues trobades al camí cap a l’escola, o en algun patí d’alguna escola de Rubí, trencament de vidres i robatoris a vehicles, o de l’incivisme que corre lliurement per Rubí. I la darrera notícia, l’apunyalament d’un noi de 15 anys al costat del Cap Mútua Terrassa.


Existeix també un efecte crida cap a Rubí. Persones d’altres poblacions venen a la nostra ciutat per fer allò que no se’ls permet fer en altres poblacions perquè la sensació d’inseguretat dels veïns és directament proporcional a la sensació d’impunitat de qui té aquest tipus de comportament.

No es pot, ni s’ha d’assenyalar cap col·lectiu en concret. Les conseqüències del que passa avui a Rubí són fruit d’allò que no s’ha fet en els darrers anys. L’equip de govern actual està més pendent de la política d’aparador, de fer-se la foto i del Túnel de llum que de treballar per tenir una ciutat de qualitat, amb actuacions silencioses i pensades a mitjà i llarg termini.


Fa temps que des d’Esquerra estem proposant actuacions i solucions des de la perspectiva republicana. Algunes que responen a la urgència actual i altres d’estructurals que el govern de Rubí, amb majoria absoluta, no vol escoltar.  En posaré alguns exemples:

- Aplicació utilitzada a moltes ciutats de seguretat ciutadana M7 Citizien Segurity
- Xarxa d’equipaments municipals amb activitats per a tots els públics.
- Dotació d’habitatge públic per a joves, gent gran i famílies en risc. La majoria d’actuacions policials tenen relació amb l’habitatge. En una entrevista amb l’alcalde de Salt ho vam explicar.
- Compra d’habitatge a bancs i grans tenidors perquè l’ajuntament pugui actuar com a propietari en els casos de conflictivitat.
- Acompanyament i seguiment dels joves no tutelats. Accés a activitats i formació.
- Pla de barris per a la intermediació entre veïns.
- Presència policial dissuasiva.
- Acords amb els veïns per la presència policial en escales conflictives.

El problema és complex i no es resol canviant-lo d’un barri a un altre. El problema es resol aplicant mesures d’urgència i, sobretot, treballant des de la base.
No vull defugir aquesta responsabilitat. Sabem que existeix un problema i també sabem com afrontar-lo.

 

Participació