Fil directe

La migradesa unionista

«La realitat és que l'unionisme no representa ni tan sols la majoria dels catalans que no comparteixen, fins ara, el full de ruta sobiranista»

per Pep Martí i Vallverdú, Barcelona, Catalunya | 15 de novembre de 2021 a les 20:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dilluns s'ha presentat l'enèsim "manifest constitucionalista" signat per cognoms habituals de l'univers unionista en què es fa una crida a configurar una única plataforma electoral per anar a les properes eleccions catalanes, espanyoles, municipals i europees. Entre els qui eren presents i d'altres que no hi eren però que l'han signat hi són molts dels qui han estat protagonistes d'algunes de les nombroses iniciatives sorgides d'aquest món: Joan López Alegre, Xavier Pericay, Ferran Toutain, Cayetana Álvarez de Toledo, Francesc de Carreras, Jordi Canal, Teresa Giménez Barbat...

El guió tampoc introdueix novetats i s'insisteix en els termes arxiconeguts. Van del catalanisme "deslleial" a l'atac a la "política de cessions", equiparant l'independentisme a "decadència social i regressió econòmica, antieuropeisme i aïllament". Bé, un afegit nou sí que s'ha produït, en aquest cas: el portaveu del manifest convida Vox a integrar-se en aquesta plataforma que es vol superadora de sigles i partits. La necessitat de sumar l'extrema dreta a un projecte que es reclama constitucionalista per mirar de reforçar expectatives no pot dur res de bo. 


Sens dubte, el projecte sobiranista ha mostrat insuficiències, sovint presoner d'una lectura incompleta de la realitat. Però comprovem amb estupor com n'és de migrat el projecte unionista espanyol. Superada la fase més polaritzadora del conflicte polític, de debò que el constitucionalisme no té res més a oferir a la societat catalana que repetir els missatges bel·ligerants? A qui pretén seduir?

De tant preguntar-nos sobre el full de ruta del sobiranisme, ens oblidem moltes vegades de la manca d'un full de ruta constitucionalista. Si des de l'anomenada tercera via s'han assajat propostes per recuperar un encaix fins ara gens plausible, des de l'unionisme del morro fort s'ha estat incapaç d'enunciar cap programa que vagi més enllà de la ira o les frases que només busquen un grapat de vots a la meseta, com quan Álvarez de Toledo es refereix al "valor pedagògic" de la presó. Un llenguatge que pot generar rebuig entre l'independentisme, però que tampoc desperta passions entre els qui no ho són.  


L'unionisme s'adreça tan sols a una part dels "catalans no independentistes", respecte dels quals es vol erigir en portaveu en clau victimista, acusant fins i tot l'Estat de desatendre'ls i deixar-los abandonats a la seva sort. En lloc de postular una integració de totes les contradiccions de la societat catalana, separa i aïlla un sector de la comunitat, que, a més, és clarament minoritari, fins i tot dins del mateix bloc constitucionalista, on el PSC lidera amb comoditat.    

L'ala dura de l'unionisme es queixa sempre d'un sobiranisme que, per ells, no té un projecte per a tota la societat catalana. Però cal dir-ho: els catalans no independentistes són molt més diversos que l'unionisme de dretes que avui representen PP, Ciutadans i Vox. La Catalunya no independentista li va gran a l'unionisme, que no representa ni tan sols a la majoria dels catalans que no comparteixen, fins ara, el full de ruta sobiranista.

 

Pep Martí i Vallverdú
Periodista i llicenciat en Història Contemporània (UAB). Redactor de Política a NacióDigital. Soc autor de dues biografies: una d’Antonio Maura (Ediciones B) i una de Josep Tarradellas (Fundació Irla). M'agrada implicar-me en el nostre teixit associatiu. He estat membre de les juntes directives d'Amics de la Unesco de Barcelona i de l'Ateneu Barcelonès. Ubicat en l'esquerra però crec que molt poc progre. A Twitter: @PepMartiVall.
08/08/2022

Cogovernança des de dalt

01/08/2022

No falta majoria, sinó voluntat

18/07/2022

El bosc dels nostres nets

11/07/2022

Borràs i el dret a preguntar

04/07/2022

Un 25% de victòria sobre el català

27/06/2022

Populisme televisiu

21/06/2022

L'hora de les decisions

13/06/2022

El mirall andalús i el que ens espera

30/05/2022

El retrobament dels incompliments

23/05/2022

Una monarquia presonera dels cortesans

Participació